Overslaan en naar de inhoud gaan
Ga meteen naar

Situatie ex-partner

U kunt kinderalimentatie vragen als uw ex-partner meer inkomen heeft. Ook moet uw ex-partner juridisch ouder (de wettelijke ouder) of verwekker zijn van uw kind.

Soms zijn de kinderen vaker bij u dan bij uw ex-partner. Mogelijk heeft u hierdoor meer kosten. Ook dan kunt u kinderalimentatie vragen.

Kinderalimentatie betalen

Uw ex betaalt de alimentatie aan u tot de kinderen 18 jaar zijn.

Kind van 18 tot 21 jaar

Zodra een kind 18 wordt, hoeft uw ex-partner de kinderalimentatie niet meer aan u te betalen. Vaak wordt de kinderalimentatie dan aan het kind zelf betaald. Dit komt omdat kinderen vanaf 18 jaar zelf hun kosten moeten betalen. Heeft uw kind onvoldoende inkomen om zijn eigen kosten te betalen? Dan moet u als ouder deze kosten betalen.

Kind van 21 jaar of ouder

Wordt uw kind 21 jaar? Dan hoeft uw ex geen kinderalimentatie meer te betalen. Soms moet uw ex toch langer alimentatie betalen. Bijvoorbeeld als dit is vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. 

Kinderalimentatie berekenen

U spreekt samen met uw ex-partner een bedrag per maand af voor de kinderalimentatie. Uw ex mag de kinderalimentatie niet in een keer volledig betalen. U kunt afspraken maken:

 • in overleg met elkaar
 • met hulp van een mediator
 • met hulp van een advocaat
 • met hulp van een notaris

Hulp bij berekening

Weet u niet wat een goed bedrag is voor de kinderalimentatie? Dan kunt u het LBIO vragen voor u een berekening te maken.

Lukt het niet om afspraken te maken met uw ex-partner? Dan kunt u de rechter vragen om de kinderalimentatie te bepalen. Hiervoor heeft u een advocaat nodig. Neem contact op met een van onze juristen.

Het is verstandig om afspraken over kinderalimentatie op te schrijven. Alle afspraken over uw kind maakt u in een ouderschapsplan

Jaarlijkse indexering

Op 1 januari van elk jaar gaat de kinderalimentatie omhoog met een percentage. Dat heet 'indexering'. Uw ex-partner moet de alimentatie met dit percentage verhogen. Dit geldt ook als u dat niet heeft afgesproken.

Soms heeft u tijdelijk geen recht op verhoging van de alimentatie. U heeft dit bijvoorbeeld samen afgesproken, of de rechter heeft dit bepaald.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Hoe bepaalt de rechter de hoogte van de kinderalimentatie?

  Eerst kijkt de rechter naar wat de kinderen nodig hebben. Dat hangt af van de situatie aan het einde van uw relatie. De rechter bekijkt hoe oud de kinderen toen waren en wat u en uw ex-partner toen verdienden. Hierbij gebruikt de rechter Trema-normen. Dit zijn regels en adviezen voor het berekenen van alimentatie.

  Vervolgens kijkt de rechter wat u en uw ex-partner nu kunnen betalen. Dat hangt af van het inkomen dat u op dit moment verdient. U moet allebei meebetalen aan de verzorging van uw kinderen.

  Omgangsregeling

  Als laatste kijkt de rechter naar de omgangsregeling die u heeft afgesproken. U betaalt voor de kinderen als ze bij u zijn, door bijvoorbeeld boodschappen te doen. Hier houdt de rechter rekening mee bij het vaststellen van het bedrag dat uw ex-partner aan u moet betalen.

  De rechter is niet verplicht zich te houden aan de Trema-normen. De rechter kan ook rekening houden met bijzondere situaties en afspraken. Dit gebeurt niet snel.

  Partneralimentatie

  Kunt u ook partneralimentatie vragen? Dan berekent de rechter eerst de kinderalimentatie. Daarna kijkt hij of uw ex-partner ook nog partneralimentatie kan betalen.

 • Krijg ik meer alimentatie als mijn ex-partner meer gaat verdienen?

  Stijgt het inkomen van uw ex-partner? Dan wordt de alimentatie soms ook hoger.

  Draagkracht ex-partner

  Om de hoogte van de alimentatie te bepalen, is de draagkracht van uw ex-partner belangrijk. De draagkracht is het bedrag dat uw ex-partner kan missen. Dit hangt af van het inkomen van uw ex-partner en van zijn vaste kosten.

  Als het inkomen van uw ex-partner stijgt, dan stijgt misschien ook zijn draagkracht. Soms kan uw ex-partner daardoor meer alimentatie betalen.

  Aanpassen alimentatie

  Stijgt het inkomen van uw ex-partner? En wilt u meer alimentatie? Bespreek dit dan met uw ex-partner. U kunt een berekening van de kinderalimentatie aanvragen bij het LBIO.

  Komt u er samen niet uit? Probeer dan afspraken te maken met hulp van een mediator. Lukt dat niet, dan kunt u een advocaat om hulp vragen. De advocaat berekent de alimentatie voor u en vraagt verhoging aan bij de rechter.

 • Wat moet ik betalen van de kinderalimentatie?

  De ouder die de kinderalimentatie ontvangt, moet dit gebruiken voor de kosten voor de kinderen. Bijvoorbeeld kosten van:

  • kleding
  • clubs en sportclubs
  • kinderopvang
  • medische kosten

  Verwacht hij of zij grote uitgaven? Dan zal deze ouder hiervoor moeten sparen met een deel van de alimentatie.

  U kunt als ouders andere afspraken maken. Bijvoorbeeld dat u schoolkosten of medische kosten niet van de kinderalimentatie betaalt.

 • Wanneer kan ik kinderalimentatie vragen van de verwekker?

  Bent u als moeder de enige juridische ouder van uw kind? Dan kunt u soms kinderalimentatie vragen van:

  • de verwekker van uw kind, dit is de biologische vader
  • de partner die toestemming gaf voor verwekking, bijvoorbeeld via een zaaddonor                            

  Dit heet 'vaderschapsactie'. 

  U kunt geen alimentatie vragen aan een zaaddonor. Een donor die zijn zaad doneerde voor kunstmatige bevruchting, is geen verwekker.

  DNA-test

  Om kinderalimentatie te krijgen, moet u bewijzen dat iemand de verwekker is, of uw partner was die toestemming gaf voor verwekking.

  De rechter kan de verwekker vragen mee te werken aan een DNA-test. Werkt deze niet mee? Dan kan dat van invloed zijn op het besluit van de rechter.

  Geen juridisch ouderschap

  Door een vaderschapsactie wordt iemand geen juridisch ouder. Deze persoon heeft dus geen recht op contact met uw kind. Het gaat alleen om het betalen van kinderalimentatie.

  Hierdoor bestaat wel de kans dat deze persoon toestemming vraagt aan de rechter om uw kind te erkennen. Bij toestemming wordt deze persoon toch juridisch ouder en krijgt recht op contact.

  Wilt u een vaderschapsactie starten? Dan heeft u een advocaat nodig.

 • Gaat er belasting af van mijn alimentatie?

  Nee. Als u kinderalimentatie ontvangt, hoeft u dit niet op te geven aan de Belastingdienst.

  Betaalt u kinderalimentatie? Dan is dit niet meer fiscaal aftrekbaar. Dit betekent dat u uw betaalde kinderalimentatie niet van uw inkomen kunt aftrekken.

Terug naar boven Shape