Overslaan en naar de inhoud gaan

Co-ouderschap

Co-ouderschap is niet in de wet geregeld. Bij een co-ouderschap:

 • verdelen ouders de zorg- en opvoedtaken gelijk;
 • dragen ouders samen de kosten voor de opvoeding;
 • werken ouders samen en houden zij rekening met de kinderen en met elkaar.

Co-ouderschap is een zorgregeling, die u samen afspreekt. U kunt de afspraken in een ouderschapsplan vastleggen. Lukt het niet om samen tot een regeling te komen? Vraag dan de rechter om een co-ouderschap vast te stellen.

Een co-ouderschap werkt het best als ouders regelmatig overleg hebben. Een procedure bij de rechter kan tot conflicten leiden. Probeer daarom eerst om samen een ouderschapsplan op te stellen. Lukt dit niet? Schakel dan eerst samen een mediator in.

Alimentatie

Ouders hebben bij een co-ouderschap evenveel kosten in de verzorging en de opvoeding van hun kinderen. U hoeft daarom geen kinderalimentatie af te spreken. Als u of uw partner minder verdient kan de ander kinderalimentatie betalen. U kunt ook afspreken om een kinderrekening te openen. Op deze bankrekening stort u een bedrag als bijdrage in bepaalde kosten. Spreek in uw ouderschapsplan goed af welke bedragen u wanneer stort. Spreek ook af welke kosten u van de rekening betaalt.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Wie krijgt de kinderbijslag bij co-ouderschap?

  Dit hangt af van waar uw kind bij de gemeente is ingeschreven. De ouder die de kinderbijslag krijgt, kan ook kindgebonden budget aanvragen.

  De Sociale Verzekeringsbank kan de kinderbijslag verdelen bij een co-ouderschap. Het kindgebonden budget van de Belastingdienst kunt u niet verdelen bij een co-ouderschap. De hoogte van het kindgebonden budget is afhankelijk van de hoogte van uw inkomen. U moet daarom zelf kindgebonden budget aanvragen bij de Belastingdienst als u co-ouderschap heeft.

 • Hoe verdelen wij het verblijf van de kinderen?

  De wet regelt niet hoe u het verblijf van uw kind moet verdelen. Wilt u een co-ouderschap? Dan is het belangrijk dat uw kind(eren) even vaak bij hun vader als bij hun moeder zijn. Het is dus afhankelijk van uw wensen, werk en gewoonten welke regeling het best voor u en uw kinderen werkt. U kunt kiezen om de kinderen wekelijks van ouder te laten wisselen, of halverwege de week.

 • Moet ik het gezag hebben om een co-ouderschap te hebben?

  Nee. Gezag is niet verplicht, maar wel handig om te regelen. Bij een co-ouderschap hebben ouders evenveel invloed op de opvoeding van de kinderen. Bij gezamenlijk ouderlijk gezag geldt dit ook.