Opzegtermijn
Soms wilt u per direct ontslag nemen. Dit is niet verstandig. U heeft namelijk een minimale opzegtermijn. De opzegtermijn is de periode waarover u nog moet doorwerken. Deze gaat in op de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin u opzegt. Houdt u zich niet aan deze opzegtermijn en komt u niet werken? Dan kan de werkgever besluiten iemand anders voor uw werk in te huren. Hij kan de kosten hiervoor op u verhalen.
Voorbeeld:
U stuurt uw ontslagbrief op 13 juli. De opzegtermijn gaat dan in op 1 augustus. Deze duurt meestal een maand. 31 augustus is dan uw laatste werkdag.
Uw opzegtermijn staat in uw contract of cao. Is dat bij u niet zo? Dan geldt vaak een opzegtermijn van 1 maand.
Eerder weg
Wilt u niet alle dagen van uw opzegtermijn blijven doorwerken? Dat kan als uw werkgever toestemming geeft. Maak hier met hem duidelijke en schriftelijke afspraken over.
Tijdelijk contract
Heeft u een tijdelijk contract? Dan kunt u niet altijd ontslag nemen vóór de einddatum die hierin genoemd wordt. Dit mag alleen als in uw contract of cao staat dat u eerder of tussentijds kunt opzeggen. Staat dit er niet in? Dan kunt u alleen ontslag nemen met toestemming van uw werkgever. Maak vooraf duidelijke en schriftelijke afspraken hierover met uw werkgever.
Heeft u een nulurencontract? Dan geldt voor u een opzegtermijn van 4 dagen als u eerder dan de einddatum kunt opzeggen. In de cao kan staan dat deze termijn 1 dag is. Heeft u vragen hierover? Neem dan contact op met een van onze juristen.
Concurrentiebeding of relatiebeding
Staat in uw contract een concurrentiebeding of relatiebeding? Dan mag u na ontslag meestal niet voor een concurrent of relatie van uw werkgever werken. Als u dit wel doet, moet u vaak een boete betalen aan uw werkgever.
Probeer daarom met uw werkgever af te spreken dat het concurrentiebeding na uw ontslag niet meer geldt. Doe dit voordat u ontslag neemt.
Studiekostenbeding
Soms staat er een studiekostenbeding in uw contract of cao. De kosten voor studie of scholing die uw werkgever had moet u dan terugbetalen.
Heeft u afspraken over het terugbetalen van studiekosten? Controleer dan of dit studiekostenbeding geldig is. Uw werkgever moet namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen om de kosten terug te kunnen vragen. Neem bij vragen of twijfel daarover contact met ons op.