Wat is een relatiebeding? | Het Juridisch Loket Overslaan en naar de inhoud gaan

Regels relatiebeding

Een relatiebeding is een bijzondere vorm van een concurrentiebeding. Hiervoor gelden dezelfde regels. Uw werkgever mag alleen een relatiebeding met u afspreken als:

 • u 18 jaar of ouder bent
 • u een vast contract krijgt
 • het relatiebeding schriftelijk in uw contract staat (dus niet in uw cao)

Heeft u een tijdelijk contract? Dan mag uw werkgever alleen een relatiebeding met u afspreken als hij goed uitlegt waarom het relatiebeding belangrijk is. Uw werkgever moet dit schriftelijk in uw arbeidscontract uitleggen.

Relatiebeding bij ontslag

Als u ontslag neemt of krijgt, krijgt u mogelijk te maken met de afspraken uit uw relatiebeding. Het relatiebeding moet voorkomen dat u zaken doet met relaties van uw werkgever. U mag:

 • geen relaties van uw werkgever benaderen
 • niet voor deze relaties gaan werken

Vraag uw werkgever in uw relatiebeding uit te leggen wat hij bedoelt met 'relatie'. Zo voorkomt u later een meningsverschil. Relaties van uw werkgever kunnen bijvoorbeeld klanten of leveranciers zijn. 

Gaat u met wederzijds goedvinden uit elkaar? Dan kan het verstandig zijn om te onderhandelen over het schrappen van het relatiebeding.

Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
Bel elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Meer informatie over dit onderwerp
 • Wat is het verschil tussen een concurrentiebeding en een relatiebeding?

  Een relatiebeding is een vorm van een concurrentiebeding. Deze hebben allebei een ander doel:

  • Een concurrentiebeding voorkomt dat u hetzelfde werk voor een ander of uzelf gaat doen. U belooft de kennis van uw werkgever niet te gebruiken bij een concurrent of voor uw eigen bedrijf.
  • Het doel van een relatiebeding is dat u geen zaken doet met de relaties van uw werkgever. U moet dan goed afspreken wie de relaties van uw werkgever zijn. 
 • Kan mijn werkgever mij aan mijn relatiebeding houden?

  Heeft uw werkgever zich aan alle regels voor een relatiebeding gehouden? Dan is uw relatiebeding geldig. Als u uw relatiebeding overtreedt, kan uw werkgever u een boete opleggen. Hoe hoog uw boete is, staat in uw arbeidscontract.

  Ongeldig relatiebeding

  Uw werkgever mag u niet altijd aan uw relatiebeding houden. Wilt u voor een andere organisatie werken of een eigen bedrijf starten? Ga in gesprek met uw werkgever over uw relatiebeding. Komt u er niet uit? Probeer dan een oplossing te vinden met iemand die bemiddelt, zoals een mediator.

  U kunt ook de kantonrechter vragen om uw relatiebeding te veranderen of te vernietigen. De kantonrechter bepaalt of uw relatiebeding redelijk is. Heeft u nog vragen? Neem contact op met een van onze juristen.

Terug naar boven Shape