Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik heb een tijdelijk contract

Om te bepalen of u recht heeft op een transitievergoeding moet u minimaal 2 jaar in dienst zijn bij uw werkgever. Heeft u meerdere (tijdelijke) contracten gehad bij uw werkgever? Dan tellen alle contracten mee. Bent u langer dan 6 maanden uit dienst geweest? Dan telt dit eerdere contract niet mee voor de transitievergoeding. Tot 1 juli 2015 gold dat de onderbreking maximaal 3 maanden mocht zijn, tenzij de cao anders bepaalde.

Tussentijdse periode uit dienst

Bent u tussen uw tijdelijke contracten een periode uit dienst geweest bij uw werkgever? Neem dan snel contact op met een van onze juristen zodat we u beter kunnen adviseren. We kunnen ook kijken of u recht heeft op contractverlenging of een vast contract.

Hetzelfde werk

Doet u langer dan 2 jaar hetzelfde werk, maar via een andere werkgever? Dan tellen de jaren bij uw vorige werkgever mogelijk ook mee, als uw huidige werkgever u heeft overgenomen. Heeft u hierover vragen? Neem dan contact op met een van onze juristen.

De regels voor het krijgen van een transitievergoeding staan in de wet Werk en zekerheid. 

Ik heb een vast contract

Als u een vast contract heeft, kan de werkgever toestemming voor ontslag vragen aan UWV of de kantonrechter. De werkgever is dan verplicht u een transitievergoeding te betalen als u minimaal 2 jaar in dienst bent geweest. Ook kan de werkgever u een ontslagvoorstel aanbieden. Bij het aanbieden van een voorstel kunt u onderhandelen over een transitievergoeding. Heeft u ook tijdelijke contracten gehad? Lees dan de situatie 'Ik heb een tijdelijk contract'.

De regels voor het krijgen van een transitievergoeding staan in de wet werk en zekerheid.

Ik heb een oproep- of uitzendcontract

Als uitzendkracht of oproepkracht heeft u recht op een transitievergoeding als u minimaal 2 jaar in dienst bent geweest. Het is niet van belang of u altijd heeft gewerkt of loon heeft gehad. De duur van de oproep- of uitzendovereenkomst bepaalt of u recht heeft op een transitievergoeding. Heeft u meerdere tijdelijke contracten gehad? Lees dan de situatie 'Ik heb een tijdelijk contract'.

De regels voor het krijgen van een transitievergoeding staan in de Wet werk en zekerheid. In deze wet staan ook regels over werken als uitzendkracht.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Wat kan ik doen als mijn werkgever de transitievergoeding niet (volledig) betaalt?

  Betaalt uw werkgever de transitievergoeding niet of maar gedeeltelijk uit? Stuur dan eerst een aangetekende brief aan uw werkgever. Leg daarin uit dat u recht heeft op een transitievergoeding. En geef uw werkgever een termijn van maximaal 2 weken om de vergoeding alsnog te betalen.

  Kantonrechter

  Krijgt u nog steeds niets? Start dan een procedure bij de kantonrechter. Dat doet u door een verzoekschrift naar de kantonrechter te sturen. Kijk voor meer informatie over de verzoekschriftprocedure bij de kantonrechter op de website van de rechtspraak.nl. Overweeg om voor deze procedure een advocaat in te schakelen. Het Juridisch Loket kan u naar een gespecialiseerde advocaat doorverwijzen.

  Dien uw verzoekschrift binnen 3 maanden na het einde van uw contract in bij de kantonrechter. Bent u te laat? Dan kunt u geen betaling van de transitievergoeding meer afdwingen.

  Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
  Elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
  U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
  Bekijk alle contactmogelijkheden
 • Hoe bereken ik de hoogte van de transitievergoeding?

  Voor de hoogte van de transitievergoeding geldt het volgende:

  •  1/3 bruto maandsalaris per gewerkt dienstjaar in de eerste 10 jaar van uw arbeidscontract
  •  1/2 bruto maandsalaris per gewerkt dienstjaar dat u langer dan 10 jaar werkt

  Bent u ouder dan 50 én langer dan 10 jaar in dienst? Dan heeft u recht op één bruto maandsalaris per gewerkt dienstjaar na uw 50ste. De werkgever moet wel minimaal 25 mensen in dienst hebben.

  Kleine werkgever

  Heeft uw werkgever minder dan 25 werknemers in dienst? En krijgt u ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen? Dan telt alleen de duur van het dienstverband mee vanaf 1 mei 2013. De periode daarvoor telt niet mee.

  Wilt u weten hoeveel transitievergoeding u kunt krijgen? Bereken dan uw transitievergoeding.

  Uw werkgever kan bepaalde kosten verrekenen met uw transitievergoeding. Het moet gaan om kosten die werkloosheid kunnen voorkomen of verkorten, zoals omscholing, outplacement of coaching.

 • In welke gevallen hoeft de werkgever geen transitievergoeding te betalen?

  Er kunnen omstandigheden zijn waarin de werkgever u geen transitievergoeding hoeft te betalen.
  Het kan daarbij gaan om de volgende situaties:

  • verwijtbaar gedrag van uw kant, bijvoorbeeld diefstal of veelvuldig te laat op het werk komen
  • de werkgever geeft u een ontslagvoorstel
  • u bent jonger dan 18 jaar en werkt gemiddeld minder dan 12 uur per week
  • u krijgt ontslag vanwege AOW- of pensioenleeftijd
  • uw werkgever is failliet, heeft uitstel van betaling gekregen of is in de schuldsanering terecht gekomen
  • in de cao staat een gelijkwaardige voorziening, bijvoorbeeld een wachtgeldregeling
  • u weigert een gelijkwaardig of beter aanbod van de werkgever om uw contract te verlengen

  Uw werkgever kan bepaalde kosten verrekenen met uw transitievergoeding. Het moet gaan om kosten die werkloosheid kunnen voorkomen of verkorten, zoals omscholing, outplacement of coaching.

Terug naar boven Shape