Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerder stoppen van tijdelijk contract

Wilt u uw tijdelijke contract eerder stoppen? Of wil uw werkgever u ontslaan voordat uw contract stopt? Dan zijn er regels waar u en uw werkgever zich aan moeten houden, zoals de opzegtermijn.

Voor uitzendkrachten gelden speciale regels.

Bent u ziek? Zeg uw contract dan niet op. En ga niet akkoord als uw werkgever voorstelt om uw contract te stoppen. Want dan heeft u meestal geen recht op een ziektewetuitkering of WW-uitkering.

Ik heb een proeftijd

In de proeftijd kan uw werkgever uw tijdelijke contract zonder reden opzeggen. U kunt ook zelf het contract opzeggen. Hiervoor hoeft u geen reden te geven. En er geldt geen opzegtermijn.

Ik wil mijn tijdelijk contract eerder stoppen

Eerder opzeggen is bij een tijdelijk contract niet altijd mogelijk. U kunt uw tijdelijke contract alleen eerder opzeggen als in uw contract staat dat dit mag. 

U kunt een boete krijgen

Staat in uw contract niet dat u eerder mag stoppen? Dan mag uw werkgever eisen dat u tot de einddatum van uw contract blijft doorwerken. Doet u dat niet? Dan kan hij een boete eisen. Deze vergoeding is net zo hoog als het loon dat u zou krijgen tot het einde van uw contract.

U heeft een opzegtermijn

Staat in uw contract dat u eerder mag opzeggen? Dan heeft u een opzegtermijn. Tijdens deze periode moet u nog doorwerken. In uw contract of cao staat hoe lang uw opzegtermijn is. Staat hier niets in? Dan is uw opzegtermijn meestal 1 maand. 

De opzegtermijn begint op de eerste dag van de volgende maand. Neemt u bijvoorbeeld ontslag op 15 juli? Dan gaat de opzegtermijn in op 1 augustus. Uw laatste werkdag is dan 31 augustus.

Mijn werkgever wil mijn tijdelijk contract eerder stoppen

Uw werkgever kan uw tijdelijke contract alleen eerder stoppen:

  • bij ontslag op staande voet
  • als u een beëindigingsovereenkomst tekent
  • als in uw contract staat dat het contract eerder kan stoppen. Dit heet  ‘tussentijds opzeggen’. Uw werkgever moet hiervoor toestemming aan u vragen. Gaat u niet akkoord? Dan moet hij toestemming vragen aan UWV of de kantonrechter.

Toestemming UWV

Uw werkgever moet toestemming vragen aan UWV als hij uw contract eerder wil stoppen omdat:

Toestemming kantonrechter

Wil uw werkgever om een andere reden uw contract eerder stoppen? Dan moet hij toestemming vragen aan de kantonrechter. Als uw werkgever u mag ontslaan, moet hij wel rekening houden met uw opzegtermijn.

Bent u zwanger of heeft u zwangerschapsverlof? Dan gelden soms andere regels.

Bent u ziek en krijgt u een beëindigingsvoorstel? Ga dan niet akkoord. Want dan krijgt u geen ziektewetuitkering of WW-uitkering. Vraag advies aan uw rechtsbijstandsverzekeraar of vakbond. Of neem contact op met een van onze juristen.

Mijn werkgever en ik willen samen mijn contract stoppen

U kunt samen met uw werkgever afspreken uw contract eerder te stoppen. Dit heet 'ontslag met wederzijds goedvinden'. Als het beëindigingsvoorstel van uw werkgever aan alle voorwaarden voldoet, kunt u een WW-uitkering krijgen. U kunt dan samen uw contract eerder stoppen.

Staat er niet in uw contract dat u eerder mag stoppen?  Dan krijgt u pas een WW-uitkering na de einddatum van uw contract.

Teken geen beëindigingsvoorstel als u ziek bent

Bent u ziek en krijgt u een beëindigingsvoorstel? Onderteken het voorstel dan niet. Want dan krijgt u geen ziektewetuitkering én geen werkloosheidsuitkering. Vraag advies aan uw rechtsbijstandsverzekeraar of vakbond. Of neem contact op met een van onze juristen.

Meer informatie over dit onderwerp
  • Heb ik recht op een transitievergoeding?

    De transitievergoeding is een vergoeding bij ontslag of einde contract. U heeft recht op deze vergoeding als: 

    • uw werkgever het tijdelijke contract eerder opzegt
    • het tijdelijk contract afloopt en u geen nieuw contract krijgt

    De hoogte van de transitievergoeding hangt af van uw loon en hoe lang u in dienst bent geweest.

Terug naar boven Shape