Wat zijn mijn rechten bij contractverlenging? | Het Juridisch Loket Overslaan en naar de inhoud gaan

Verlengen tijdelijk arbeidscontract

Wil uw werkgever uw tijdelijke contract verlengen? Dan kunt u onderhandelen over uw arbeidsvoorwaarden. U kunt bijvoorbeeld vragen om een hoger salaris of een ander aantal werkuren. Werkt u als oproepkracht? Dan moet uw werkgever u na 12 maanden een aanbod doen voor het gemiddeld aantal gewerkte uren.

Krijgt u van uw werkgever een passend aanbod voor verlenging? U mag dit niet weigeren als u dan werkloos wordt. Doet u dit wel? Dan krijgt u mogelijk geen WW-uitkering. Neem contact op met een van onze juristen voor meer informatie.

Wil uw werkgever uw tijdelijk contract niet verlengen? Dan hoeft hij hiervoor geen reden te geven.

Stilzwijgende verlenging

Laat uw werkgever u niets weten over de verlenging van uw contract? En werkt u na de einddatum door? Dan heeft u een stilzwijgende verlenging van uw arbeidsovereenkomst. Dit betekent dat uw oude contract automatisch doorloopt.

De voorwaarden van uw contract blijven hetzelfde. Had u bijvoorbeeld een contract voor 6 maanden? Dan loopt uw contract nog eens 6 maanden door. Het verlengde contract duurt maximaal 1 jaar.

Is uw contract al vaker verlengd? Dan heeft u mogelijk recht op een vast arbeidscontract.

Aanzegvergoeding

Uw werkgever moet u meestal schriftelijk en uiterlijk 1 maand voordat uw contract afloopt, laten weten of het wordt verlengd. Dit heet 'aanzeggen'. Doet uw werkgever dit niet of te laat? Dan stopt uw contract, tenzij het is verlengd. U kunt wel recht hebben op een aanzegvergoeding.

U heeft recht op een aanzegvergoeding als:

 • uw werkgever niets laat weten over uw verlenging. U heeft recht op maximaal 1 maandsalaris.
 • uw werkgever te laat is met de aanzegging. U heeft recht op een vergoeding voor iedere dag dat uw werkgever te laat is. Is uw werkgever 2 weken te laat? Dan kunt u een vergoeding eisen van 2 weken salaris.

Ook bij contractverlenging kunt u recht hebben op de aanzegvergoeding. Het is niet altijd handig om dit op te eisen als u in dienst blijft bij uw werkgever.

Eis de aanzegvergoeding op bij uw werkgever. Betaalt uw werkgever niet? Dan moet u binnen 2 maanden nadat uw contract is gestopt naar de rechter. Daarna verliest u het recht op de aanzegvergoeding.

Geen aanzegplicht

De werkgever hoeft niet aan te zeggen als:

 • uw contract korter duurt dan 6 maanden
 • u een uitzendcontract met uitzendbeding heeft
 • er geen einddatum in uw contract staat. Bijvoorbeeld wanneer u een zieke collega vervangt.

U heeft dan ook geen recht op een aanzegvergoeding.

Transitievergoeding

Bent u ontslagen of wordt uw tijdelijke contract niet verlengd? Dan heeft u mogelijk recht op een transitievergoeding.

Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
Bel elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Meer informatie over dit onderwerp
 • Mag mijn werkgever mijn contract niet verlengen omdat ik zwanger ben?

  Uw werkgever hoeft geen reden te geven als hij uw contract niet verlengt. Dat mag ook tijdens zwangerschap. Geeft uw werkgever aan dat uw contract niet wordt verlengd, omdat u zwanger bent? Dan is dit niet toegestaan, want dat is discriminatie. Uw werkgever moet uw contract dan wel verlengen. Bespreek dit met uw werkgever.

  Komt u er met uw werkgever niet uit? Dan kunt u het ontslag aanvechten.

 • Mag mijn werkgever bij verlenging opnieuw een proeftijd afspreken?

  Krijgt u een verlenging voor dezelfde functie? Dan mag uw werkgever geen nieuwe proeftijd met u afspreken.

  Krijgt u een andere functie bij hetzelfde bedrijf? Dan mag uw werkgever alleen een nieuwe proeftijd afspreken als hij andere eisen aan uw functie stelt. Bijvoorbeeld als u door uw nieuwe functie meer verantwoordelijkheden krijgt.

Terug naar boven Shape