Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik zit in fase A of fase 1 of 2

Fase A of fase 1 en 2 is de eerste periode van uw uitzendcontract. Deze fase duurt maximaal 78 weken. Zolang u werk heeft, heeft u recht op 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Tijdens het verlof ontvangt u geen salaris van het uitzendbureau, maar een zwangerschapsuitkering (WAZO) van UWV.

Het werk stopt

Stopt uw werk terwijl u zwanger bent? Dan stopt soms ook uw contract met het uitzendbureau. Dit hangt af van uw contract:

 • Staat er een uitzendbeding in uw contract? Dan stopt uw contract automatisch als u ziek wordt, of als uw werk stopt. Ook als u zwanger bent, kan uw contract stoppen. Maar de zwangerschap mag daar niet de reden van zijn. U heeft mogelijk recht op een uitkering van UWV voor werkloosheid of ziekte. Tijdens uw zwangerschaps- en bevallingsverlof krijgt u dan ook een uitkering (WAZO) van UWV.
 • Heeft u geen uitzendbeding? Dan stopt het contract niet, maar u heeft meestal geen recht meer op loon van het uitzendbureau. U heeft voor of na uw verlofperiode mogelijk wel recht op een uitkering van UWV voor werkloosheid of ziekte. Tijdens uw zwangerschaps- en bevallingsverlof  krijgt u dan ook een uitkering (WAZO) van UWV.
 • Heeft u geen uitzendbeding en staat in uw contract dat u recht heeft op betaling van uw loon? Dan blijft u in dienst bij het uitzendbureau. U krijgt dan zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering via het uitzendbureau. 

Er gelden andere regels voor u als uitzendkracht als het uitzendbureau geen lid is van de ABU of NBBU. Na 26 gewerkte weken geldt er mogelijk geen uitzendbeding meer. Het uitzendbureau mag uw contract dan niet zomaar stoppen als uw werk wegvalt. Ook niet als u zwanger bent of ziek door uw zwangerschap. Stopt het uitzendbureau uw contract? Neem dan contact op met een van onze juristen. 

Zwangerschapsuitkering (WAZO)

Heeft u geen recht op een ziektewetuitkering of werkloosheidsuitkering van UWV? Dan kunt u wel recht hebben op een zwangerschapsuitkering (WAZO) van UWV. Dit krijgt u als u bent bevallen of uitgerekend:

 • binnen 10 weken na het einde van uw uitzendcontract
 • binnen 10 weken na het einde van uw ziektewet- of WW-uitkering

Krijgt u geen zwangerschapsuitkering van UWV? Dan heeft u misschien recht op een bijstandsuitkering.

Ik zit in fase B of fase 3

In fase B of fase 3 heeft u meestal een uitzendcontract voor bepaalde tijd. Het contract loopt tot een bepaalde datum. U heeft tijdens dit contract recht op 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Tijdens het verlof ontvangt u geen salaris van het uitzendbureau, maar een zwangerschapsuitkering (WAZO) van UWV.

Het werk stopt

Stopt uw uitzendcontract tijdens uw zwangerschap? Dan kunt u mogelijk een ziektewetuitkering of werkloosheidsuitkering aanvragen bij UWV. U krijgt dan ook zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering (WAZO) van UWV.

Is het uitzendbureau geen lid van de ABU of NBBU? Dan heeft u in fase B of fase 3 mogelijk eerder recht op een vast contract. Neem bij vragen of twijfel hierover contact met ons op. 

Zwangerschapsuitkering (WAZO)

Heeft u geen recht op een uitkering van UWV? Dan kunt wel recht hebben op een zwangerschapsuitkering (WAZO) van UWV. Dit krijgt u als u bent bevallen of uitgerekend:

 • binnen 10 weken na het einde van uw uitzendcontract
 • binnen 10 weken na het einde van uw ziektewet- of WW-uitkering

Krijgt u geen zwangerschapsuitkering van UWV? Dan heeft u misschien recht op een bijstandsuitkering.

Ik zit in fase C of fase 4

In fase C of fase 4 heeft u een vast contract bij uw uitzendbureau. U heeft recht op 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof.

Uw uitzendbureau vraagt voor u een zwangerschapsuitkering (WAZO) aan bij UWV. Tijdens het verlof ontvangt u geen salaris van het uitzendbureau, maar de zwangerschapsuitkering (WAZO) van UWV.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Wanneer moet ik mijn zwangerschap melden?

  Meld uw zwangerschap aan het uitzendbureau op zijn laatst 3 weken voordat u met zwangerschapsverlof gaat.

  Opdrachtgever

  Bij uw opdrachtgever hoeft u de zwangerschap niet te melden. Het is wel verstandig om dit te doen. U kunt dan met de opdrachtgever afspraken maken over de periode dat u afwezig bent. Ook kan uw opdrachtgever dan rekening houden met uw zwangerschap.

  Extra bescherming

  Wacht niet te lang met het melden van uw zwangerschap. U heeft als zwangere werknemer namelijk recht op extra bescherming, bijvoorbeeld als u werkt met gevaarlijke stoffen of als u veel moet tillen. Uw werkgever kan dan rekening houden met uw zwangerschap.

 • Wat zijn mijn rechten als ik ziek word tijdens mijn zwangerschap?

  Of het uitzendbureau uw loon bij ziekte moet doorbetalen, hangt af van uw uitzendcontract.

  Geen doorbetaling

  Staat er een uitzendbeding in uw uitzendovereenkomst én bent u korter dan 78 weken aan het werk? Dan hoeft het uitzendbureau uw loon tijdens ziekte niet te betalen. Uw uitzendcontract stopt wanneer u niet meer werkt door ziekte. Mogelijk heeft u wél recht op een ziektewetuitkering van UWV.

  Wel doorbetaling

  Uw uitzendbureau betaalt uw loon tijdens ziekte door als u:

  • geen uitzendbeding in uw contract heeft staan of
  • langer dan 78 weken aan het werk bent

  Dit geldt niet als u ziek bent door zwangerschap. Bent u door zwangerschap ziek geworden? Dan heeft u mogelijk recht op een ziektewetuitkering van UWV. Uw uitzendbureau vraagt die voor u aan.

  Is uw uitzendbureau geen lid van de ABU of NBBU? Dan geldt er mogelijk geen uitzendbeding na 26 gewerkte weken. Het kan ook zijn dat het uitzendbureau u 70% van uw loon moet betalen als u ziek wordt. Soms krijgt u tot 90% of 80% aangevuld door het uitzendbureau. Ook als u vóór 1 juni 2021 al ziek was. Neem bij vragen hierover contact met ons op. 

  Bel ons 0900 - 8020 Kosten € 0,10 per minuut.*
  Bel maandag tot en met vrijdag 09.00 - 17.00 uur.
  U krijgt een van onze juristen aan de telefoon.
  Bekijk alle contactmogelijkheden
 • Helpt het uitzendbureau mij met de re-integratie als ik als uitzendkracht ziek wordt?

  Een uitzendbureau kan eigen-risicodrager zijn voor de ziektewetuitkering van UWV. Dit betekent dat uw uitzendbureau (en niet UWV) u begeleidt tijdens ziekte. De ziektewetuitkering wordt dan betaald door uw uitzendbureau. Vraag dit na bij het uitzendbureau of neem contact op met UWV.  

 • Krijg ik zwangerschapsverlof bij een payrollovereenkomst?

  Vroeger werd een payrollovereenkomst gezien als een uitzendovereenkomst. Sinds 1 januari 2020 hebben werknemers met een payrollovereenkomst dezelfde rechten als werknemers die in loondienst zijn bij de werkgever.

  Heeft u een payrollovereenkomst? Dan heeft u recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof.

Terug naar boven Shape