Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik ben getrouwd of geregistreerd partner

Wij zijn man en vrouw

Is uw kind tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap geboren? Dan zijn u en uw partner automatisch juridisch ouder van het kind. U heeft ook samen het ouderlijk gezag.

Ook als de man niet de biologische vader is, wordt hij juridisch ouder. Wil een van u dat niet? Dan is soms ontkenning van het vaderschap mogelijk.

Bent u geregistreerd partner en is uw kind geboren voor 1 april 2014? Dan moet de vader het kind eerst erkennen om juridisch ouder te worden.

Wij zijn 2 vrouwen

Kreeg u of uw partner het kind tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap? En is de zaaddonor niet bekend? Dan zijn u en uw partner automatisch juridisch ouder van het kind. U heeft ook samen het ouderlijk gezag.

Is uw kind verwekt met een bekende donor? Dan moet de meemoeder het kind erkennen of adopteren om juridisch ouder te worden. De meemoeder is de partner van de biologische moeder.

Door adoptie krijgt u als meemoeder automatisch ouderlijk gezag. Bij erkenning krijgt u als meemoeder ook automatisch ouderlijk gezag. Behalve als er naast de biologische moeder nog een andere juridisch ouder is.

Bent u getrouwd of geregistreerd partner en is uw kind geboren vóór 1 april 2014? Dan moet u als meemoeder uw kind altijd erkennen of adopteren om juridisch ouder te worden.

Wij zijn 2 mannen

Heeft u een draagmoeder? Dan wordt de draagmoeder automatisch juridisch moeder als het kind geboren is. Eén van de 2 vaders kan met toestemming van de draagmoeder het kind erkennen. Door erkenning wordt hij de andere juridisch ouder van het kind.

Wil de andere vader ook juridisch ouder worden? Dan moet hij het kind adopteren. Het juridisch moederschap stopt door deze adoptie.

Wilt u het kind adopteren? Dan heeft u een advocaat nodig.

Is de draagmoeder getrouwd? Dan gelden andere regels. Neem hiervoor contact met ons op.

Ik ben niet getrouwd en geen geregistreerd partner

De biologische moeder is altijd juridisch moeder. Behalve als zij het kind voor adoptie afstaat.

Zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap, moet u als partner het kind erkennen om juridisch ouder te worden. Door erkenning krijgt u meestal automatisch ook ouderlijk gezag.

Erkende u het kind vóór 1 januari 2023? Dan moet u samen met de moeder ouderlijk gezag aanvragen bij de rechter.

Erkenning terugdraaien

Is de partner die erkend heeft niet de biologische vader van het kind? Dan kan de rechter de erkenning soms terugdraaien.

Vaderschap vaststellen

Wil de biologische vader het kind niet erkennen? Dan kan de moeder of het kind de rechter vragen het vaderschap vast te stellen. Hiervoor heeft u een advocaat nodig.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Ben ik juridisch ouder als ik een kind adopteer?

  Als u uw kind heeft geadopteerd, bent u juridisch ouder. Meestal heeft u ook meteen het ouderlijk gezag.

 • Wat zijn de gevolgen van het juridisch ouderschap?

  Het juridisch ouderschap heeft een aantal gevolgen:

  • U wordt elkaars erfgenaam. Bij overlijden heeft u recht op elkaars spullen.
  • Uw kind krijgt de achternaam van één van de juridisch ouders. U mag zelf kiezen welke achternaam uw kind krijgt. Vanaf 1 januari 2024 mag u uw kind een dubbele achternaam geven.
  • U bent verplicht om voor uw kind te zorgen. Ook financieel. U moet de kosten voor verzorging en school betalen.
  • U heeft recht op omgang met uw kind en op informatie over uw kind.
  • Het kind krijgt de Nederlandse nationaliteit. De juridisch ouder moet de Nederlandse nationaliteit hebben op het moment dat het kind geboren wordt.
 • Wat is het verschil tussen het juridisch ouderschap en ouderlijk gezag?

  Als juridisch ouder heeft u niet altijd het ouderlijk gezag. Dit zijn 2 verschillende dingen. Net zoals het juridisch ouderschap heeft het ouderlijk gezag een aantal gevolgen:

  • U heeft het recht en de plicht om het kind op te voeden en te verzorgen. Door het ouderlijk gezag mag u keuzes maken in de opvoeding. Zo mag u samen kiezen waar het kind gaat wonen of waar het kind naar school gaat.
  • U bent onderhoudsplichtig voor het kind. Dat betekent dat u de plicht heeft om financieel voor uw kind te zorgen. U moet de kosten voor verzorging en school betalen tot het kind 21 jaar is.
  • U bent verantwoordelijk voor het gedrag van uw kind. Zo bent u aansprakelijk voor de schulden van uw kind als het jonger is dan 14 jaar en schade maakt.
  • U bent de wettelijke vertegenwoordiger van het kind totdat het 18 jaar is. Voor bijvoorbeeld het afsluiten van dure abonnementen heeft uw kind toestemming van u nodig.
Terug naar boven Shape