Koopwoning na samenwonen | Het Juridisch Loket Overslaan en naar de inhoud gaan
Stap 1

Kijk wie eigenaar is van de woning

Bent u of uw partner de enige eigenaar? Dan heeft de ander geen recht op het huis. De eigenaar kan de ander verzoeken de woning direct te verlaten, tenzij u samen andere afspraken heeft gemaakt. Bijvoorbeeld in een samenlevingsovereenkomst. Dan moet u zich aan deze afspraken houden.

Bent u allebei eigenaar van de woning? Volg dan het stappenplan vanaf stap 2.

Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
Bel elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Stap 2

Heeft u een samenlevingsovereenkomst

Kijk wat in de samenlevingsovereenkomst staat over de rechten van u en uw (ex)partner als uw relatie eindigt. En over wat er met de woning gebeurt. U moet zich houden aan de afspraken die in de samenlevingsovereenkomst staan.

Stap 3

Maak afspraken over de woning

Overleg met uw (ex)partner over wie in de woning wil blijven en hoe u dit financieel regelt. Bekijk of u of uw (ex)partner alleen de hypotheek kan betalen. Maak duidelijke afspraken over de eventuele overwaarde of onderwaarde van de woning. Heeft u een hypotheek en staat deze op naam van u beiden? Dan moet de hypotheekakte worden aangepast als een van u in de woning blijft. Hiervoor is toestemming van uw bank of hypotheekverstrekker nodig.

Zet alle gemaakte afspraken goed op papier.

Stap 4

Schakel een mediator in

Komt u er samen niet uit? Kijk dan of een mediator u kan helpen om afspraken te maken. Een mediator is een professioneel en onafhankelijke bemiddelaar. Neem contact op met een van onze juristen voor meer informatie over mediation. Wij kunnen u verwijzen naar een mediator.

Stap 5

Schakel een advocaat in

Is mediation geen optie, of is uw geschil niet opgelost bij een mediator? Vraag dan hulp aan een advocaat. Neem contact op met een van onze juristen voor meer informatie of voor een verwijzing naar een advocaat.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Wat moet ik doen als ik in de koopwoning wil blijven?

  Wilt u na de beëindiging van uw relatie in de koopwoning blijven en is uw partner het daarmee eens? Bepaal dan allereerst de waarde van de woning op dit moment. U kunt uw huis hiervoor laten taxeren of afspreken dat u uitgaat van de WOZ-waarde (eventueel met een correctie voor actuele marktontwikkelingen). Is de waarde van de woning hoger dan uw hypotheek? Dan is sprake van overwaarde. U moet uw partner uitkopen. Meestal betaalt u de helft van de overwaarde aan uw partner.

  Overleg met uw bank of hypotheekverstrekker of uw inkomen hoog genoeg is om in uw eentje de hypotheek te betalen. De hypotheek moet namelijk alleen op uw naam komen. Hiervoor is toestemming van uw bank of hypotheekverstrekker nodig.

 • Wat als we geen van beiden de woning alleen kunnen betalen?

  Kunt of wilt u geen van beiden de woonlasten alleen opbrengen? Dan zal de woning verkocht moeten worden. Laat de woning taxeren. Overleg, zeker als u een restschuld verwacht, met uw bank of hypotheekverstrekker over de verkoop. Kijk of u de hypotheek heeft afgesloten met een Nationale Hypotheek Garantie. In dat geval wordt uw restschuld onder bepaalde voorwaarden kwijtgescholden.

  Maak afspraken

  Maak duidelijke afspraken met uw partner over de verkoop van de woning en over de periode totdat de woning is verkocht. Bij verkoop van uw huis lost u met de opbrengst eerst de hypotheekschuld af.

  Na verkoop woning

  • Blijft er dan nog geld over? Dan krijgt u meestal beiden de helft daarvan.
  • Koopt u binnen 3 jaar een volgende woning? Dan krijgt u misschien te maken met de “bijleenregeling”.
  • Is er na verkoop nog een restschuld? Dan bent u daarvoor allebei hoofdelijk aansprakelijk. Dat betekent dat de bank u beiden op betaling van de hele restschuld kan aanspreken.

  Geen toestemming van (ex)partner

  Voor verkoop van de woning is toestemming van u beiden nodig. Werkt uw (ex)partner niet mee aan de verkoop van de woning? Probeer dan eerst via mediation afspraken te maken. In het uiterste geval kunt u een advocaat inschakelen. Uw advocaat kan de rechtbank vragen om vervangende toestemming voor de verkoop van de woning.

  Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
  Bel elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
  U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
  Bekijk alle contactmogelijkheden
 • Hoe zit het als ik of mijn partner de woning eerder verlaat?

  Bent u allebei eigenaar van de woning? Dan houdt u allebei recht op uw aandeel in het huis als 1 van u eerder vertrekt. U blijft ook verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheeklasten. Maak met uw (ex)partner afspraken over de betaling van de hypotheek. Bijvoorbeeld dat degene die in het huis blijft wat meer betaalt. De ander heeft immers geen woongenot meer van het huis en moet kosten maken voor ander onderdak.

  Lukt het u niet om samen afspraken te maken? Probeer dan eerst via mediation een oplossing te vinden. Een mediator is een onafhankelijke, professionele bemiddelaar. In het uiterste geval kunt u een advocaat inschakelen en uw situatie aan de rechter voorleggen. Neem contact op met een van onze juristen voor advies over uw situatie of voor verwijzing naar een mediator of advocaat.

Terug naar boven Shape