Hoe lang mag mijn proeftijd zijn?

In uw arbeidscontract of CAO kan een proeftijd staan. De proeftijd is alleen geldig als hij voldoet aan de wet of CAO. Het hangt af van uw situatie hoelang uw proeftijd mag zijn. Bekijk hieronder welke regels op u van toepassing zijn.

De lengte van de proeftijd moet voor u en uw werkgever gelijk zijn. Duurt uw arbeidsovereenkomst:

 • 6 maanden of korter? Dan mag er nooit een proeftijd worden afgesproken.
 • meer dan 6 maanden, maar korter dan 2 jaar? Dan mag de proeftijd maximaal één maand zijn.
 • 2 jaar of langer (bijvoorbeeld voor onbepaalde tijd)? Dan kunt u maximaal 2 maanden proeftijd afspreken.

Is het vooraf niet duidelijk hoe lang uw arbeidsovereenkomst zal duren? Bijvoorbeeld omdat u tijdelijk een zieke werknemer vervangt of omdat u voor een project zonder einddatum bent aangenomen? Dan is maximaal 1 maand proeftijd toegestaan.

Geldt er voor u een CAO? Dan kunnen er andere regels gelden over de lengte van uw proeftijd. Deze regels gaan boven de wettelijke regels, behalve als uw contract 6 maanden of korter duurt.

Wordt uw contract verlengd? Een nieuwe proeftijd is dan alleen toegestaan als u ander werk gaat doen of een andere functie krijgt.

Meer informatie over dit onderwerp

 • Mag ik ontslagen worden in mijn proeftijd?

  Ja. Tijdens uw proeftijd kan uw contract meteen worden opgezegd. De proeftijd moet wel geldig zijn.

  Uw werkgever heeft tijdens de proeftijd geen toestemming nodig van UWV of van de kantonrechter. Uw werkgever hoeft ook geen rekening te houden met uw opzegtermijn of een reden op te geven voor het ontslag.

  U kunt zelf ook op elk moment ontslag nemen tijdens uw proeftijd, zonder opzegtermijn of reden.

 • Wat kan ik doen als er een ongeldige proeftijd is afgesproken?

  Als u met de werkgever een proeftijd heeft afgesproken die in strijd is met de wettelijke regels, dan is uw proeftijd niet geldig. Uw arbeidscontract wordt dan gezien als een contract zonder proeftijd.

  Krijgt u ontslag tijdens een ongeldige proeftijd? Dan kunt u protesteren tegen het ontslag. Komt u er met uw werkgever niet uit? Dan moet u binnen 2 maanden na het ontslag een verzoekschrift indienen bij de kantonrechter.

  Na 2 maanden heeft u geen juridische mogelijkheden meer om het ontslag aan te vechten. Neem bij ontslag direct contact met ons op. Wij kunnen u hiervoor doorverwijzen naar een advocaat.

 • Wat gebeurt er als ik ziek word in mijn proeftijd?

  Ook in uw proeftijd kunt u ontslagen worden als u ziek wordt. De proeftijd wordt niet verlengd als u tijdens uw proeftijd ziek wordt. Bij ontslag heeft u mogelijk recht op een Ziektewet-uitkering.