Overslaan en naar de inhoud gaan
Ga meteen naar

Ontslag tijdens proeftijd

Tijdens uw proeftijd kunt u ontslag krijgen. Uw werkgever hoeft hiervoor geen reden te geven. En er is geen opzegtermijn, het contract stopt meteen. U heeft recht op een transitievergoeding.

Zelf ontslag nemen

U kunt ook zelf ontslag nemen tijdens uw proeftijd. Bijvoorbeeld als het werk niet bij u past. Tijdens de proeftijd is er geen opzegtermijn. U kunt meteen stoppen met werken. U hoeft uw werkgever geen reden te geven. U heeft geen recht op een transitievergoeding. Ook heeft u geen recht op een WW-uitkering als u zelf ontslag neemt.

Lengte proeftijd

Een proeftijd moet altijd op papier staan. Bijvoorbeeld in uw contract of cao. Een proeftijd is alleen geldig bij een contract dat langer is dan 6 maanden.  

In de wet staat hoe lang uw proeftijd mag zijn. Uw proeftijd is:

 • maximaal 1 maand als uw contract langer is dan 6 maanden en korter dan 2 jaar
 • maximaal 2 maanden als uw contract 2 jaar of langer is
 • maximaal 2 maanden als u een vast contract heeft
 • maximaal 1 maand als u geen duidelijke einddatum afspreekt. U vervangt bijvoorbeeld iemand tijdens zwangerschapsverlof.

Kijk altijd in uw cao. Want in de cao kunnen andere afspraken staan. Bijvoorbeeld een proeftijd van 2 maanden bij een contract dat korter is dan 2 jaar. Heeft u vragen over uw cao? Neem dan contact op met een van onze juristen. 

Ongeldige proeftijd

Uw proeftijd is ongeldig:

 • bij een contract van 6 maanden of korter
 • als deze niet op papier staat
 • als deze te lang is volgens de wet of uw cao
 • als deze voor u en uw werkgever niet even lang is
 • als deze wordt afgesproken of aangepast als u al voor deze werkgever werkt

Is uw proeftijd ongeldig? Dan mag uw werkgever u niet ontslaan in deze periode. Wordt u toch ontslagen, en wilt u niet weg? Dan moet u binnen 2 maanden naar de rechter. Neem hiervoor contact op met een van onze juristen. Of vraag advies aan uw rechtsbijstandverzekering of vakbond.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Wanneer begint mijn proeftijd?

  Uw proeftijd start op de dag dat u begint met werken. Start u bijvoorbeeld op 1 januari en heeft u een proeftijd van 1 maand? Dan eindigt uw proeftijd op 31 januari. Werkt u vanaf 15 juni bij uw nieuwe werkgever? Dan eindigt uw proeftijd op 14 juli.

 • Mag mijn werkgever mij ontslaan als ik ziek word in mijn proeftijd?

  Ja. Tijdens de proeftijd mag uw werkgever u ontslaan, ook als u ziek bent. Maar uw ziekte mag niet de reden zijn voor het ontslag.

  Als u ziek bent, wordt uw proeftijd niet verlengd. Het maakt niet uit of u de hele proeftijd ziek bent, of een deel ervan.  

  Bent u ziek, en wordt u ontslagen tijdens de proeftijd? Dan heeft u vaak recht op een ziektewetuitkering. Als u zelf ontslag neemt, krijgt u geen uitkering.

  Heeft u vragen over ontslag tijdens ziekte? Neem dan contact op met een van onze juristen.

Terug naar boven Shape