Overslaan en naar de inhoud gaan
Let op: Door het coronavirus zijn onze vestigingen dicht. Heeft u een juridische vraag? Bel of mail. De wachttijd is langer dan normaal. Sorry voor het ongemak.
Ga meteen naar
Stap 1

Check of op staande voet is toegestaan

Bij ontslag op staande voet houdt een arbeidscontract meteen op. Dat mag alleen in deze 3 situaties samen:

 • Uw werkgever heeft een dringende reden om u te ontslaan. Bijvoorbeeld als u steelt van uw werkgever, anderen in gevaar brengt, bedrijfsgeheimen bekendmaakt of werk weigert.
 • Uw werkgever vertelt u deze dringende reden direct. Er mag niet veel tijd zitten tussen de gebeurtenis en het ontslag.
 • Uw werkgever kan deze dringende reden bewijzen.

Uw werkgever geeft vaak een brief mee waar het ontslag op staande voet in staat. Hierin staat meestal wat de dringende reden voor het ontslag is.

Als uitzendkracht kan uw contract soms meteen stoppen. Dit hoeft niet hetzelfde te zijn als ontslag op staande voet. Bekijk uw rechten als uitzendkracht.

Stap 2

Onderteken niets

Sommige werkgevers vragen u om een document te tekenen. Onderteken niets. Vraag eerst of u een kopie kunt krijgen van het document. U loopt het risico uw rechten te verspelen als u ergens mee akkoord gaat. Dit kan gevolgen hebben voor uw recht op een uitkering. 

Heeft u al iets ondertekend? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een van onze juristen.

Stap 3

Protesteer tegen het ontslag

Laat uw werkgever zo snel mogelijk weten dat u het niet eens bent met het ontslag op staande voet. Doe dit via een aangetekende brief. Geef in deze brief ook aan dat u beschikbaar bent om te werken als uw werkgever hierom vraagt.

Schakel bij ontslag op staande voet direct juridische hulp in. Na ontslag op staande voet krijgt u geen loon meer. En de kans is groot dat u geen uitkering krijgt van UWV.

Neem daarom contact op met een van onze juristen. Wij kunnen u doorsturen naar een advocaat. Heeft u rechtsbijstandsverzekering of bent u lid van een vakbond? Schakel deze dan in.

Advocaat

Een advocaat kan uw werkgever vragen het ontslag terug te draaien, of om te zetten naar een ontslag met wederzijds goedvinden. Lukt dit niet? Dan zal uw advocaat mogelijk de rechter vragen het ontslag ongedaan te maken.

Het is belangrijk dat dit snel gebeurt. U heeft maar 2 maanden de tijd om het ontslag bij de rechter ongedaan te maken. Daarna heeft u geen juridische mogelijkheden om tegen het ontslag te protesteren.

Bel ons 0900 - 8020 Kosten € 0,10 per minuut.*
Bel maandag tot en met donderdag 09.00 - 17.00 uur. Vrijdag van 09.00 - 13.00 uur.
U krijgt een van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Meer informatie over dit onderwerp
 • Wat kan ik doen als ik op non-actief ben gesteld?

  Als u op non-actief bent gesteld of geschorst, dan mag u niet meer uw werk doen. Uw werkgever moet dan wel uw loon blijven doorbetalen. Het is belangrijk dat u uw werkgever laat weten dat u het niet eens bent met de non-actiefstelling. Protesteer met onze voorbeeldbrief tegen de non-actiefstelling. En stel uzelf in de brief beschikbaar voor werk.

  Wil uw werkgever u op staande voet ontslaan? Dan moet hij het ontslag op staande voet direct geven. Hij kan daar dus niet te lang mee wachten. Wel kan uw werkgever u eerst op non-actief stellen, als hij iets meer tijd nodig heeft om de dringende reden te onderzoeken.

  Weet u niet zeker of de werkgever u op non-actief heeft gesteld of heeft ontslagen? Neem contact op met een van onze juristen.

 • Kan ik op staande voet worden ontslagen als ik zwanger ben?

  Tijdens zwangerschap geldt een opzegverbod. Dat betekent dat u in principe niet ontslagen kunt worden tot 6 weken na uw zwangerschapsverlof.

  Deze regel geldt niet bij ontslag op staande voet. Uw werkgever mag u dus ook op staande voet ontslaan als u zwanger bent. Hij moet wel een dringende reden hebben voor het ontslag.

 • Krijg ik een WW-uitkering na ontslag op staande voet?

  Meestal krijgt u geen WW-uitkering na een ontslag op staande voet. U bent dan verwijtbaar werkloos. Dit betekent dat het ontslag uw eigen schuld is. Mogelijk kunt een bijstandsuitkering aanvragen als u of uw partner te weinig inkomen heeft. Ga zo snel mogelijk op zoek naar ander werk.

  Heeft u een advocaat om het ontslag op staande voet terug te draaien? Dan kunt u mogelijk wel een WW-uitkering krijgen. U moet dan aan UWV uitleggen waarom u niet verwijtbaar werkloos bent. Bespreek met uw advocaat vanaf welk moment het verstandig is WW aan te vragen.

  Trekt uw werkgever het ontslag op staande voet in? Dan krijgt u uw baan terug en wordt uw nog niet betaalde loon uitbetaald. Als u een WW-uitkering kreeg, moet u dat geld terugbetalen.

Terug naar boven Shape