Ontslag tijdens proeftijd
Tijdens uw proeftijd kunt u ontslag krijgen. Uw werkgever hoeft hiervoor geen reden te geven. En er is geen opzegtermijn, het contract stopt meteen. U heeft recht op een transitievergoeding.
Zelf ontslag nemen
U kunt ook zelf ontslag nemen tijdens uw proeftijd. Bijvoorbeeld als het werk niet bij u past. Tijdens de proeftijd is er geen opzegtermijn. U kunt meteen stoppen met werken. U hoeft uw werkgever geen reden te geven. U heeft geen recht op een transitievergoeding. Ook heeft u geen recht op een WW-uitkering als u zelf ontslag neemt.
Lengte proeftijd
Een proeftijd moet altijd op papier staan. Bijvoorbeeld in uw contract of cao. Een proeftijd is alleen geldig bij een contract dat langer is dan 6 maanden.
In de wet staat hoe lang uw proeftijd mag zijn. Uw proeftijd is:
- maximaal 1 maand als uw contract langer is dan 6 maanden en korter dan 2 jaar
- maximaal 2 maanden als uw contract 2 jaar of langer is
- maximaal 2 maanden als u een vast contract heeft
- maximaal 1 maand als u geen duidelijke einddatum afspreekt. U vervangt bijvoorbeeld iemand tijdens zwangerschapsverlof.
Kijk altijd in uw cao. Want in de cao kunnen andere afspraken staan. Bijvoorbeeld een proeftijd van 2 maanden bij een contract dat korter is dan 2 jaar. Heeft u vragen over uw cao? Neem dan contact op met een van onze juristen.
Ongeldige proeftijd
Uw proeftijd is ongeldig:
- bij een contract van 6 maanden of korter
- als deze niet op papier staat
- als deze te lang is volgens de wet of uw cao
- als deze voor u en uw werkgever niet even lang is
- als deze wordt afgesproken of aangepast als u al voor deze werkgever werkt
Is uw proeftijd ongeldig? Dan mag uw werkgever u niet ontslaan in deze periode. Wordt u toch ontslagen, en wilt u niet weg? Dan moet u binnen 2 maanden naar de rechter. Neem hiervoor contact op met een van onze juristen. Of vraag advies aan uw rechtsbijstandverzekering of vakbond.