Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik zit in fase A of fase 1 of 2

Fase A of fase 1 en 2 is de eerste periode van uw uitzendcontract. Werkt u voor een uitzendbureau dat lid is van de ABU of NBBU? Dan duurt fase A sinds 2 januari 2023 maximaal 1 jaar. Zolang u werk heeft, heeft u recht op 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Tijdens het verlof ontvangt u geen salaris van het uitzendbureau, maar een zwangerschapsuitkering (WAZO) van UWV.

Het werk stopt

Stopt uw werk terwijl u zwanger bent? Dan stopt soms ook uw contract met het uitzendbureau. Dit hangt af van uw contract:

 • Staat er een uitzendbeding in uw contract? Dan kan het bedrijf waar u werkt uw opdracht stoppen als er geen werk voor u is. Ook als u zwanger bent, kan uw contract stoppen. Maar de zwangerschap mag daar niet de reden van zijn. U heeft mogelijk recht op een uitkering van UWV voor ziekte of werkloosheid. Tijdens uw zwangerschaps- en bevallingsverlof krijgt u een uitkering (WAZO) van UWV.
 • Heeft u geen uitzendbeding? Dan stopt het contract niet als het werk stopt, maar u heeft meestal geen recht meer op loon van het uitzendbureau. U heeft voor of na uw verlofperiode mogelijk wel recht op een uitkering van UWV voor ziekte of werkloosheid. Tijdens uw zwangerschaps- en bevallingsverlof krijgt u een uitkering (WAZO) van UWV.
 • Heeft u geen uitzendbeding en staat in uw contract dat u recht heeft op betaling van uw loon? Dan blijft u in dienst bij het uitzendbureau en betaalt de werkgever uw loon tot u met zwangerschapsverlof gaat. Tijdens uw zwangerschapsverlof ontvangt u een zwangerschapsuitkering via het uitzendbureau.   

Er gelden andere regels voor u als uitzendkracht als uw uitzendbureau geen lid is van de ABU of NBBU. Na een halfjaar geldt mogelijk geen uitzendbeding meer. Het uitzendbureau mag uw contract dan niet zomaar stoppen als uw werk wegvalt. Ook niet als u zwanger bent of ziek door uw zwangerschap. 

Stopt het uitzendbureau uw contract? Neem dan contact op met een van onze juristen.

Zwangerschapsuitkering (WAZO)

Heeft u geen recht op een ziektewetuitkering of werkloosheidsuitkering van UWV? Dan kunt u wel recht hebben op een zwangerschapsuitkering (WAZO) van UWV. Dit krijgt u als u bent bevallen of uitgerekend:

 • binnen 10 weken na het einde van uw uitzendcontract
 • binnen 10 weken na het einde van uw ziektewet- of WW-uitkering

Krijgt u geen zwangerschapsuitkering van UWV? Dan heeft u misschien recht op een bijstandsuitkering.

Ik zit in fase B of fase 3

In fase B of fase 3 heeft u meestal een uitzendcontract voor bepaalde tijd. Het contract loopt tot een bepaalde datum. U heeft tijdens dit contract recht op 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Tijdens het verlof krijgt u geen salaris van het uitzendbureau, maar een zwangerschapsuitkering (WAZO) van UWV.

Het werk stopt

Stopt uw uitzendcontract tijdens uw zwangerschap? Dan kunt u een ziektewetuitkering of werkloosheidsuitkering aanvragen bij UWV. U krijgt dan ook zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering (WAZO) van UWV.

Is het uitzendbureau geen lid van de ABU of NBBU? Dan heeft u in fase B of fase 3 mogelijk eerder recht op een vast contract. Neem bij vragen of twijfel hierover contact op met een van onze juristen. 

Zwangerschapsuitkering (WAZO)

Heeft u geen recht op een uitkering van UWV? Dan kunt u wel recht hebben op een zwangerschapsuitkering (WAZO) van UWV. Dit krijgt u als u bent bevallen of uitgerekend:

 • binnen 10 weken na het einde van uw uitzendcontract
 • binnen 10 weken na het einde van uw ziektewet- of WW-uitkering

Krijgt u geen zwangerschapsuitkering van UWV? Dan heeft u misschien recht op een bijstandsuitkering.

Ik zit in fase C of fase 4

In fase C of fase 4 heeft u een vast contract bij uw uitzendbureau. U heeft recht op 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof.

Uw uitzendbureau vraagt voor u een zwangerschapsuitkering (WAZO) aan bij UWV. Tijdens het verlof ontvangt u geen salaris van het uitzendbureau, maar een zwangerschapsuitkering van UWV.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Wanneer moet ik mijn zwangerschap melden?

  Meld uw zwangerschap uiterlijk 3 weken voordat u met zwangerschapsverlof gaat aan het uitzendbureau.

  Zwangerschap melden

  Bij het bedrijf waar u werkt, hoeft u uw zwangerschap niet te melden. Maar het is verstandig om dit wel te doen. Op uw werk kan dan rekening worden gehouden met uw zwangerschap. En u kunt afspraken maken over de periode dat u afwezig bent. 

  Extra bescherming

  Wacht niet te lang met het melden van uw zwangerschap. U heeft als zwangere werknemer namelijk recht op extra bescherming. Bijvoorbeeld als u werkt met gevaarlijke stoffen of als u veel moet tillen. 

 • Wat zijn mijn rechten als uitzendkracht als ik ziek word tijdens mijn zwangerschap?

  Als zwangere uitzendkracht wordt uw loon meestal doorbetaald bij ziekte als de ziekte niet door uw zwangerschap komt.

  Bent u nog ziek als uw contract ophoudt? Dan meldt het uitzendbureau u ziek uit dienst bij UWV op de laatste dag van uw contract. U heeft dan recht op een ziektewetuitkering, die is 70% van uw loon. Het uitzendbureau vult uw ziektewetuitkering meestal nog 2 jaar aan. Het eerste ziektejaar tot 90% van uw dagloon, het tweede jaar tot 80%.

  Ziek door zwangerschap

  Bent u ziek dóór uw zwangerschap? Dan vraagt uw uitzendbureau een ziektewetuitkering voor u aan bij UWV. U krijgt dan 100% van uw dagloon. 

  Loopt uw contract af tijdens uw ziekte? Ook dan krijgt u 100% van uw dagloon. Hoe lang u hier recht op heeft, hangt af van uw situatie. Neem voor meer informatie contact op met een van onze juristen.

  Is uw uitzendbureau geen lid van ABU of NBBU? Dan gelden andere regels

 • Helpt het uitzendbureau mij met de re-integratie als ik als uitzendkracht ziek word?

  Een uitzendbureau kan eigen-risicodrager zijn voor de ziektewetuitkering van UWV. Dit betekent dat uw uitzendbureau (en niet UWV) u begeleidt tijdens ziekte. De ziektewetuitkering wordt dan betaald door uw uitzendbureau. Vraag dit na bij het uitzendbureau of neem contact op met UWV.  

 • Krijg ik zwangerschapsverlof bij een payrollovereenkomst?

  Werknemers met een payrollovereenkomst hebben dezelfde rechten als werknemers die in loondienst zijn bij een werkgever. Met een payrollovereenkomst heeft u recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof.

Terug naar boven Shape