Overslaan en naar de inhoud gaan
Let op: Door het coronavirus zijn onze vestigingen dicht. Heeft u een juridische vraag? Bel of mail. De wachttijd is langer dan normaal. Sorry voor het ongemak.

Achterstand zorgverzekering

Als het niet lukt om uw zorgpremie te betalen, ontstaat er een achterstand. Heeft u een maand de premie van uw zorgverzekering niet betaald? Vraag dan om een betalingsregeling als het betalen niet in één keer lukt. Stuur onze voorbeeldbrief betalingsregeling naar uw zorgverzekeraar. 

Als u vaker uw zorgverzekering niet betaalt, krijgt u te maken met verschillende organisaties.

Mijn zorgverzekeraar

Betaalt u de premie niet en is er geen betalingsregeling afgesproken? Dan kan uw zorgverzekeraar een incassobureau of deurwaarder inschakelen. De kosten voor het incassobureau of de deurwaarder moet u ook betalen. Vraag dus op tijd om een betalingsregeling.

Eigen risico

U heeft een verplicht eigen risico. Dit is het deel van de zorgkosten dat u eerst zelf moet betalen. Kunt u het eigen risico niet in één keer betalen? Vraag uw zorgverzekeraar om een betalingsregeling.

CAK

Heeft u meer dan 6 maanden uw zorgpremie niet betaald? Dan wordt u als wanbetaler aangemeld bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK).

U betaalt dan uw premie aan het CAK in plaats van aan uw zorgverzekeraar. Ook betaalt u iedere maand een (bestuursrechtelijke) boete, totdat u geen betalingsachterstand meer heeft.

Bestuursrechtelijke premie

De zorgpremie en de boete vormen samen de bestuursrechtelijke premie. In 2020 is de bestuursrechtelijke premie € 141,50. Met de bestuursrechtelijke premie lost u uw achterstand niet af. De niet-betaalde zorgpremie moet u zelf aan uw zorgverzekeraar of de deurwaarder betalen. 

Omdat u de lopende zorgpremie aan het CAK moet betalen, blijft u verzekerd voor zorgkosten. Eigen risico voor zorg of medicijnen betaalt u aan uw eigen zorgverzekeraar.

Bronheffing

Krijgt u loon of een uitkering? Dan wordt de bestuursrechtelijke premie op uw inkomen ingehouden. Dit wordt ‘bronheffing’ genoemd.

Het CAK controleert wie uw werkgever of uitkeringsinstantie is. U krijgt een brief van het CAK waarin staat of het CAK gebruik maakt van bronheffing of een acceptgiro.

Zorgtoeslag

Krijgt u zorgtoeslag? Dan wordt uw zorgtoeslag gebruikt om de bestuursrechtelijke premie te betalen. Als uw zorgtoeslag lager is dan € 141,50 ontvangt u van het CAK een acceptgiro voor de rest van het bedrag.

Betalingsregeling zorgpremie

U blijft de bestuursrechtelijke premie betalen totdat u geen betalingsachterstand meer heeft. 

Probeer daarom een betalingsregeling met uw zorgverzekeraar af te spreken. Soms is de zorgverzekeraar bereid om u als wanbetaler af te melden bij het CAK, waardoor u de bestuursrechtelijke premie niet meer hoeft te betalen.

CJIB

Bent u aangemeld als wanbetaler bij het CAK? En heeft u onregelmatig of geen inkomen? Dan ontvangt u een acceptgiro van het CJIB voor de bestuursrechtelijke premie.

Betaalt u niet? Dan schakelt het CJIB een deurwaarder in. De kosten voor de deurwaarder moet u ook betalen.

Met de bestuursrechtelijke boete lost u niet de achterstand af. Spreek daarom een betalingsregeling af met uw zorgverzekeraar. Soms kan uw zorgverzekeraar u als wanbetaler afmelden bij het CAK wanneer u uw premieachterstand aflost. 

De deurwaarder

Uw zorgverzekeraar, CAK en het CJIB kunnen een deurwaarder inschakelen als u niet betaalt. Hierdoor kan een deurwaarder geld vragen voor:

  • premieachterstand
  • bestuursrechtelijke premie
  • eigen risico

Vraagt een incassobureau of deurwaarder om betaling? Vraag dan een duidelijk overzicht van de kosten. Zo kunt u controleren of u niet dubbel betaalt.

Heeft de deurwaarder een dwangbevel of een vonnis? Dan kan de deurwaarder ook beslag leggen op uw inkomen, bankrekening of inboedel. Legt de deurwaarder beslag? Neem dan contact op met een van onze juristen.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Wat zijn de gevolgen als ik als wanbetaler bij CAK wordt aangemeld?

  • u betaalt uw lopende zorgpremie via de bestuursrechtelijke premie aan CAK
  • u kunt niet overstappen naar een andere zorgverzekeraar
  • u blijft verzekerd voor zorg en medicijnen
  • Heeft u een aanvullende zorgverzekering? U moet dit zelf betalen aan uw eigen zorgverzekeraar. Uw zorgverzekeraar kan de aanvullende verzekering opzeggen als u wanbetaler bent.
 • Hoe kan ik als wanbetaler worden afgemeld?

  Uw zorgverzekeraar moet u afmelden als wanbetaler. Uw zorgverzekeraar kan u afmelden als:

  • u de hele achterstand van uw zorgverzekering heeft betaald (inclusief eigen risico, rente, incasso- en deurwaarderskosten)
  • u een betalingsregeling heeft afgesproken met uw zorgverzekeraar en u zich aan de afspraken houdt
  • u zich heeft gemeld bij schuldhulpverlening en uw zorgverzekeraar akkoord gaat met het saneringstraject

  Heeft uw zorgverzekeraar u afgemeld? Dan betaalt u geen bestuursrechtelijke premie meer aan CAK. U betaalt de zorgpremie rechtstreeks aan uw zorgverzekeraar.

  Bel ons 0900 - 8020 Kosten € 0,10 per minuut.*
  Bel maandag tot en met donderdag 09.00 - 17.00 uur. Vrijdag van 09.00 - 13.00 uur.
  U krijgt een van onze juristen aan de telefoon.
  Bekijk alle contactmogelijkheden
 • Ik ben ten onrechte als wanbetaler aangemeld. Hoe meld ik me af?

  Stuur uw zorgverzekeraar een aangetekende brief als u onterecht als wanbetaler bent aangemeld. Stuur alle betaalbewijzen van uw zorgpremie mee. Kloppen de gegevens? Dan meldt de zorgverzekeraar u af bij CAK.

  Komt u er met de zorgverzekeraar niet uit? Dan kunt u een klacht indienen bij de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ).

 • Krijg ik een eindafrekening van CAK als ik word afgemeld als wanbetaler?

  Nee. Als u wordt afgemeld, hoeft u CAK niets meer te betalen.

 • Wanneer kan ik overstappen naar een andere zorgverzekeraar als ik een betaalachterstand heb?

  U kunt niet veranderen van zorgverzekeraar als u de zorgpremie niet heeft betaald. Heeft u een betaalachterstand voor uw verplicht eigen risico? Dan kunt u wel overstappen naar een andere zorgverzekeraar. U blijft verplicht om deze achterstand te betalen aan uw vorige zorgverzekeraar. 

  Lukt het niet om de achterstand voor het verplicht eigen risico in een keer te betalen? Stuur dan onze voorbeeldbrief betalingsregeling naar uw vorige zorgverzekeraar waarin u vraagt om in delen te betalen. 

Terug naar boven Shape