Overslaan en naar de inhoud gaan
Ga meteen naar
Stap 1

Check of op staande voet is toegestaan

Bij ontslag op staande voet houdt een arbeidscontract meteen op. Dat mag alleen in deze 3 situaties samen:

 • Uw werkgever heeft een dringende reden om u te ontslaan. Bijvoorbeeld als u steelt van uw werkgever, anderen in gevaar brengt, bedrijfsgeheimen bekendmaakt of werk weigert.
 • Uw werkgever vertelt u deze dringende reden direct. Er mag niet veel tijd zitten tussen de gebeurtenis en het ontslag.
 • Uw werkgever kan deze dringende reden bewijzen.

Uw werkgever geeft vaak een brief mee waar het ontslag op staande voet in staat. Hierin staat meestal wat de dringende reden voor het ontslag is.

Als uitzendkracht kan uw contract soms meteen stoppen. Dit hoeft niet hetzelfde te zijn als ontslag op staande voet. Bekijk uw rechten als uitzendkracht.

Stap 2

Onderteken niets

Sommige werkgevers vragen u om een document te tekenen. Onderteken niets. Vraag eerst of u een kopie kunt krijgen van het document. U loopt het risico uw rechten te verspelen als u ergens mee akkoord gaat. Dit kan gevolgen hebben voor uw recht op een uitkering. 

Heeft u al iets ondertekend? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een van onze juristen.

Stap 3

Protesteer tegen het ontslag

Laat uw werkgever zo snel mogelijk weten dat u het niet eens bent met het ontslag op staande voet. Schakel daarom direct juridische hulp in. Ook als u twijfelt om te protesteren. Vanaf het ontslag op staande voet krijgt u geen loon meer. En de kans is groot dat u geen uitkering krijgt van UWV.

Neem daarom contact op met een van onze juristen. Wij kunnen u doorsturen naar een advocaat. Of vraag advies aan uw rechtsbijstandverzekeraar of vakbond. 

Advocaat

Een advocaat kan uw werkgever vragen het ontslag terug te draaien, of om te zetten naar een ontslag met wederzijds goedvinden. Lukt dit niet? Dan zal uw advocaat mogelijk de rechter vragen het ontslag ongedaan te maken.

Het is belangrijk dat dit snel gebeurt. U moet binnen 2 maanden na uw ontslag naar de rechter om dit ongedaan te maken. Daarna heeft u geen juridische mogelijkheden om tegen het ontslag te protesteren.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Wat kan ik doen als ik op non-actief ben gesteld?

  Als u op non-actief bent gesteld of geschorst, dan mag u niet meer uw werk doen. Heeft u een cao? Kijk hier dan in of er iets staat over schorsing of non-actiefstelling.

  Heeft u geen cao of staat hier niets over in uw cao? Dan moet uw werkgever meestal uw loon blijven doorbetalen. Het is belangrijk dat u uw werkgever laat weten dat u het niet eens bent met de non-actiefstelling. Protesteer met onze voorbeeldbrief tegen de non-actiefstelling. En stel uzelf in de brief beschikbaar voor werk.

  Direct ontslag geven

  Wil uw werkgever u op staande voet ontslaan? Dan moet hij dat direct doen, anders kan een rechter later oordelen dat het ontslag niet geldig is. Als de werkgever iets meer tijd nodig heeft om de dringende reden van het ontslag te onderzoeken, kan hij u eerst op non-actief stellen.

  Weet u niet zeker of de werkgever u op non-actief heeft gesteld of heeft ontslagen? Neem contact op met een van onze juristen.

 • Kan ik op staande voet worden ontslagen als ik zwanger ben?

  Tijdens zwangerschap geldt een opzegverbod. Dat betekent dat u in principe niet ontslagen kunt worden tot 6 weken na uw zwangerschapsverlof.

  Deze regel geldt niet bij ontslag op staande voet. Uw werkgever mag u dus ook op staande voet ontslaan als u zwanger bent. Hij moet wel een dringende reden hebben voor het ontslag.

 • Krijg ik een WW-uitkering na ontslag op staande voet?

  Meestal krijgt u geen WW-uitkering na een ontslag op staande voet. U bent dan verwijtbaar werkloos. Dit betekent dat het ontslag uw eigen schuld is. Mogelijk kunt een bijstandsuitkering aanvragen als u of uw partner te weinig inkomen heeft. Ga zo snel mogelijk op zoek naar ander werk.

  Heeft u een advocaat om het ontslag op staande voet terug te draaien? Dan kunt u mogelijk wel een WW-uitkering krijgen. U moet dan aan UWV uitleggen waarom u niet verwijtbaar werkloos bent. Bespreek met uw advocaat vanaf welk moment het verstandig is WW aan te vragen.

  Trekt uw werkgever het ontslag op staande voet in? Dan krijgt u uw baan terug en wordt uw nog niet betaalde loon uitbetaald. Als u een WW-uitkering kreeg, moet u dat geld terugbetalen.

Terug naar boven Shape