Overslaan en naar de inhoud gaan

Regels relatiebeding

Een relatiebeding is een bijzondere vorm van een concurrentiebeding. Hiervoor gelden dezelfde regels. Uw werkgever mag alleen een relatiebeding met u afspreken als:

 • u 18 jaar of ouder bent
 • u een vast contract krijgt
 • het relatiebeding schriftelijk in uw contract staat (dus niet in uw cao)

Heeft u een tijdelijk contract? Dan mag uw werkgever alleen een relatiebeding met u afspreken als hij goed uitlegt waarom het relatiebeding belangrijk is. Uw werkgever moet dit schriftelijk in uw arbeidscontract uitleggen.

Relatiebeding bij ontslag

Als u ontslag neemt of krijgt, krijgt u mogelijk te maken met de afspraken uit uw relatiebeding. Het relatiebeding moet voorkomen dat u zaken doet met relaties van uw werkgever. U mag:

 • geen relaties van uw werkgever benaderen
 • niet voor deze relaties gaan werken

Vraag uw werkgever in uw relatiebeding uit te leggen wat hij bedoelt met 'relatie'. Zo voorkomt u later een meningsverschil. Relaties van uw werkgever kunnen bijvoorbeeld klanten of leveranciers zijn. 

Gaat u met wederzijds goedvinden uit elkaar? Dan kan het verstandig zijn om te onderhandelen over het schrappen van het relatiebeding.

Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
Bel elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Meer informatie over dit onderwerp
 • Wat is het verschil tussen een concurrentiebeding en een relatiebeding?

  Een relatiebeding is een vorm van een concurrentiebeding. Deze hebben allebei een ander doel:

  • Een concurrentiebeding voorkomt dat u hetzelfde werk voor een ander of uzelf gaat doen. U belooft de kennis van uw werkgever niet te gebruiken bij een concurrent of voor uw eigen bedrijf.
  • Het doel van een relatiebeding is dat u geen zaken doet met de relaties van uw werkgever. U moet dan goed afspreken wie de relaties van uw werkgever zijn. 
 • Kan mijn werkgever mij aan mijn relatiebeding houden?

  Heeft uw werkgever zich aan alle regels voor een relatiebeding gehouden? Dan is uw relatiebeding geldig. Als u uw relatiebeding overtreedt, kan uw werkgever u een boete opleggen. Hoe hoog uw boete is, staat in uw arbeidscontract.

  Ongeldig relatiebeding

  Uw werkgever mag u niet altijd aan uw relatiebeding houden. Wilt u voor een andere organisatie werken of een eigen bedrijf starten? Ga in gesprek met uw werkgever over uw relatiebeding. Komt u er niet uit? Probeer dan een oplossing te vinden met iemand die bemiddelt, zoals een mediator.

  U kunt ook de kantonrechter vragen om uw relatiebeding te veranderen of te vernietigen. De kantonrechter bepaalt of uw relatiebeding redelijk is. Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met een van onze juristen.

Terug naar boven Shape