Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik zit in fase A of fase 1 of 2

Fase A of fase 1 en 2 is de eerste periode van uw uitzendcontract. Werkt u voor een uitzendbureau dat lid is van de ABU of NBBU? Dan duurt fase A sinds 2 januari 2023 maximaal 1 jaar. Zolang u werk heeft, heeft u recht op 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Tijdens het verlof ontvangt u geen salaris van het uitzendbureau, maar een zwangerschapsuitkering (WAZO) van UWV.

Het werk stopt

Stopt uw werk terwijl u zwanger bent? Dan stopt soms ook uw contract met het uitzendbureau. Dit hangt af van uw contract:

 • Staat er een uitzendbeding in uw contract? Dan kan het bedrijf waar u werkt uw opdracht stoppen als u ziek wordt of als er geen werk voor u is. Ook als u zwanger bent, kan uw contract stoppen. Maar de zwangerschap mag daar niet de reden van zijn. U heeft mogelijk recht op een uitkering van UWV voor ziekte of werkloosheid. Tijdens uw zwangerschaps- en bevallingsverlof krijgt u een uitkering (WAZO) van UWV.
 • Heeft u geen uitzendbeding? Dan stopt het contract niet als het werk stopt, maar u heeft meestal geen recht meer op loon van het uitzendbureau. U heeft voor of na uw verlofperiode mogelijk wel recht op een uitkering van UWV voor ziekte of werkloosheid. Tijdens uw zwangerschaps- en bevallingsverlof krijgt u een uitkering (WAZO) van UWV.
 • Heeft u geen uitzendbeding en staat in uw contract dat u recht heeft op betaling van uw loon? Dan blijft u in dienst bij het uitzendbureau en betaalt de werkgever uw loon tot u met zwangerschapsverlof gaat. Tijdens uw zwangerschapsverlof ontvangt u een zwangerschapsuitkering via het uitzendbureau.   

Er gelden andere regels voor u als uitzendkracht als het uitzendbureau geen lid is van de ABU of NBBU. Na een halfjaar geldt mogelijk geen uitzendbeding meer. Het uitzendbureau mag uw contract dan niet zomaar stoppen als uw werk wegvalt. Ook niet als u zwanger bent of ziek door uw zwangerschap. 

Stopt het uitzendbureau uw contract? Neem dan contact op met een van onze juristen.

Zwangerschapsuitkering (WAZO)

Heeft u geen recht op een ziektewetuitkering of werkloosheidsuitkering van UWV? Dan kunt u wel recht hebben op een zwangerschapsuitkering (WAZO) van UWV. Dit krijgt u als u bent bevallen of uitgerekend:

 • binnen 10 weken na het einde van uw uitzendcontract
 • binnen 10 weken na het einde van uw ziektewet- of WW-uitkering

Krijgt u geen zwangerschapsuitkering van UWV? Dan heeft u misschien recht op een bijstandsuitkering.

Ik zit in fase B of fase 3

In fase B of fase 3 heeft u meestal een uitzendcontract voor bepaalde tijd. Het contract loopt tot een bepaalde datum. U heeft tijdens dit contract recht op 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Tijdens het verlof krijgt u geen salaris van het uitzendbureau, maar een zwangerschapsuitkering (WAZO) van UWV.

Het werk stopt

Stopt uw uitzendcontract tijdens uw zwangerschap? Dan kunt u een ziektewetuitkering of werkloosheidsuitkering aanvragen bij UWV. U krijgt dan ook zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering (WAZO) van UWV.

Is het uitzendbureau geen lid van de ABU of NBBU? Dan heeft u in fase B of fase 3 mogelijk eerder recht op een vast contract. Neem bij vragen of twijfel hierover contact met ons op. 

Zwangerschapsuitkering (WAZO)

Heeft u geen recht op een uitkering van UWV? Dan kunt u wel recht hebben op een zwangerschapsuitkering (WAZO) van UWV. Dit krijgt u als u bent bevallen of uitgerekend:

 • binnen 10 weken na het einde van uw uitzendcontract
 • binnen 10 weken na het einde van uw ziektewet- of WW-uitkering

Krijgt u geen zwangerschapsuitkering van UWV? Dan heeft u misschien recht op een bijstandsuitkering.

Ik zit in fase C of fase 4

In fase C of fase 4 heeft u een vast contract bij uw uitzendbureau. U heeft recht op 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof.

Uw uitzendbureau vraagt voor u een zwangerschapsuitkering (WAZO) aan bij UWV. Tijdens het verlof ontvangt u geen salaris van het uitzendbureau, maar een zwangerschapsuitkering van UWV.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Wanneer moet ik mijn zwangerschap melden?

  Meld uw zwangerschap uiterlijk 3 weken voordat u met zwangerschapsverlof gaat aan het uitzendbureau.

  Zwangerschap melden

  Bij het bedrijf waar u werkt, hoeft u uw zwangerschap niet te melden. Maar het is verstandig om dit wel te doen. Op uw werk kan dan rekening worden gehouden met uw zwangerschap. En u kunt afspraken maken over de periode dat u afwezig bent. 

  Extra bescherming

  Wacht niet te lang met het melden van uw zwangerschap. U heeft als zwangere werknemer namelijk recht op extra bescherming. Bijvoorbeeld als u werkt met gevaarlijke stoffen of als u veel moet tillen. 

 • Wat zijn mijn rechten als ik ziek word tijdens mijn zwangerschap?

  Of het uitzendbureau uw loon bij ziekte moet doorbetalen, hangt af van uw uitzendcontract.

  Geen doorbetaling

  Uw uitzendbureau betaalt uw loon tijdens ziekte niet door als:

  • er een uitzendbeding in uw uitzendcontract staat, én
  • het bedrijf waar u werkt (de 'inlener') laat weten dat uw opdracht stopt

  Mogelijk heeft u wél recht op een ziektewetuitkering van UWV. Heeft u vragen over het uitzendbeding? Neem dan contact op met een van onze juristen. 

  Wel doorbetaling

  Uw uitzendbureau betaalt uw loon tijdens ziekte door als u:

  • geen uitzendbeding in uw contract heeft, óf
  • langer dan 1 jaar (fase A of 1 of 2) aan het werk bent. En het uitzendbureau lid is van de ABU of NBBU. Als uw contract vóór 3 januari 2022 begon, is deze periode anderhalf jaar. 

  Bent u ziek door uw zwangerschap? Dan vraagt uw uitzendbureau een ziektewetuitkering aan bij UWV.

  Is uw uitzendbureau geen lid van de ABU of NBBU? Dan geldt het uitzendbeding mogelijk niet als u al een halfjaar of langer bij de inlener werkt. Het kan ook zijn dat het uitzendbureau u 70% van uw loon moet betalen als u ziek wordt. Soms krijgt u tot 90% of 80% aangevuld door het uitzendbureau. Neem bij vragen hierover contact op met een van onze juristen. 

 • Helpt het uitzendbureau mij met de re-integratie als ik als uitzendkracht ziek word?

  Een uitzendbureau kan eigen-risicodrager zijn voor de ziektewetuitkering van UWV. Dit betekent dat uw uitzendbureau (en niet UWV) u begeleidt tijdens ziekte. De ziektewetuitkering wordt dan betaald door uw uitzendbureau. Vraag dit na bij het uitzendbureau of neem contact op met UWV.  

 • Krijg ik zwangerschapsverlof bij een payrollovereenkomst?

  Weknemers met een payrollovereenkomst hebben dezelfde rechten als werknemers die in loondienst zijn bij een werkgever. Met een payrollovereenkomst heeft u recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof.

Terug naar boven Shape