Heeft uw werkgever toestemming gekregen van het UWV of de kantonrechter voor uw ontslag? Dan moet hij zich houden aan de opzegtermijn. En u heeft vaak recht op een transitievergoeding en een uitkering.
Opzegtermijn bij ontslag
Uw werkgever moet zich houden aan de opzegtermijn. Dit is de periode tussen opzeggen en het einde van uw contract. De opzegtermijn begint meestal op de eerste dag van de maand.
De opzegtermijn voor uw werkgever staat in uw contract of cao. Staat er geen opzegtermijn in? Dan geldt de wettelijke opzegtermijn:
- minder dan 5 jaar in dienst: 1 maand opzegtermijn
- 5 tot 10 jaar in dienst: 2 maanden opzegtermijn
- 10 tot 15 jaar in dienst: 3 maanden opzegtermijn
- 15 jaar of langer in dienst: 4 maanden opzegtermijn.
Houdt uw werkgever zich niet aan de wettelijke opzegtermijn? Neem dan contact op met een van onze juristen.
Einddatum contract
Krijgt uw werkgever toestemming van het UWV voor uw ontslag? Dan gaat de tijd van de procedure bij het UWV van de opzegtermijn af. Er moet altijd 1 maand opzegtermijn overblijven.
Krijgt uw werkgever toestemming van de kantonrechter voor uw ontslag? Dan bepaalt de kantonrechter de einddatum van uw contract. Er moet altijd 1 maand opzegtermijn overblijven.
Transitievergoeding na ontslag
Na een geldig ontslag heeft u vaak recht op een transitievergoeding. De hoogte van de transitievergoeding hangt af van uw loon en hoe lang u in dienst bent geweest.
Uitkering na ontslag
Na een geldig ontslag heeft u vaak recht op een WW-uitkering. Heeft u niet voldoende rechten opgebouwd voor een WW-uitkering? Dan heeft u misschien recht op een bijstandsuitkering.
Bent u ziek uit dienst gegaan? Dan heeft u meestal recht op een ziektewetuitkering of een WIA-uitkering.