Logo
Cookie Privacy

Krijg ik als uitzendkracht ook zwangerschapsverlof?

Bent u zwanger en werkt u als uitzendkracht? Dan heeft u recht op minimaal 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Tijdens het verlof ontvangt u geen salaris van het uitzendbureau maar een zwangerschapsuitkering. Uw rechten verschillen per fase van het uitzendcontract. Verder is belangrijk of de cao voor uitzendkrachten voor u geldt.

Kies uw situatie:

Ik zit in fase A of fase 1 of 2
Ik zit in fase B of fase 3
Ik zit in fase C of fase 4

Ik zit in fase A of fase 1 of 2

Fase A of fase 1 en 2 is de eerste periode van uw uitzendcontract. Werkt u voor een uitzendbureau dat lid is van de ABU of NBBU? Dan duurt fase A sinds 2 januari 2023 maximaal 1 jaar. Zolang u werk heeft, heeft u recht op 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Tijdens het verlof ontvangt u geen salaris van het uitzendbureau, maar een zwangerschapsuitkering (WAZO) van UWV.

Het werk stopt

Stopt uw werk terwijl u zwanger bent? Dan stopt soms ook uw contract met het uitzendbureau. Dit hangt af van uw contract:

  • Staat er een uitzendbeding in uw contract? Dan kan het bedrijf waar u werkt uw opdracht stoppen als er geen werk voor u is. Ook als u zwanger bent, kan uw contract stoppen. Maar de zwangerschap mag daar niet de reden van zijn. U heeft mogelijk recht op een uitkering van UWV voor ziekte of werkloosheid. Tijdens uw zwangerschaps- en bevallingsverlof krijgt u een uitkering (WAZO) van UWV.

  • Heeft u geen uitzendbeding? Dan stopt het contract niet als het werk stopt, maar u heeft meestal geen recht meer op loon van het uitzendbureau. U heeft voor of na uw verlofperiode mogelijk wel recht op een uitkering van UWV voor ziekte of werkloosheid. Tijdens uw zwangerschaps- en bevallingsverlof krijgt u een uitkering (WAZO) van UWV.

  • Heeft u geen uitzendbeding en staat in uw contract dat u recht heeft op betaling van uw loon? Dan blijft u in dienst bij het uitzendbureau en betaalt de werkgever uw loon tot u met zwangerschapsverlof gaat. Tijdens uw zwangerschapsverlof ontvangt u een zwangerschapsuitkering via het uitzendbureau.   

Let op

Er gelden andere regels voor u als uitzendkracht als uw uitzendbureau geen lid is van de ABU of NBBU. Na een halfjaar geldt mogelijk geen uitzendbeding meer. Het uitzendbureau mag uw contract dan niet zomaar stoppen als uw werk wegvalt. Ook niet als u zwanger bent of ziek door uw zwangerschap. 


Stopt het uitzendbureau uw contract? Neem dan contact op met een van onze juristen.

Zwangerschapsuitkering (WAZO)

Heeft u geen recht op een ziektewetuitkering of werkloosheidsuitkering van UWV? Dan kunt u wel recht hebben op een zwangerschapsuitkering (WAZO) van UWV. Dit krijgt u als u bent bevallen of uitgerekend:

  • binnen 10 weken na het einde van uw uitzendcontract

  • binnen 10 weken na het einde van uw ziektewet- of WW-uitkering

Let op

Krijgt u geen zwangerschapsuitkering van UWV? Dan heeft u misschien recht op een bijstandsuitkering.


Bent u geholpen met deze informatie?

Ik zit in fase B of fase 3

In fase B of fase 3 heeft u meestal een uitzendcontract voor bepaalde tijd. Het contract loopt tot een bepaalde datum. U heeft tijdens dit contract recht op 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Tijdens het verlof krijgt u geen salaris van het uitzendbureau, maar een zwangerschapsuitkering (WAZO) van UWV.

Het werk stopt

Stopt uw uitzendcontract tijdens uw zwangerschap? Dan kunt u een ziektewetuitkering of werkloosheidsuitkering aanvragen bij UWV. U krijgt dan ook zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering (WAZO) van UWV.

Let op

Is het uitzendbureau geen lid van de ABU of NBBU? Dan heeft u in fase B of fase 3 mogelijk eerder recht op een vast contract. Neem bij vragen of twijfel hierover contact op met een van onze juristen. 


Zwangerschapsuitkering (WAZO)

Heeft u geen recht op een uitkering van UWV? Dan kunt u wel recht hebben op een zwangerschapsuitkering (WAZO) van UWV. Dit krijgt u als u bent bevallen of uitgerekend:

  • binnen 10 weken na het einde van uw uitzendcontract

  • binnen 10 weken na het einde van uw ziektewet- of WW-uitkering

Let op

Krijgt u geen zwangerschapsuitkering van UWV? Dan heeft u misschien recht op een bijstandsuitkering.


Bent u geholpen met deze informatie?

Ik zit in fase C of fase 4

In fase C of fase 4 heeft u een vast contract bij uw uitzendbureau. U heeft recht op 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof.

Uw uitzendbureau vraagt voor u een zwangerschapsuitkering (WAZO) aan bij UWV. Tijdens het verlof ontvangt u geen salaris van het uitzendbureau, maar een zwangerschapsuitkering van UWV.

Bent u geholpen met deze informatie?

Meer informatie over dit onderwerp

Bent u geholpen met deze informatie?
Delen:

Ook interessant voor u

Kan ik ontslagen worden tijdens mijn zwangerschap?
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven