Een verbetertraject is een stappenplan voor u en uw werkgever om uw werk te verbeteren. Dit verbetertraject duurt meestal tussen de 3 en 6 maanden.
Plan van aanpak
Voor het verbetertraject maakt uw werkgever een plan van aanpak. Dit heet ook wel een ‘verbeterplan’. In het plan van aanpak spreekt u samen met uw werkgever doelen af. Bijvoorbeeld dat u uw gedrag aanpast. Of dat u uw kennis verbetert.
U spreekt ook af hoe u deze doelen kunt halen. En wat u hiervoor nodig heeft. Bijvoorbeeld een cursus of de hulp van een coach. Uw werkgever moet dit betalen.
In het verbeterplan staat hoeveel tijd u krijgt om te verbeteren. En wat er gebeurt als u niet genoeg verbetert.
Tijdens het verbetertraject bespreekt u een aantal keer het plan van aanpak. U kijkt of het plan nog klopt of dat u het moet aanpassen. Bijvoorbeeld omdat u een extra cursus nodig heeft.
Eens met verbetertraject
Als u zelf ook vindt dat uw werk beter kan, werk dan mee aan het verbetertraject. Lees het plan van aanpak goed door. En onderteken het als u het ermee eens bent. Houd u aan de afspraken in het plan.
Niet eens met verbetertraject
Bent u het niet eens met het verbetertraject? Bijvoorbeeld omdat:
- u vindt dat u uw werk wel goed doet?
- uw werkgever niet zorgt voor een veilige werkplek?
- u wordt gepest op uw werk en uw werkgever daar niets tegen doet?
Praat daar dan over met uw werkgever. Leg uit waarom u een verbetertraject geen goed idee vindt. En vertel wat u van uw werkgever nodig heeft. Lost een gesprek niks op? Mogelijk helpt mediation dan.
Denkt u dat het aan uw gezondheid ligt dat u uw werk niet goed kunt doen? Bespreek dit dan met de bedrijfsarts.
Niet verplicht maar wel verstandig
Uw werkgever kan u niet dwingen om mee te werken aan een verbetertraject. Maar vaak is het wel verstandig om mee te werken. Vraag bij twijfel advies aan uw rechtsbijstandverzekering of vakbond. Of neem contact op met een van onze juristen.