Recht op kinderalimentatie
U kunt kinderalimentatie vragen als uw ex-partner meer inkomen heeft én juridisch ouder is van uw kind. Uw ex-partner is juridisch ouder als uw kind:
- is erkend door uw ex (bijvoorbeeld bij samenwonen)
- is geboren vóór of tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap met uw ex-partner
Kinderalimentatie berekenen
U kunt samen afspraken maken over de kinderalimentatie. Wordt u het niet eens over de hoogte van de kinderalimentatie? Dan kunt u het LBIO inschakelen om dit voor u te berekenen.
Ouderschapsplan
U legt uw alimentatie-afspraken samen vast. Dit kan:
- in onderling overleg
- via een notaris
- via een mediator
- via een advocaat
Een ouderschapsplan is vormvrij. Gaat u scheiden? Dan is een ouderschapsplan verplicht. In het ouderschapsplan moet uw alimentatie-afspraken vastleggen. U dient het ouderschapsplan tegelijk met uw echtscheidingsverzoek in bij de rechtbank. Heeft u een geregistreerd partnerschap en meerderjarige kinderen? Dan kunt u uw scheiding samen regelen en hoeft u niet naar de rechtbank.
Rechtbank
Lukt het niet om afspraken te maken met uw ex-partner? Dan kunt u een verzoek om kinderalimentatie indienen bij de rechtbank. Hiervoor heeft u een advocaat nodig.
Meer weten over kinderalimentatie? Neem contact op met een van onze juristen.
Indexering kinderalimentatie
Elk jaar gaat op 1 januari de partneralimentatie omhoog. De alimentatie stijgt mee met de gemiddelde loonsverhoging. De Minister van Justitie en Veiligheid stelt elk jaar het indexeringspercentage vast. Uw ex-partner moet per 1 januari de alimentatie met dit percentage verhogen.
U heeft (tijdelijk) geen recht op indexering van de alimentatie als u dit in een overeenkomst heeft afgesproken of de rechter dat heeft bepaald.
Ook kunt u kiezen voor een andere vorm van indexering. Bijvoorbeeld door de loonstijging van uw ex-partner te koppelen aan de alimentatie. Dan stijgt de alimentatie met hetzelfde percentage als het salaris van uw ex-partner. Dit legt u vast in een overeenkomst.