Logo
Cookie Privacy

Moet ik studiekosten terugbetalen aan mijn werkgever?

U moet studiekosten terugbetalen als u een 'studiekostenbeding' heeft. Dit is een afspraak die uw werkgever met u maakt. Voor een studiekostenbeding gelden voorwaarden. U hoeft bijvoorbeeld alleen studiekosten terug te betalen als u zelf weggaat. En u hoeft niet voor alle opleidingen studiekosten terug te betalen.

Ga meteen naar

Veelgestelde vragen

Wanneer moet u studiekosten terugbetalen?

Heeft uw werkgever een studie, opleiding of training voor u betaald, en gaat u weg? Dan hoeft u alleen studiekosten terug te betalen als:

  • uw opleiding niet verplicht was, en:

  • u een studiekostenbeding heeft

Wat is een studiekostenbeding?

Een studiekostenbeding is een schriftelijke afspraak tussen u en uw werkgever. Hierin staat dat u studiekosten moet terugbetalen als u stopt met werken. Een studiekostenbeding heet ook wel een ‘studieovereenkomst’. Als u geen studiebeding heeft, hoeft u geen studiekosten terug te betalen aan uw werkgever.

Let op

Uw werkgever mag geen studiekostenbeding met u afspreken voor een verplichte opleiding. Doet hij dit toch? Dan is het studiekostenbeding niet geldig. U hoeft niets terug te betalen.

Wanneer is een studiekostenbeding geldig?

Voor een studiekostenbeding zijn regels. Er moet in staan:

  • dat u alleen studiekosten betaalt als u zelf ontslag neemt. Of als uw werkgever uw tijdelijke contract wil verlengen en u daar niet mee akkoord gaat.

  • voor welke periode het studiekostenbeding geldt. Bijvoorbeeld dat u studiekosten terugbetaalt als u binnen 2 jaar na de opleiding weggaat bij uw werkgever.

  • welk bedrag u moet betalen

  • dat hoe langer u blijft, hoe kleiner het bedrag wordt. Als u weggaat na 1 jaar, betaalt u bijvoorbeeld 75% van de studiekosten terug. Na 2 jaar nog maar 50%.

Staan deze afspraken niet allemaal in het studiebeding? Of heeft u het studiebeding niet ondertekend? Dan is het niet geldig. U hoeft geen studiekosten terug te betalen.

Hoe moet u studiekosten terugbetalen?

Als u studiekosten moet terugbetalen, dan verrekent uw werkgever die meestal in de eindafrekening. Hij trekt de studiekosten dan af van uw laatste loon.

Blijven er na de eindafrekening nog studiekosten over? Dan krijgt u daarvoor een rekening van uw werkgever. Als u niet in 1 keer kunt betalen, kunt u uw werkgever vragen om een betalingsregeling. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief betalingsregeling.

Goed om te weten

Verandert u van baan? Vraag uw nieuwe werkgever dan om de studiekosten over te nemen.

Bent u geholpen met deze informatie?

Bekijk onze video op youtube.com

Ben ik verplicht om studiekosten te vergoeden aan mijn werkgever bij ontslag?

Meer informatie over dit onderwerp

Bent u geholpen met deze informatie?
Delen:

Ook interessant voor u

Hoe kan ik mijn beslagvrije voet berekenen?
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven