Overslaan en naar de inhoud gaan
Let op: Door het coronavirus werken wij anders. Heeft u een juridische vraag? Bel of mail. Onze jurist kan besluiten een afspraak met u te maken.
Ga meteen naar

Afspraken studiekostenbeding

Als u een studie of opleiding volgt, krijgt u meer kennis of vaardigheden. Dit kan zorgen voor een voordeel in uw werk. Daarom kiest uw werkgever er soms voor om studiekosten voor u te betalen. Uw werkgever mag met u afspreken dat u deze studiekosten terugbetaalt als u stopt met werken. Deze afspraak staat in een studiekostenbeding.

In het studiekostenbeding moeten een aantal afspraken staan:

 • U betaalt alleen studiekosten terug als u zelf ontslag neemt. Of als u na uw tijdelijke contract een nieuw contract van uw werkgever niet accepteert.
 • U spreekt een periode af waarin u voordeel heeft van de opleiding. Stopt u binnen deze periode met werken? Dan betaalt u studiekosten terug.
 • U spreekt het precieze bedrag af dat u moet terugbetalen.
 • U spreekt een glijdende schaal af. Dit betekent dat het bedrag dat u terugbetaalt met de tijd steeds lager wordt. U betaalt bijvoorbeeld na 1 jaar 75% van het bedrag terug. Na 2 jaar betaalt u 50% terug.

Uw werkgever moet bewijzen dat het studiekostenbeding aan alle voorwaarden voldoet. En dat u hiermee akkoord ging. Kan hij dit niet bewijzen? Dan is het studiekostenbeding niet geldig en hoeft u de studiekosten niet terug te betalen.

Studiekosten terugbetalen

Als u studiekosten moet terugbetalen, dan verrekent de werkgever dit meestal in de eindafrekening. Uw werkgever trekt de studiekosten dan af van uw laatste loon, vakantiegeld en nog openstaande vakantiedagen. Uw eindafrekening mag niet lager zijn dan uw beslagvrije voet of het minimumloon.

Als u na de eindafrekening nog kosten moet betalen, krijgt u een rekening van uw werkgever. Kunt u de kosten niet ineens betalen? Vraag uw werkgever dan om een betalingsregeling.

Verandert u van baan? Vraag uw nieuwe werkgever dan om de studiekosten over te nemen.

Als u studiekosten moet terugbetalen aan uw werkgever, mag u deze soms aftrekken van uw belasting. Het gaat dan meestal om lesgeld en kosten voor boeken.

Bel ons 0900 - 8020 Kosten € 0,10 per minuut.*
Bel maandag tot en met vrijdag 09.00 - 17.00 uur.
U krijgt een van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Meer informatie over dit onderwerp
 • Wat moet ik doen als het studiekostenbeding niet voldoet aan de voorwaarden?

  Betaal de studiekosten niet en ga met uw werkgever in gesprek. Leg uit aan welke voorwaarden het studiekostenbeding niet voldoet. En dat u daarom geen studiekosten hoeft terug te betalen.

  Trekt uw werkgever de studiekosten toch af van uw laatste loon? Vraag uw werkgever dan om het missende loon terug te storten. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief eindafrekening salaris.

 • Moet ik studiekosten terugbetalen als ik mijn diploma niet haal?

  Meestal moet u alleen studiekosten terugbetalen als u nalatig bent geweest. Dat betekent dat het uw eigen schuld was dat u bijvoorbeeld het diploma niet (op tijd) haalde.

  Controleer wat voor afspraken u hierover maakte in uw studiekostenbeding.

Terug naar boven Shape