Ontslag op staande voet: wat nu? | Het Juridisch Loket Overslaan en naar de inhoud gaan
Stap 1

Onderteken niets

Zodra uw werkgever u op staande voet ontslaat, moet u in actie komen.

Uw werkgever geeft u hoogstwaarschijnlijk een brief mee of stuurt u deze op om het ontslag op staande voet te bevestigen. Sommige werkgevers bieden u een beëindigingsovereenkomst aan of vragen u om een ander document te ondertekenen.

Onderteken niets, maar vraag of u een kopie kunt krijgen van het document. U loopt het risico uw rechten te verspelen als u ergens mee instemt. Dit kan gevolgen hebben voor uw recht op een uitkering.

Heeft uw werkgever u niets meegegeven, reageer dan op de mededeling. Misschien stuurt uw werkgever u later alsnog een brief. Om te protesteren hoeft u hier niet op te wachten.

Stap 2

Neem direct contact op met het Juridisch Loket

Bezwaar maken tegen ontslag op staande voet? Kom dan direct in actie en laat uw werkgever weten dat u het niet eens bent met het ontslag op staande voet.

Heeft u geen rechtsbijstandverzekering of bent u geen lid van een vakbond? Neem contact op met een van onze juristen. 

U heeft maar 2 maanden de tijd om de kantonrechter te vragen het ontslag ongedaan te maken. Na de termijn van 2 maanden heeft u geen juridische mogelijkheden meer om het ontslag aan te vechten.

Advocaat inschakelen

Een advocaat kan proberen uw werkgever over te halen om het ontslag ongedaan te maken. Uw advocaat kan uw werkgever ook vragen het ontslag om te zetten naar een ontslag ‘met wederzijds goedvinden’ als u niet meer met uw werkgever kunt samenwerken. Lukt dit niet? Dan zal uw advocaat de kantonrechter moeten vragen het ontslag ongedaan te maken.

Schakelt u een advocaat in? Dan komt u mogelijk voor gefinancierde rechtsbijstand in aanmerking en krijgt u de kosten voor de advocaat deels vergoed.

Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
Bel elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Stap 3

Ga op zoek naar ander werk

Ontslag op staande voet betekent dat u met onmiddellijke ingang geen recht meer heeft op loon. Als het ontslag op staande voet terecht is, heeft u ook geen recht op een WW-uitkering. Ga daarom direct op zoek naar ander werk. Schrijf uzelf in als werkzoekende bij UWV.

Heeft u geen internet? Dan kunt u terecht op het Werkplein, waar de Sociale Dienst van uw gemeente en UWV samenwerken. Ook vindt u hier andere organisaties met diensten op het gebied van werk, opleiding en re-integratie.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Wat is ontslag op staande voet?

  Bij ontslag op staande voet wordt een arbeidscontract meteen beëindigd. Dat kan alleen als uw werkgever een dringende reden heeft om u te ontslaan. Bij ontslag op staande voet krijgt u per direct geen loon meer.
   
  Het is belangrijk dat uw werkgever zijn redenen kan bewijzen. Verder moet uw werkgever u mededelen waarom u ontslagen bent. Er mag niet teveel tijd zitten tussen het voorval en het daadwerkelijke ontslag.

 • Wat is een 'dringende reden' voor ontslag?

  Uw werkgever kan bijvoorbeeld een 'dringende reden' voor ontslag hebben als:

  • u zich niet gedraagt volgens de regels
  • u een misdrijf begaat, zoals diefstal, mishandeling of bedreiging van een collega
  • u eigendommen van het bedrijf beschadigt
  • uw collega's of anderen in gevaar brengt
  • u geheimen bekend maakt
  • u werk weigert of zonder goede reden wegblijft

  Belangrijk is dat uw werkgever zijn redenen kan bewijzen. Verder moet uw werkgever mededelen waarom u ontslagen bent. Er mag niet teveel tijd zitten tussen het voorval en het daadwerkelijke ontslag.

 • Ik ben op non-actief gesteld. Wat betekent dat?

  De werkgever moet een ontslag op staande voet direct geven en kan daar niet te lang mee wachten. Hij kan u wel eerst op non-actief stellen, als hij iets meer tijd nodig heeft om de dringende reden te onderzoeken. U hoeft dan niet meer te werken, maar de werkgever moet wel uw loon blijven doorbetalen.

  Voorbeeld: u werkt in een winkel en uw werkgever vermoedt dat u geld uit de kassa heeft meegenomen. Hij moet hiervoor bewijs hebben en onderzoeken of u degene bent die het geld heeft meegenomen. Door u op non-actief te stellen geeft hij zichzelf meer tijd om het ontslag op staande voet te geven.

  U moet tegen de non-actiefstelling protesteren en uzelf beschikbaar houden voor werk. Dit is belangrijk als later blijkt dat uw werkgever u geen ontslag geeft. U kunt dan aanspraak maken op uw loon. Twijfelt u of de werkgever u op non-actief heeft gesteld of heeft ontslagen? Neem contact op met een van onze juristen.

  Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
  Bel elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
  U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
  Bekijk alle contactmogelijkheden
 • Kan ik op staande voet worden ontslagen als ik zwanger ben?

  Tijdens zwangerschap geldt er een opzegverbod. Uw werkgever mag u in principe niet ontslaan. Deze regel geldt niet bij een ontslag op staande voet tijdens zwangerschap. Uw werkgever moet wel een dringende reden hebben voor het ontslag.

 • Krijg ik WW na ontslag op staande voet?

  Heeft u een advocaat om het ontslag op staande voet terug te draaien? Dan kunt u mogelijk een WW-uitkering aanvragen. U moet dan aan UWV uitleggen waarom u niet verwijtbaar werkloos bent.

  Wordt het ontslag op staande voet ingetrokken? Dan krijgt u uw baan terug en wordt uw achterstallige loon uitbetaald. Als u een WW-uitkering heeft gekregen, moet u dat terugbetalen. 

  Verwijtbaar werkloos

  Is uw ontslag op staande voet terecht? Dan bent u 'verwijtbaar werkloos'. U heeft geen recht op een WW-uitkering als u verwijtbaar werkloos bent.

  Krijgt u geen WW-uitkering? Dan kunt u een bijstandsuitkering aanvragen als u of uw partner te weinig inkomen heeft. Ga zo snel mogelijk op zoek naar ander werk.

Terug naar boven Shape