Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik heb een proeftijd

Heeft u met uw werkgever een proeftijd afgesproken? Dan kunnen zowel u als uw werkgever de arbeidsovereenkomst tijdens de proeftijd beëindigen.

De proeftijd is alleen geldig als aan een aantal regels is voldaan. Zo mag een proeftijd alleen worden afgesproken bij een contract dat langer dan 6 maanden duurt. Is de proeftijd te lang of is er geen proeftijd in het contract opgenomen? Dan geldt er geen proeftijd.

Ongeldige proeftijd

Krijgt u ontslag tijdens de proeftijd? En is de proeftijd niet geldig? Dan moet u het ontslag binnen 2 maanden vernietigen. Heeft u hier hulp bij nodig? Neem dan snel contact op met een van onze juristen.

Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
Bel elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden

Ik heb een tijdelijk contract

 • Mijn contract wordt niet verlengd

 • Mijn contract wordt beëindigd voor de einddatum

Ik heb een vast contract

 • Ik ben ziek

 • Het gaat slecht met het bedrijf

 • Er is sprake van slecht functioneren

 • Er is sprake van onbehoorlijk gedrag

 • Er is sprake van een verstoorde arbeidsrelatie

Ik heb een uitzendovereenkomst

Uw rechten als uitzendkracht zijn anders dan werknemers die rechtsreeks in dienst zijn bij een bedrijf. Als uitzendkracht werkt u vaak op basis van een fasensysteem. De fase waarin u zit, bepaalt wat voor soort contract u heeft én op welke manier het uitzendbureau u mag ontslaan. Uw positie als uitzendkracht is sterker als u langer in dienst bent bij het uitzendbureau.

Heeft u in fase A of fase 1 of 2 een uitzendovereenkomst met uitzendbeding? Dan eindigt uw contract vaak bij ziekte of als de inlener geen werk meer voor u heeft. Bij een contract zonder uitzendbeding (detacheringscontract) kan het contract niet altijd zomaar tussentijds eindigen. Vaak geldt er een aanzegplicht voor het uitzendbureau. Fase B of fase 3 duurt maximaal 4 jaar of 6 contracten.

Vast contract

Na 4 jaar of 6 contracten in fase B of fase 3 bent u in vaste dienst bij het uitzendbureau. In fase C of fase 4 kan het uitzendbureau u alleen ontslaan:

Heeft u vragen hierover? Neem dan contact op met een van onze juristen.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Krijg ik bij ontslag een vergoeding?

  Als u minimaal 2 jaar in dienst bent geweest bij uw werkgever heeft u recht op een transitievergoeding als u ontslagen wordt. De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van het aantal dienstjaren dat u heeft gewerkt en uw bruto maandsalaris. Als u ouder dan 50 bent, krijgt u mogelijk een hogere vergoeding. Er zijn situaties waarin de werkgever de transitievergoeding niet hoeft te betalen.   

 • Wat moet ik doen als de werkgever mij een beeïndigingsovereenkomst aanbiedt?

  U kunt uw arbeidsovereenkomst ook beëindigen ‘met wederzijds goedvinden’. In deze situatie biedt uw werkgever u een beeïndigingsovereenkomst aan. U bent niet verplicht om de beëindigingsovereenkomst te tekenen.

  In de beëindigingsovereenkomst staan afspraken over het ontslag. Als deze beeïndigingsovereenkomst aan bepaalde eisen voldoet, kunt u uw recht op een WW-uitkering behouden.

  Ga nooit akkoord als u ziek of zwanger bent. Uw werkgever is namelijk tijdens ziekte of zwangerschap verplicht om het loon door te betalen. Door een beëindigingsovereenkomst te tekenen doet u afstand van uw loon. Waarschijnlijk krijgt u dan geen uitkering van UWV. Bent u ziek of zwanger en heeft de werkgever een beëindigingsovereenkomst aangeboden? Neem dan  snel contact op met een van onze juristen.

  Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
  Bel elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
  U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
  Bekijk alle contactmogelijkheden
 • Ik bereik de pensioengerechtigde leeftijd. Mag mijn werkgever mij zomaar ontslaan?

  Uw werkgever mag u ook ontslaan wanneer u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.

 • Kan ik ontslagen worden tijdens mijn zwangerschap?

  Tijdens zwangerschap geldt er een opzegverbod. Uw werkgever mag u in principe niet ontslaan. Ook niet tijdens en 6 weken na uw zwangerschapsverlof. Er zijn uitzonderingen.

Terug naar boven Shape