Overslaan en naar de inhoud gaan
Ga meteen naar

Regels relatiebeding

Heeft u een relatiebeding in uw contract? Dan mag u meestal geen relaties van uw werkgever 'meenemen' naar een nieuwe werkgever of uw eigen bedrijf.

Het relatiebeding zegt dus iets over hoe u omgaat met relaties van de werkgever. Relaties zijn bijvoorbeeld klanten of andere bedrijven waarmee uw werkgever samenwerkt. Uw werkgever mag alleen een relatiebeding met u afspreken als:

 • u 18 jaar of ouder bent
 • u een vast contract krijgt
 • het relatiebeding wordt opgenomen in uw contract (dus niet in uw cao)

Heeft u een tijdelijk contract? Dan mag uw werkgever alleen een relatiebeding met u afspreken als hij daar een goede reden voor heeft. Uw werkgever moet dit schriftelijk in uw arbeidscontract uitleggen.

Relatiebeding bij ontslag

Als u ontslag neemt of krijgt, krijgt u te maken met de afspraken uit uw relatiebeding. Het relatiebeding moet ervoor zorgen dat u geen zaken doet met relaties van uw werkgever. U mag:

 • geen contact zoeken met relaties van uw werkgever voor uw nieuwe werk
 • niet voor deze relaties gaan werken

Vraag uw werkgever in uw relatiebeding uit te leggen wat hij bedoelt met 'relatie'. Zo voorkomt u later een discussie. In uw contract staat ook hoelang u zich aan het relatiebeding moet houden.

Gaat u met een vaststellingsovereenkomst uit elkaar? Onderhandel dan over het weghalen van uw relatiebeding.

Bel gratis 0800 - 8020 Gratis persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Meer informatie over dit onderwerp
 • Wat is het verschil tussen een concurrentiebeding en een relatiebeding?

  Het relatiebeding en concurrentiebeding hebben allebei een ander doel:

  • Met een concurrentiebeding belooft u dat u niet hetzelfde werk gaat doen voor iemand anders of voor uw eigen bedrijf. U mag bijvoorbeeld niet bij een directe concurrent van uw werkgever gaan werken.
  • Het doel van een relatiebeding is dat u geen werk doet met of voor de relaties van uw werkgever. U mag dan soms wel hetzelfde werk doen voor een andere partij.

  Heeft u een concurrentiebeding of een relatiebeding? Spreek dan goed met elkaar af wie de concurrenten of relaties van uw werkgever zijn.

 • Kan mijn werkgever mij aan mijn relatiebeding houden?

  Heeft uw werkgever zich aan alle regels voor een relatiebeding gehouden? Dan is uw relatiebeding geldig. Als u zich niet aan het relatiebeding houdt, kan uw werkgever u een boete geven. Hoe hoog de boete is, staat in uw contract.

  Ongeldig relatiebeding

  Uw werkgever mag u niet altijd aan uw relatiebeding houden. Wilt u voor een andere organisatie werken, of een eigen bedrijf starten? Ga dan in gesprek met uw werkgever over uw relatiebeding. Komt u er samen niet uit? Probeer dan een oplossing te vinden met iemand die daarbij helpt, zoals een mediator.

  U kunt ook de rechter vragen om uw relatiebeding te veranderen of uit uw contract te halen. De rechter bepaalt of uw relatiebeding redelijk is.

  Bel gratis 0800 - 8020 Gratis persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.
  Bekijk alle contactmogelijkheden
Terug naar boven Shape