Wat doe ik bij ontslag op staande voet? | Het Juridisch Loket Overslaan en naar de inhoud gaan
Let op: Door het coronavirus zijn al onze vestigingen dicht. Heeft u een juridische vraag? Bel of mail. Excuses voor het ongemak.

Reden ontslag op staande voet

Bij ontslag op staande voet wordt een arbeidscontract meteen beëindigd. Dat kan alleen als uw werkgever:

 • een dringende reden heeft om u te ontslaan. Bijvoorbeeld als u steelt van uw werkgever, anderen in gevaar brengt, bedrijfsgeheimen bekendmaakt of werk weigert.
 • deze dringende reden gelijk aan u vertelt. Er mag niet te veel tijd zitten tussen de gebeurtenis en het ontslag.
 • deze dringende reden kan bewijzen

Uw werkgever geeft vaak een brief mee om het ontslag op staande voet te bevestigen. Daarin staat meestal wat de dringende reden voor het ontslag is.

Onderteken niets

Sommige werkgevers vragen u een document te tekenen. Onderteken niets, maar vraag of u een kopie kunt krijgen van het document. U loopt het risico uw rechten te verspelen als u ergens mee akkoord gaat. Dit kan gevolgen hebben voor uw recht op een uitkering.

Protesteer tegen ontslag

Kom direct in actie en vertel uw werkgever dat u het niet eens bent met het ontslag op staande voet. Doe dit met een aangetekende brief. Geef in deze brief ook aan dat u beschikbaar bent om te werken als uw werkgever u hiervoor oproept.

Vraag juridisch advies

Schakel bij ontslag op staande voet direct juridische hulp in. Ontslag op staande voet zorgt ervoor dat u geen loon krijgt. De kans is heel groot dat u ook geen uitkering van UWV krijgt.

Neem daarom contact op met een van onze juristen. Wij kunnen u doorverwijzen naar een advocaat. Heeft u een rechtsbijstandsverzekering of bent u lid van een vakbond? Schakel deze dan in.

Advocaat

Een advocaat kan uw werkgever vragen het ontslag ongedaan te maken of om te zetten naar een ontslag met wederzijds goedvinden. Lukt dit niet? Dan zal uw advocaat mogelijk de kantonrechter vragen het ontslag ongedaan te maken.

Het is belangrijk dat dit snel gebeurt. U heeft namelijk maar 2 maanden de tijd om ontslag bij de kantonrechter ongedaan te maken. Daarna heeft u geen juridische mogelijkheden meer om het ontslag aan te vechten.

Bel ons 0900 - 8020 € 0,10 p/min.*
Bel maandag tot en met donderdag 09.00 – 12.30 uur en 13.30 - 17.00 uur.
Op vrijdag 9.00 - 13.00 uur.
U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Meer informatie over dit onderwerp
 • Wat kan ik doen als ik op non-actief ben gesteld?

  De werkgever moet een ontslag op staande voet direct geven. Hij kan daar dus niet te lang mee wachten. Wel kan hij u eerst op non-actief stellen, als hij iets meer tijd nodig heeft om de dringende reden te onderzoeken. U hoeft dan niet meer te werken, maar de werkgever moet wel uw loon blijven doorbetalen.

  Protesteer met onze voorbeeldbrief tegen de non-actiefstelling en stel uzelf beschikbaar voor werk. Dit is belangrijk als later blijkt dat uw werkgever u niet ontslaat. U kunt dan aanspraak maken op uw loon. Twijfelt u of de werkgever u op non-actief heeft gesteld of heeft ontslagen? Neem contact op met een van onze juristen.

  Bel ons 0900 - 8020 € 0,10 p/min.*
  Bel maandag tot en met donderdag 09.00 – 12.30 uur en 13.30 - 17.00 uur.
  Op vrijdag 9.00 - 13.00 uur.
  U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
  Bekijk alle contactmogelijkheden
 • Kan ik op staande voet worden ontslagen als ik zwanger ben?

  Tijdens zwangerschap geldt een opzegverbod. Deze regel geldt niet bij een ontslag op staande voet tijdens zwangerschap. Uw werkgever mag u dus ook op staande voet ontslaan als u zwanger bent. Hij moet wel een dringende reden hebben voor het ontslag.

 • Krijg ik WW na ontslag op staande voet?

  Heeft u een advocaat om het ontslag op staande voet terug te draaien? Dan kunt u mogelijk een WW-uitkering aanvragen. U moet dan aan UWV uitleggen waarom u niet verwijtbaar werkloos bent. Bespreek met uw advocaat vanaf welk moment het verstandig is WW aan te vragen en u als werkzoekende in te schrijven bij UWV.

  Wordt het ontslag op staande voet ingetrokken? Dan krijgt u uw baan terug en wordt uw achterstallige loon uitbetaald. Als u een WW-uitkering heeft gekregen, moet u dat terugbetalen. 

  Verwijtbaar werkloos

  Is uw ontslag op staande voet terecht? Dan bent u 'verwijtbaar werkloos'. U heeft geen recht op een WW-uitkering als u verwijtbaar werkloos bent. Mogelijk kunt u een bijstandsuitkering aanvragen als u of uw partner te weinig inkomen heeft. Ga zo snel mogelijk op zoek naar ander werk.

Terug naar boven Shape