Overslaan en naar de inhoud gaan
Ga meteen naar
Stap 1

Samen alles regelen

Heeft u een samenlevingscontract? Kijk dan welke afspraken hierin staan over uit elkaar gaan en de verdeling van uw geldzaken en spullen.

Heeft u geen samenlevingscontract? Of moet u nog iets regelen dat niet in het contract staat? Probeer dan samen met uw ex-partner afspraken te maken en zet deze op papier, bijvoorbeeld over:

Verdeel lening of schulden

Kijk wat in uw samenlevingscontract staat over de verdeling van uw lening of schulden. Heeft u geen samenlevingscontract of sprak u niets af over leningen en schulden? Dan blijft de lening van de persoon die hem afsloot. Een schuld blijft ook van de persoon die de schuld maakte.

Heeft u samen een lening of schuld? Dan blijft u meestal na de scheiding allebei 'hoofdelijk aansprakelijk' voor het terugbetalen. Dit betekent dat het bedrijf waar u uw schuld heeft, kiest wie het bedrag betaalt. De andere partner moet zijn deel dan terugbetalen aan de partner die alles betaalt.

Regel andere geldzaken

Als u uit elkaar gaat, is het belangrijk dat u uw geldzaken goed regelt. Sommige veranderingen moet u bijvoorbeeld doorgeven aan uw verzekeraar. En misschien heeft u recht op een bijstandsuitkering, of op toeslagen van de Belastingdienst.

Bel ons 0900 - 8020 Kosten € 0,10 per minuut.*
Bel maandag tot en met vrijdag 09.00 - 17.00 uur.
U krijgt een van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Stap 2

Hulp van een mediator

Lukt het niet om samen met uw ex-partner afspraken te maken over uit elkaar gaan? Vraag dan hulp aan een mediator. Een mediator begeleidt het gesprek tussen u en uw ex-partner. De mediator neemt geen beslissingen. Hij helpt u een oplossing te vinden waarmee u beiden tevreden bent. De mediator zet de afspraken die u maakt op papier.

Stap 3

Hulp van een advocaat

Wil een van u geen mediation? Of lukt het niet om via mediation afspraken te maken? Vraag dan hulp aan een advocaat. Wij kunnen u doorsturen naar een advocaat. Neem hiervoor contact met op met een van onze juristen.

Meer informatie over dit onderwerp
  • Moet ik naar de rechter als wij uit elkaar gaan?

    Bent u niet getrouwd en heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan hoeft u niet naar de rechter als u uit elkaar gaat. U kunt samen alles regelen.

    Alleen als u er samen niet uitkomt, vraagt u de rechter om te beslissen.

Terug naar boven Shape