Betaalt u uw zorgpremie meer dan 6 maanden niet en spreekt u geen betalingsregeling af? Dan meldt uw zorgverzekeraar u aan bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK) als wanbetaler. Vanaf dat moment:
- moet u iedere maand premie en een boete betalen aan het CAK in plaats van aan uw zorgverzekeraar
- blijft u verzekerd voor zorg en medicijnen bij uw eigen zorgverzekeraar
- kunt u niet overstappen naar een andere zorgverzekeraar
Kosten die onder uw eigen risico vallen, blijft u betalen aan uw eigen zorgverzekeraar. Ook de premie voor een aanvullende zorgverzekering blijft u betalen aan uw eigen verzekeraar. Meestal stopt een verzekeraar deze verzekering als u wanbetaler bent.
Bestuursrechtelijke premie
De premie die u iedere maand aan het CAK moet betalen heet bestuursrechtelijke premie. Dit is de premie voor zorgkosten met een boete erbij. De bestuursrechtelijke premie is dus hoger dan uw normale zorgpremie. Het CAK stuurt u een brief waarin staat hoe hoog dit bedrag is. In 2023 is de bestuursrechtelijke premie € 165,70.
Als u de bestuursrechtelijke premie betaalt, krijgt u geen nieuwe achterstand. Maar de achterstand die u al heeft, lost u niet af. Die achterstand moet u nog steeds terugbetalen aan uw zorgverzekeraar.
Hoe u de bestuursrechtelijke premie betaalt, hangt af van uw situatie.
Betalen via loon of uitkering
Als het kan, haalt het CAK de bestuursrechtelijke premie af van uw loon of uw uitkering. Dit heet ‘bronheffing’. Het CAK controleert wie uw werkgever is of van wie u uw uitkering krijgt. U krijgt daarna een brief van het CAK over de bronheffing.
Betalen via acceptgiro
Kan het CAK uw bestuursrechtelijke premie niet afhalen van uw loon of uitkering? Dan moet u de premie zelf aan het CAK betalen. U krijgt daarvoor een acceptgiro van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).
Betalen via zorgtoeslag
Krijgt u zorgtoeslag? Dan kan het CAK uw bestuursrechtelijke premie afhalen van uw zorgtoeslag. Is uw zorgtoeslag lager dan de bestuursrechtelijke premie? Dan krijgt u van het CJIB een acceptgiro voor de rest van het bedrag.
Als u wanbetaler bent, kunt u nog steeds een betalingsregeling afspreken met uw zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar meldt u dan voorlopig af als wanbetaler. Zolang u zich aan de afspraken houdt, hoeft u geen bestuursrechtelijke premie te betalen.