Logo
Cookie Privacy

Wat zijn mijn rechten als uitzendkracht?

Als uitzendkracht heeft u een uitzendcontract met een uitzendbureau. Dit bureau leent u uit aan een ander bedrijf (de inlener). Meestal krijgt u een contract in fases. Of u voor een 'gebonden' uitzendbureau werkt, bepaalt wat uw rechten als uitzendkracht zijn.

Uw rechten als uitzendkracht

Wat uw rechten zijn als uitzendkracht hangt af van:

  • of u voor een 'gebonden' of ‘ongebonden’ uitzendbureau werkt

  • of er een uitzendbeding in uw contract staat

Werkt u voor een gebonden uitzendbureau?

Een gebonden uitzendbureau is lid van de ABU of NBBU. Als u werkt voor een gebonden uitzendbureau, heeft u een aantal rechten:

Uw andere rechten hangen af van de fase van uw contract, en of u een uitzendbeding heeft. Kies hieronder uw situatie.

Werkt u voor een ongebonden uitzendbureau?

Een ongebonden uitzendbureau is geen lid van de ABU of NBBU. U heeft dan andere rechten. Neem voor meer informatie contact op met een van onze juristen.

Bent u geholpen met deze informatie?

Wat is uw situatie?

Ik heb een contract in fase A of fase 1 en 2, met uitzendbeding
Ik heb een contract in fase A of fase 1 en 2, zonder uitzendbeding
Ik heb een contract in fase B of fase 3
Ik heb een contract in fase C of fase 4

Ik heb een contract in fase A of fase 1 en 2, met uitzendbeding

Veel van uw rechten staan in de cao die hoort bij uw contract. De eerste fase in een uitzendcontract is fase A of fase 1 en 2. Deze periode duurt vanaf 2 januari 2023 maximaal 1 jaar. Daarna gaat uw contract over naar fase B of fase 3.

Let op

Heeft u op 2 januari 2023 al een jaar gewerkt in fase A of fase 1 en 2? Dan gaat uw contract meteen over naar fase B of fase 3.

In fase A of fase 1 en 2 kunt u onbeperkt nieuwe contracten krijgen. Er geldt geen maximum voor het aantal contracten. U kunt voor 1 bedrijf werken, of voor verschillende bedrijven.

Uw rechten bij ontslag

Als er een uitzendbeding in uw contract staat, kunt u gemakkelijk ontslag krijgen. Uw contract stopt als het bedrijf waar u werkt (de 'inlener') laat weten dat uw opdracht eindigt. U krijgt alleen loon over de uren die u gewerkt heeft. 

Uw rechten als er geen werk voor u is

Door het uitzendbeding in uw contract heeft u geen recht op loon als er geen werk meer is.

Bent u geholpen met deze informatie?

Ik heb een contract in fase A of fase 1 en 2, zonder uitzendbeding

De eerste fase in een uitzendcontract is fase A of fase 1 en 2. Deze periode duurt vanaf 2 januari 2023 maximaal 1 jaar. Daarna komt u in fase B of 3.

Let op

Heeft u op 2 januari 2023 al een jaar gewerkt in fase A of fase 1 en 2? Dan gaat uw contract meteen over naar fase B of 3.

In fase A of 1 en 2 kunt u voor 1 bedrijf werken of voor verschillende bedrijven. En u kunt onbeperkt nieuwe contracten krijgen. Er geldt geen maximum voor het aantal contracten. 

Uw rechten bij ontslag

Als er geen uitzendbeding in uw contract staat, kan het uitzendbureau u niet zomaar ontslaan. Gebeurt dat toch? Neem dan contact op met een van onze juristen. 

Uw rechten als er geen werk voor u is

Is er geen werk voor u? Dan wordt u doorbetaald als in uw contract staat dat het uitzendbureau u moet doorbetalen. Staat er niets in uw contract? Dan krijgt u geen loon als er geen werk voor u is.

Let op

Staat er niets in uw contract? Dan moet het uitzendbureau u schriftelijk laten weten dat u niet wordt doorbetaald. Dit moet op het moment dat u in dienst komt. Anders heeft u alsnog recht op loon als er geen werk voor u is.

Bent u geholpen met deze informatie?

Ik heb een contract in fase B of fase 3

Fase B of fase 3 duurt vanaf 2 januari 2023 maximaal 3 jaar of 6 contracten. In deze fase heeft u een uitzendcontract voor bepaalde tijd. Er geldt geen uitzendbeding.

Let op

Kreeg u vóór 17 november 2021 een uitzendcontract met een einddatum na 2 januari 2023? Dan duurt fase B maximaal 4 jaar of 6 contracten.

Soms heeft u recht op een aanzegvergoeding

Heeft u een contract voor 6 maanden of langer en stopt uw werk? Dan moet het uitzendbureau u schriftelijk laten weten of zij uw contract stoppen of verlengen. Dit moet op tijd gebeuren: uiterlijk 1 maand voor afloop van uw contract. Anders heeft u recht op een aanzegvergoeding.

Staat er geen einddatum in uw contract? Dan heeft u geen recht op een aanzegvergoeding.

Contract met einddatum

Vaak staat in uw contract een einddatum. Het contract stopt dan op deze datum. U kunt met het uitzendbureau afspreken om het contract te verlengen. Spreekt u niets af en werkt u door na de einddatum? Dan is uw uitzendcontract 'stilzwijgend verlengd'. Dit betekent dat uw oude contract automatisch doorloopt.

Wil het uitzendbureau uw contract voor de einddatum stoppen? Dan kan dit alleen als in uw contract staat dat dit mag. Het uitzendbureau moet ook een geldige reden hebben.

Stopt uw contract? En duurt het langer dan 6 maanden voor u weer via dit uitzendbureau aan de slag gaat? Dan begint u opnieuw in fase A of fase 1 en 2.

Uw rechten als er geen werk voor u is

U heeft recht op loon zolang het contract duurt. Het uitzendbureau moet 100% van uw loon doorbetalen als het werk wegvalt. Soms zoekt het uitzendbureau in dat geval passend werk voor u. U bent dan verplicht om dat andere werk te doen.

Begon u meteen in fase B of 3 en niet eerst in fase A of 1 en 2? Dan gelden mogelijk andere regels. Neem contact op met een van onze juristen.

Bent u geholpen met deze informatie?

Ik heb een contract in fase C of fase 4

De laatste fase van een uitzendcontract is fase C of fase 4. Deze fase begint na 4 jaar. U heeft dan een vast contract.

Uw rechten bij ontslag

Het uitzendbureau kan u niet ontslaan zonder goede reden. Dat kan alleen:

Uw rechten als er geen werk voor u is

Als het werk wegvalt, moet het uitzendbureau u 100% doorbetalen. Soms zoekt het uitzendbureau in dat geval passend werk voor u. U bent dan verplicht om dit andere werk te doen.

Bent u geholpen met deze informatie?

Meer informatie over dit onderwerp

Bent u geholpen met deze informatie?
Delen:

Ook interessant voor u

Krijg ik als uitzendkracht ook zwangerschapsverlof?
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven