Bang voor ontslag: problemen op de werkvloer
Bent u bang voor ontslag omdat u problemen heeft op de werkvloer? Is uw baas bijvoorbeeld niet tevreden, heeft u een conflict of is de sfeer onveilig? Misschien is er geen reden voor angst. Bekijk of u echt ontslag kunt krijgen bij uw probleem. En wat u kunt doen om de situatie te verbeteren.

Disfunctioneren
Zegt uw werkgever dat u uw werk niet goed doet? Of stuurt hij u waarschuwingen, bijvoorbeeld over uw gedrag? Dan kunt u onzeker worden over uw baan.
Wat uw werkgever ook zegt, hij kan u niet zomaar ontslaan wegens disfunctioneren. Daarvoor heeft hij toestemming nodig van de kantonrechter. En die toestemming krijgt hij niet snel.
Uw werkgever moet bewijzen dat u uw werk echt niet goed doet. En hij moet u duidelijk en op tijd vertellen wat u niet goed doet. Hij moet u de kans geven om u te verbeteren en hij moet u daarbij helpen. Ook moet uw werkgever kijken of hij ander werk voor u heeft. Doet hij dit allemaal niet? Dan geeft de kantonrechter geen toestemming om u te ontslaan.
Tips
Blijf in gesprek met uw werkgever.
Probeer samen een oplossing te vinden.
Bewaar alle e-mails en brieven die u van uw werkgever krijgt.
Zorg dat uw kant van het verhaal er ook in staat. Of stuur zelf een e-mail of brief met uw verhaal. Deze papieren zijn belangrijk als er een zaak komt bij de kantonrechter.
Onderteken niets.
Laat u niet onder druk zetten door uw werkgever. En neem contact op met onze juristen voor persoonlijk advies.
Conflicten op de werkvloer
Een conflict op de werkvloer kan de werksfeer goed verpesten. U bent het bijvoorbeeld niet eens met regels of beslissingen. Of het botst het met uw manager of collega’s.
Toch hoeft u niet meteen bang te zijn voor ontslag. Daarvoor heeft uw werkgever toestemming nodig van de kantonrechter. En die toestemming krijgt hij niet zomaar. Uw werkgever moet eerst zijn best doen om de problemen op te lossen, samen met u. Misschien kunt u de ruzie uitpraten of kunt u naar een andere afdeling. Soms kan een mediator hierbij helpen. Een mediator is iemand die het oplossen van meningsverschillen als beroep heeft.
Pas als het niet lukt om de problemen op te lossen, kan uw werkgever naar de kantonrechter. Of die het ontslag goedkeurt, hangt af van de situatie. Vindt de kantonrechter dat uw werkgever niet genoeg zijn best deed? Dan kan hij beslissen dat u bij ontslag een extra vergoeding krijgt.
Tips
Bespreek uw probleem met de vertrouwenspersoon bij uw bedrijf.
Bewaar alle e-mails en brieven die u van uw werkgever krijgt.
Zorg dat uw kant van het verhaal er ook in staat. Of stuur zelf een e-mail of brief met uw verhaal. Deze papieren zijn belangrijk als er een zaak komt bij de kantonrechter.
Onderteken niets.
Laat u niet onder druk zetten door uw werkgever. Wilt u advies over uw situatie? Neem contact op met onze juristen.
Vraag zelf om hulp van een mediator als u werkgever dit niet doet.
Onveilige werkplek
Uw werkplek is onveilig als u last heeft van ongewenst gedrag, zoals pesten, agressie, seksueel geweld of discriminatie. Of als u merkt dat het speelt bij anderen. Een moeilijke situatie. Misschien twijfelt u over wat u moet doen en bent u bang voor een conflict of ontslag.
U heeft recht op een veilige werkplek. Uw werkgever is hiervoor verantwoordelijk en hij moet u helpen als er een probleem is. Hij mag u niet ontslaan omdat u klaagt over ongewenst gedrag. Maar als u klaagt, heeft u wel kans op een conflict. Wat verstandig is om te doen, hangt af van uw situatie. Neem contact op met onze juristen voor persoonlijk advies hierover.
Tips
Praat met de vertrouwenspersoon op uw werk of ga naar uw huisarts.
Vraag advies aan de arbodienst.
Onderteken niets.
Laat u niet onder druk zetten door uw werkgever.