Overslaan en naar de inhoud gaan

Een van ons is eigenaar

De eigenaar van de woning bepaalt wat er met de woning gebeurt en wie er mag wonen. De andere partner heeft dus niet het recht om in het huis te blijven.

De eigenaar kan de andere partner vragen om direct weg te gaan. Maakte u samen afspraken, bijvoorbeeld in een samenlevingscontract? Dan moet u zich aan deze afspraken houden.

We zijn samen eigenaar

Als u samen eigenaar bent, moet u samen besluiten wat u met de woning gaat doen. Blijft een van u er bijvoorbeeld wonen, of verkoopt u de woning?

Maak duidelijke afspraken over het verdelen van de overwaarde of onderwaarde van de woning. Bij onderwaarde is de hypotheekschuld hoger dan de waarde van het huis. Zet alle afspraken goed op papier.

Komt u er samen niet uit? Kijk dan of een mediator u kan helpen. Is mediation geen optie, of komt u er ook met hulp van de mediator niet samen uit? Vraag dan hulp aan een advocaat. Wij kunnen u doorsturen naar een mediator of advocaat.

U blijft in de woning

Wilt u in de koopwoning blijven en is uw ex-partner het daarmee eens? Bepaal dan eerst de waarde van de woning op dit moment. U kunt uw huis hiervoor laten taxeren. Of spreek af dat u de WOZ-waarde gebruikt.

Is de waarde van de woning hoger dan uw hypotheek? Dan is er overwaarde. U moet uw ex-partner uitkopen. Meestal betaalt u dan de helft van de overwaarde aan uw ex-partner.

Overleg hierover met uw hypotheekverstrekker (bank of verzekeraar). Controleer of u de hypotheek alleen kunt en mag betalen. De hypotheek komt namelijk op uw naam. Hiervoor heeft u toestemming van uw hypotheekverstrekker nodig.

U verkoopt de woning

Als u de woning verkoopt, laat het huis dan eerst taxeren. Dan weet u wat uw woning waard is. Is uw hypotheek hoger dan de taxatiewaarde? Dan blijft er na verkoop een restschuld over. Heeft u Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan kan de NHG uw restschuld onder bepaalde voorwaarden kwijtschelden. In uw hypotheekpapieren kunt u opzoeken of u NHG heeft.

Spreek ook af wat er met de woning gebeurt in de periode tot aan de verkoop. Bij verkoop van uw huis lost u eerst de hypotheekschuld af.

Voor verkoop van de woning is toestemming van u beiden nodig. Werkt uw ex-partner niet mee aan de verkoop van de woning? Probeer dan eerst via mediation afspraken te maken. Als dat niet lukt, vraag dan een advocaat om hulp. Uw advocaat kan de rechtbank vragen om vervangende toestemming voor de verkoop van de woning. U heeft dan geen toestemming meer nodig van uw ex-partner. Krijgt u geen toestemming van de rechter? Dan kunt u de woning niet verkopen.

Verkoop van het koophuis heeft vaak financiële gevolgen:

  • Als er geld overblijft, krijgt u meestal beiden de helft.
  • Als u binnen 3 jaar een nieuwe woning koopt, krijgt u misschien te maken met de 'bijleenregeling'. 
  • Als er een restschuld overblijft, bent u allebei 'hoofdelijk aansprakelijk'. De hypotheekverstrekker kiest dan wie hij vraagt de restschuld te betalen. De partner die alles betaalt, kan de ander wel vragen zijn deel terug te betalen.
Meer informatie over dit onderwerp
  • Hoe zit het als een van ons eerder uit de koopwoning gaat?

    Als u allebei eigenaar bent van de woning, houdt u allebei recht op uw deel van het huis. Maar u blijft ook verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheek en andere vaste kosten. Het maakt niet of een van u eerder vertrekt uit de woning.

    Maak met uw ex-partner afspraken over de betaling van deze kosten. Spreek bijvoorbeeld af dat de persoon die in het huis blijft, wat meer betaalt. Dat kan redelijk zijn als de ander geen gebruik meer maakt van het huis. Vaak moet de ander ook kosten maken om op een nieuwe plek te wonen.

    Lukt het niet om samen afspraken te maken? Probeer dan eerst via mediation een oplossing te vinden. Lukt mediation niet? Vraag dan een advocaat om hulp. Wij kunnen u doorsturen naar een advocaat of mediator.

Terug naar boven Shape