Bovenop de transitievergoeding kunt u recht hebben op een:
- aanzegvergoeding
- billijke vergoeding
- gefixeerde schadevergoeding
U moet deze vergoedingen aan de kantonrechter vragen binnen 2 maanden na het einde van uw arbeidscontract. Stopt de rechter uw contract? Vraag dan tijdens deze rechtszaak om de vergoeding.
Bij een beëindigingsovereenkomst heeft u geen recht op deze vergoedingen. U kunt wel zelf een bedrag afspreken met uw werkgever.
Aanzegvergoeding
U heeft recht op een ‘aanzegvergoeding’ als uw werkgever u niet laat weten of hij uw tijdelijke contract wel of niet verlengt. Of als hij dit te laat doet. Hij moet dit laten weten per brief, e-mail of app-bericht, uiterlijk 1 maand voor uw contract stopt.
De aanzegvergoeding is:
- als uw werkgever niets laat weten over uw verlenging: 1 maand bruto salaris
- als uw werkgever niet op tijd laat weten of hij uw contract wel of niet verlengt: uw bruto salaris over iedere dag dat uw werkgever te laat is. Is uw werkgever bijvoorbeeld 2 weken te laat? Dan kunt u een vergoeding eisen van 2 weken salaris.
Billijke vergoeding
U heeft recht op een ‘billijke vergoeding’ als uw werkgever zich ‘ernstig verwijtbaar’ gedroeg. Dat betekent dat hij iets ergs deed. Of hij deed juist iets niet. Bijvoorbeeld:
De rechter bepaalt of uw werkgever een billijke vergoeding moet betalen. Hoe hoog de vergoeding is, hangt af van uw situatie. Bijvoorbeeld hoe lang u bij uw werkgever werkte. En wat de gevolgen van het ontslag voor u zijn.
Gefixeerde schadevergoeding
Als uw werkgever uw contract te vroeg stopt, dan heeft u recht op een ‘gefixeerde schadevergoeding’. Andersom geldt dit ook. Houdt u zich niet aan de opzegtermijn en zegt u te vroeg op? Dan kan uw werkgever een gefixeerde schadevergoeding aan u vragen.
Hoogte gefixeerde schadevergoeding
De hoogte van de gefixeerde schadevergoeding hangt af van het soort contract dat u heeft.
Heeft u een tijdelijk contract dat niet mag stoppen voor de einddatum? Dan is de schadevergoeding even hoog als uw bruto salaris over de rest van uw contract. Is dit langer dan 3 maanden? Dan kan de rechter de vergoeding verlagen tot 3 maanden salaris.
Heeft u een tijdelijk contract dat wel mag stoppen voor de einddatum? Of heeft u een vast contract? Dan is de gefixeerde schadevergoeding even hoog als uw bruto salaris over de rest van de opzegtermijn.