Overslaan en naar de inhoud gaan

Uw zorgverzekeraar

Uw maandelijkse zorgpremie moet u aan uw zorgverzekeraar betalen. Heeft u een maand uw premie niet betaald? Dan moet u de achterstand aan uw zorgverzekeraar betalen. U kunt hiervoor een betalingsregeling treffen. Uw zorgverzekeraar kan een incassobureau of deurwaarder inschakelen om uw achterstand te innen. De kosten voor het incassobureau of de deurwaarder moet u ook betalen.

Wanbetaler

Heeft u 6 maanden geen zorgpremie betaald? Dan wordt u als wanbetaler aangemeld bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Uw lopende zorgpremie betaalt u aan het CAK.

Eigen risico

Bovenop de maandelijkse zorgpremie betaalt u verplicht eigen risico. Dit is het deel van de zorgkosten dat u zelf moet betalen. Het eigen risico is wettelijk bepaald. In 2018 is het eigen risico €385,-.

U betaalt niet voor alle zorg eigen risico. Voor een bezoek aan de huisarts krijgt u bijvoorbeeld geen rekening.

CAK

Heeft u meer dan 6 maanden uw zorgpremie niet betaald? Dan wordt u als wanbetaler aangemeld bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK). U moet een bestuursrechtelijke premie betalen aan het CAK. De bestuursrechtelijke premie is opgebouwd uit 2 onderdelen: uw lopende zorgpremie en een (bestuursrechtelijke) boete. Vanaf 1 januari 2018 is de bestuursrechtelijke premie €136,67.

Als u bent aangemeld bij het CAK blijft u verzekerd voor zorgkosten. U betaalt immers uw lopende zorgpremie. Moet u eigen risico betalen voor zorg of medicijnen? Dit betaalt u aan uw eigen zorgverzekeraar.

Heeft u een werkgever (of uitkeringsinstantie) en voldoende inkomen? Dan wordt de bestuursrechtelijke premie rechtstreeks op uw inkomen ingehouden. Dit wordt ‘bronheffing’ genoemd. Het CAK controleert wie uw werkgever of uitkeringsinstantie is bij het UWV. Daarna krijgt u een brief met informatie over de hoogte van de bestuursrechtelijke premie en hoe deze wordt geïnd.

Ontvangt u zorgtoeslag? Dan wordt dit ingehouden om de bestuursrechtelijke premie van te betalen. Ontvangt u minder dan €136,67 zorgtoeslag? Dan ontvangt u een acceptgiro voor het resterende bedrag.

CJIB

Het CJIB int de bestuursrechtelijke premie namens het CAK. Bent u aangemeld als wanbetaler bij het CAK? En heeft u onregelmatig of geen inkomen? Dan ontvangt u een acceptgiro van het CJIB om de bestuursrechtelijke premie te betalen.

Betaalt u niet aan het CJIB? Dan schakelt het CJIB een deurwaarder in. De kosten voor de deurwaarder moet u ook betalen.

De deurwaarder

Uw zorgverzekeraar, CAK en het CJIB kunnen een deurwaarder inschakelen als u niet aan hen betaalt. Hierdoor kan een deurwaarder het volgende innen:

  • de premieachterstand
  • de bestuursrechtelijke premie
  • uw eigen risico

Int een incassobureau of deurwaarder uw schuld? Vraag dan een duidelijke specificatie. Zo kunt u controleren of een schuld niet dubbel wordt geïnd. Heeft de deurwaarder een dwangbevel of een vonnis? Dan kan de deurwaarder ook beslag leggen op uw inkomen, uw bankrekening of uw inboedel om de schuld te innen.

Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
Elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Meer informatie over dit onderwerp
 • Wat zijn de gevolgen als ik als wanbetaler bij CAK wordt aangemeld?

  • U betaalt uw lopende zorgpremie via de bestuursrechtelijke premie aan CAK.
  • U kunt niet overstappen naar een andere zorgverzekeraar.
  • U blijft verzekerd voor zorg en medicijnen.
  • Heeft u een aanvullende zorgverzekering? Deze premie int CAK niet. U moet dit doorbetalen aan uw eigen zorgverzekeraar. Uw zorgverzekering kan de aanvullende verzekering ook opzeggen zodra u als wanbetaler wordt aangemerkt.
 • Kan ik mezelf als wanbetaler afmelden?

  U kunt uzelf niet afmelden als wanbetaler. Uw zorgverzekeraar moet u afmelden. Uw zorgverzekering kan u afmelden als:

  • u uw hele premieachterstand heeft betaald (inclusief eigen risico, rente en incasso- en deurwaarderskosten)
  • u een betalingsregeling heeft afgesproken bij uw zorgverzekeraar en u houdt zich aan de afspraken
  • u zich heeft gemeld bij schuldhulpverlening en uw zorgverzekeraar gaat akkoord met het saneringstraject

  Heeft uw zorgverzekeraar u afgemeld? Dan betaalt u geen bestuursrechtelijke premie meer aan CAK. U betaalt uw zorgpremie rechtstreeks aan uw zorgverzekeraar.

  Onterecht aangemeld

  Bent u onterecht aangemeld als wanbetaler? Stuur uw zorgverzekeraar dan een aangetekende brief. Laat hierin weten dat u onterecht bent aangemeld. Stuur alle betaalbewijzen van uw zorgpremie mee. Uw zorgverzekeraar meldt u af bij CAK. Komt u er met uw zorgverzekeraar niet uit? Dan kunt u een klacht indienen bij de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) .

  Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
  Elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
  U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
  Bekijk alle contactmogelijkheden
Terug naar boven Shape