Overslaan en naar de inhoud gaan
Ga meteen naar
Stap 1

Kijk in uw arbeidscontract

Een concurrentiebeding of relatiebeding is alleen geldig als:

  • het beding in uw arbeidscontract staat
  • u ouder dan 18 jaar bent als uw contract ingaat

Daarom is het belangrijk dat u eerst in uw contract kijkt. U weet dan wat u met uw werkgever heeft afgesproken. Denk aan het soort werk dat u niet mag doen en hoelang dat niet mag.

Heeft u een tijdelijk contract? Of staat uw concurrentiebeding in uw personeelsreglement? Dan gelden er andere voorwaarden. Neem contact op met een van onze juristen. 

Stap 2

Praat met uw (ex-)werkgever over het concurrentiebeding

Soms zijn de afspraken in het concurrentiebeding te streng. Hierdoor wordt het moeilijker een nieuwe baan te vinden.

Wilt u bij een andere werkgever werken of een eigen bedrijf starten? Praat dan eerst met uw (ex-)werkgever. Misschien is hij bereid andere afspraken met u te maken. Zoals het laten vallen of afkopen van uw concurrentiebeding.

Zet nieuwe afspraken op papier. Dan weet u allebei waar u aan toe bent.

Stap 3

Praat met een mediator

Lost praten niets op? Stel dan mediation voor. Een mediator is onpartijdig en kan u samen helpen bij het maken van nieuwe afspraken. U spreekt bijvoorbeeld af welke personen en bedrijven u met rust laat. Of uw nieuwe werkgever betaalt uw ex-werkgever een vergoeding. Zo kunt u alsnog aan de slag voor de nieuwe werkgever. De mediator zet de afspraken op papier.

Zoekt u een mediator? Neem contact op met een van onze juristen.

Stap 4

Vraag de rechter het concurrentiebeding aan te passen

Wilt u uw concurrentiebeding veranderen? Dan kunt u zelf een procedure bij de kantonrechter beginnen. U kunt dit doen vóór u ontslag neemt. U vraagt de rechter uw concurrentiebeding:

  • ongedaan te maken
  • aan te passen. Bijvoorbeeld als het concurrentiebeding zo uitgebreid is dat u geen mogelijkheden meer heeft om ergens anders te werken.

Legt uw werkgever een boete op? Dan kan de rechter de boete verminderen als hij uw concurrentiebeding aanpast.

Belangenafweging

De rechter houdt rekening met wat u en uw werkgever belangrijk vinden. Zoals het vinden van een nieuwe baan en het beschermen van een bedrijf. Dit noemen we een belangenafweging. De rechter houdt rekening met:

  • wat er in het concurrentiebeding is afgesproken
  • wat u en uw werkgever verwachtten toen jullie het contract tekenden

Wilt u de rechter vragen om aanpassing van uw concurrentiebeding? Neem contact op met een van onze juristen. We kunnen u doorverwijzen naar een advocaat.

Meer informatie over dit onderwerp
  • Wat is een concurrentiebeding?

    Een concurrentiebeding is een afspraak tussen u en uw werkgever. Staat er een concurrentiebeding in uw contract? Dan heeft u afgesproken dat u niet zomaar bij een andere werkgever mag werken als uw contract eindigt.

    In een concurrentiebeding staat waar u zich aan moet houden als u bij een andere werkgever gaat werken of als u zelf een bedrijf start. Ook als u een nieuwe functie bij een andere werkgever krijgt, moet u zich vaak hieraan houden.

    Een concurrentiebeding spreekt u meestal af voor uw contract begint. Ook spreekt u dan af hoelang het beding geldt.

    Beperkingen

    In een concurrentiebeding staan meestal een of meer beperkingen over:

    • het soort werk dat u mag doen. U mag bijvoorbeeld niet uw oude werk bij een nieuwe werkgever doen.
    • het type nieuwe werkgever. U mag bijvoorbeeld niet werken bij een directe concurrent.
    • de plaats. U mag bijvoorbeeld niet (meteen) hetzelfde werk doen binnen een bepaald gebied.
    • de tijd. U mag bijvoorbeeld niet binnen 1 of 2 jaar bij een concurrerend bedrijf hetzelfde werk doen of een eigen bedrijf starten.

    Er kan ook een relatiebeding in uw contract staan. U mag dan meestal geen contact opnemen met klanten van uw werkgever.

  • Mag een werkgever in een tijdelijk contract een concurrentiebeding afspreken?

    Een concurrentiebeding in een tijdelijk contract is meestal niet geldig. Wil uw werkgever een concurrentiebeding? Dan moet hij goed in het contract uitleggen waarom dit echt nodig is. Bijvoorbeeld omdat er zeer specifieke kennis of bedrijfsinformatie moet worden beschermd.

    Heeft u vragen over uw concurrentiebeding in uw tijdelijk contract? Neem contact op met een van onze juristen.

  • Wat gebeurt er als ik mij niet aan mijn concurrentiebeding houd?

    Houdt u zich niet aan de afspraken uit uw concurrentiebeding? Dan kan uw werkgever u een boete geven. De hoogte van de boete staat vaak in uw contract. Meestal staat dit in het beding zelf, maar het kan ook in een apart artikel staan (een 'boetebeding').

    Soms kunt u met een vaststellingsovereenkomst het concurrentiebeding laten vallen.

  • Mag ik naast mijn baan ander werk doen?

    Ja. Tijdens de looptijd van uw contract mag u ook bij een andere werkgever werken. Of voor uzelf. Dit heet 'nevenarbeid'.

    Uw werkgever mag nevenarbeid niet verbieden. Behalve als hij daar een heel goede reden voor heeft. Bijvoorbeeld het beschermen van gevoelige informatie over zijn bedrijf.

    Staat in uw contract dat u nergens anders mag werken naast uw baan? Of dat u eerst toestemming moet vragen aan uw werkgever? Dan zijn deze afspraken vaak niet geldig. Neem bij twijfel contact op met een van onze juristen. 

    De regel over nevenarbeid geldt alleen tijdens uw contract. Ná uw contract kan uw werkgever u wel verbieden om voor een andere werkgever of voor uzelf te werken. Bijvoorbeeld met een concurrentiebeding

Terug naar boven Shape