Overslaan en naar de inhoud gaan

Loon inhouden of verrekenen

Bent u nog bij uw werkgever in dienst? Dan mag uw werkgever alleen de volgende bedragen met uw loon verrekenen:

 • u moet schadevergoeding aan uw werkgever betalen. Bijvoorbeeld omdat u opzettelijk een bedrijfseigendom van uw werkgever heeft vernield.
 • u moet een boete betalen aan uw werkgever. U heeft bijvoorbeeld het concurrentiebeding uit uw arbeidscontract overtreden.
 • u heeft tijdens werktijd een verkeersovertreding begaan. U moet deze verkeersboete zelf betalen, ook als de bekeuring op naam van uw werkgever staat. U kunt in uw arbeidscontract afspreken dat uw werkgever de bekeuringen betaalt. In dat geval mag uw werkgever de verkeersboete niet verrekenen met uw loon.
 • uw werkgever heeft u eerder een voorschot op uw loon gegeven. Deze lening moet schriftelijk zijn vastgelegd.
 • uw werkgever heeft te veel loon aan u betaald. Uw werkgever kan niet altijd het teveel betaalde loon terugvragen. Neem dan snel contact op met een van onze juristen.
 • u huurt van uw werkgever bijvoorbeeld een woning of gereedschap. Als er een schriftelijke huurovereenkomst is, mag uw werkgever de huurprijs verrekenen.

Buiten deze gevallen mag uw werkgever geen geld met uw loon verrekenen. Doet de werkgever dat toch? Stuur dan uw werkgever onze voorbeeldbrief loonvordering.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Mag mijn werkgever mijn loon volledig inhouden als hij nog geld van mij tegoed heeft?

  Nee, uw werkgever mag niet uw volledige loon inhouden als u nog wat aan uw werkgever moet betalen. Uw werkgever moet altijd rekening houden met de beslagvrije voet. Dit bedrag moet u iedere maand sowieso als loon ontvangen. Het bedrag boven uw beslagvrije voet mag uw werkgever verrekenen.

  Als uw werkgever een boete verrekent, dan mag hij daarvoor slechts 10% van uw loon inhouden. Houdt uw werkgever zich niet aan deze regeling? Stuur dan uw werkgever onze voorbeeldbrief loonvordering.

 • In mijn arbeidscontract staat dat mijn werkgever ook andere bedragen met mijn loon mag verrekenen. Mag dit wel?

  Nee, hiermee hoeft u niet akkoord te gaan. In de wet staat dat u die bepaling in uw arbeidscontract kunt 'vernietigen'. Dit doet u door een brief te schrijven naar uw werkgever, waarin u meldt dat hij deze tegoeden niet met uw loon mag verrekenen. Verrekent de werkgever toch uw loon? Neem dan snel contact op met een van onze juristen.

 • Mag mijn werkgever mijn loon verrekenen als mijn dienstverband is beëindigd?

  Is uw dienstverband beëindigd? Dan mag uw werkgever ook andere kosten verrekenen die hij van u tegoed heeft, bijvoorbeeld studiekosten. Dit doet de werkgever vaak bij de eindafrekening. Stuur de werkgever de voorbeeldbrief eindafrekening salaris om dit overzicht van de werkgever te ontvangen.

  Schriftelijk bewijs

  Vraag om schriftelijk bewijs van het bedrag dat uw werkgever van u tegoed heeft. Uw werkgever mag alleen loon verrekenen als hij echt geld van u tegoed heeft. Bij gevorderde studiekosten moet er bijvoorbeeld een studieovereenkomst zijn. Hierin moet staan dat de studieschuld daalt naarmate uw arbeidsovereenkomst langer doorloopt.  

  Ook bij verrekening van uw loon aan het einde van uw dienstverband zal uw werkgever rekening moeten houden met de beslagvrije voet.

Terug naar boven Shape