Logo Het Juridisch Loket
Cookie Privacy

Wanneer moet ik een Nederlandse zorgverzekering hebben?

Als u in Nederland woont of werkt, moet u bijna altijd een basiszorgverzekering hebben. Heeft u geen zorgverzekering? Dan kunt u een boete krijgen. En u moet zelf de rekening betalen als u zorg nodig heeft.

U moet een basisverzekering hebben

Iedereen die in Nederland woont en/of werkt, moet een basiszorgverzekering hebben. Ook als u niet de Nederlandse nationaliteit heeft. Door deze verzekering hoeft u niet zelf de kosten te betalen als u zorg nodig heeft. Bijvoorbeeld als u naar de huisarts of het ziekenhuis moet.

U kunt alleen een basiszorgverzekering afsluiten als u verzekerd bent voor de Wet langdurige zorg (Wlz). Een Wlz-verzekering hoeft u niet zelf af te sluiten, u bent automatisch verzekerd voor de Wlz.

Let op

U heeft alleen een basiszorgverzekering nodig. Dit heet ook wel 'basispakket'. Een aanvullende zorgverzekering mag, maar is niet verplicht.

Een zorgverzekering kost geld

U betaalt iedere maand een bedrag aan uw zorgverzekeraar. Dit noemen we de zorgpremie. Betaal uw zorgpremie op tijd. Anders kunt u een boete krijgen.

U heeft een 'eigen risico'

Als u zorg nodig heeft, betaalt u de eerste € 385 zelf. Dit heet 'eigen risico'. De rest betaalt uw zorgverzekeraar. Sommige zorg valt niet onder het eigen risico. Zoals de huisarts en kraamzorg. Hiervoor hoeft u niets te betalen.

Gratis voor kinderen tot 18 jaar

De basiszorgverzekering is gratis voor kinderen tot 18 jaar. Meld uw kind aan bij uw eigen zorgverzekering binnen 4 maanden na de geboorte. Vanaf 18 jaar moet uw kind een eigen zorgverzekering hebben.

U kunt zorgtoeslag aanvragen

Als u weinig verdient en niet veel spaargeld heeft, kunt u zorgtoeslag aanvragen. Dit is een bedrag van de overheid om uw zorgpremie en eigen risico mee te betalen.

Als u in Nederland komt wonen of werken

Verhuist u vanuit een ander land naar Nederland? Of woont u in het buitenland, maar krijgt u een baan in Nederland? Dan moet u binnen 4 maanden een zorgverzekering afsluiten.

Let op

Woont u in Nederland zonder verblijfsvergunning? Dan kunt u geen zorgverzekering afsluiten. U heeft wel recht op zorg.

Wat gebeurt er als u geen zorgverzekering heeft?

Het CAK controleert of iedereen in Nederland een zorgverzekering heeft. Heeft u geen zorgverzekering? Dan krijgt u een brief van het CAK. U moet dan binnen 3 maanden alsnog een verzekering afsluiten. Doet u dat niet? Dan krijgt u een boete van het CAK.

Zelf de rekening betalen

Heeft u zorg nodig, maar heeft u geen zorgverzekering? Dan moet u zelf de rekening voor uw zorg betalen. Ook als u daardoor in de schulden komt.

Soms is een zorgverzekering niet verplicht

In sommige gevallen is een Nederlandse zorgverzekering niet verplicht. Bijvoorbeeld als u:

Als een zorgverzekering voor u niet verplicht is, moet u dit doorgeven aan het CAK. U heeft wel bewijs nodig. Hiervoor vraagt u een Wlz-onderzoek aan bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Let op

Hoeft u geen zorgverzekering te hebben maar krijgt u toch een boete van het CAK? Dan kunt u bezwaar maken. U moet de boete wel betalen. Als blijkt dat u gelijk heeft, krijgt u dit bedrag terug.

Goed om te weten

Gaat u in het buitenland wonen, werken of studeren? Dan heeft dat soms gevolgen voor uw zorgverzekering. Woont u bijvoorbeeld in Nederland, maar werkt u in Duitsland of België? Dan u moet u zich daar verzekeren voor zorg. Neem voor meer informatie contact op met een van onze juristen.

Bent u geholpen met deze informatie?

Meer informatie over dit onderwerp

Bent u geholpen met deze informatie?
Delen:

Ook interessant voor u

Wat gebeurt er als ik mijn zorgpremie niet betaal?
Logo Het Juridisch Loket

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso
Logo Ministerie van Justitie en Veiligheid

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven