Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik ben getrouwd of geregistreerd partner

Wij zijn man en vrouw

Is uw kind tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap geboren? Dan zijn u en uw partner automatisch juridisch ouder van het kind. U heeft ook samen het ouderlijk gezag.

Ook als de man niet de biologische vader is, wordt hij juridisch ouder. Wil een van u dat niet? Dan is soms ontkenning van het vaderschap mogelijk.

Bent u geregistreerd partner en is uw kind geboren voor 1 april 2014? Dan moet de vader het kind eerst erkennen om juridisch ouder te worden.

Wij zijn 2 vrouwen

Kreeg u of uw partner het kind tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap? En is de zaaddonor niet bekend? Dan zijn u en uw partner automatisch juridisch ouder van het kind. U heeft ook samen het ouderlijk gezag.

Is uw kind verwekt met een bekende donor? Dan moet de meemoeder het kind erkennen of adopteren om juridisch ouder te worden. De meemoeder is de partner van de biologische moeder.

Door adoptie krijgt u als meemoeder automatisch ouderlijk gezag. Bij erkenning krijgt u als meemoeder ook automatisch ouderlijk gezag. Behalve als er naast de biologische moeder nog een andere juridisch ouder is.

Bent u getrouwd of geregistreerd partner en is uw kind geboren vóór 1 april 2014? Dan moet u als meemoeder uw kind altijd erkennen of adopteren om juridisch ouder te worden.

Wij zijn 2 mannen

Heeft u een draagmoeder? Dan wordt de draagmoeder automatisch juridisch moeder als het kind geboren is. Eén van de 2 vaders kan met toestemming van de draagmoeder het kind erkennen. Door erkenning wordt hij de andere juridisch ouder van het kind.

Wil de andere vader ook juridisch ouder worden? Dan moet hij het kind adopteren. Het juridisch moederschap stopt door deze adoptie.

Wilt u het kind adopteren? Dan heeft u een advocaat nodig.

Is de draagmoeder getrouwd? Dan gelden andere regels. Neem hiervoor contact met ons op.

Ik ben niet getrouwd en geen geregistreerd partner

De biologische moeder is altijd juridisch moeder. Behalve als zij het kind voor adoptie afstaat.

Zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap, moet u als partner het kind erkennen om juridisch ouder te worden. Door erkenning krijgt u meestal automatisch ook ouderlijk gezag.

Erkende u het kind vóór 1 januari 2023? Dan moet u samen met de moeder ouderlijk gezag aanvragen bij de rechter.

Erkenning terugdraaien

Is de partner die erkend heeft niet de biologische vader van het kind? Dan kan de rechter de erkenning soms terugdraaien.

Vaderschap vaststellen

Wil de biologische vader het kind niet erkennen? Dan kan de moeder of het kind de rechter vragen het vaderschap vast te stellen. Hiervoor heeft u een advocaat nodig.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Ben ik juridisch ouder als ik een kind adopteer?

  Als u uw kind heeft geadopteerd, bent u juridisch ouder. Meestal heeft u ook meteen het ouderlijk gezag.

 • Wat zijn de gevolgen van het juridisch ouderschap?

  Het juridisch ouderschap heeft een aantal gevolgen:

  • U wordt elkaars erfgenaam. Bij overlijden heeft u recht op elkaars spullen.
  • Uw kind krijgt de achternaam van één van de juridisch ouders. U mag zelf kiezen welke achternaam uw kind krijgt. Vanaf 1 januari 2024 mag u uw kind een dubbele achternaam geven.
  • U bent verplicht om voor uw kind te zorgen. Ook financieel. U moet de kosten voor verzorging en school betalen.
  • U heeft recht op omgang met uw kind en op informatie over uw kind.
  • Uw kind krijgt meestal de Nederlandse nationaliteit. U moet de Nederlandse nationaliteit hebben op het moment dat uw kind geboren wordt.
 • Wat is het verschil tussen ouderlijk gezag en juridisch ouderschap?

  Als juridisch ouder bent u de ouder van uw kind volgens de wet. Maar alleen als u ouderlijk gezag heeft, mag u belangrijke beslissingen nemen over de opvoeding van uw kind. Meestal hebben de juridisch ouders ook ouderlijk gezag, maar niet altijd.

  Wat is ouderlijk gezag?

  Als u ouderlijk gezag heeft, bent u verantwoordelijk voor de opvoeding van uw kind. U bent verplicht om voor uw kind te zorgen. Ook mag u bijvoorbeeld kiezen bij wie het kind woont en waar het naar school gaat. Is er nog een andere ouder met gezag? Dan maakt u deze beslissingen samen. U heeft dan ‘gezamenlijk ouderlijk gezag’.

  Als ouder met gezag heeft u nog meer rechten en plichten. Zo bent u bijvoorbeeld aansprakelijk voor het gedrag van uw kind. En u moet financieel voor uw kind zorgen. Dat betekent dat u moet betalen voor de opvoeding en verzorging.

  Wanneer krijgt u ouderlijk gezag?

  Er zijn maximaal 2 mensen met ouderlijk gezag over het kind. Als biologische moeder krijgt u automatisch ouderlijk gezag vanaf de geboorte van uw kind. Als vader of partner hangt het af van uw situatie. Bijvoorbeeld of u getrouwd bent met de moeder van het kind.

  Door adoptie krijgt u bijna altijd automatisch ouderlijk gezag.

  Wat is juridisch ouderschap?

  Als juridisch ouder bent u de ouder van uw kind volgens de wet. U heeft verschillende rechten en plichten. Zo bent u bijvoorbeeld verplicht om financieel voor uw kind te zorgen. Ook heeft u recht op omgang met uw kind.

  Als u juridisch ouder bent zonder ouderlijk gezag, mag u geen beslissingen nemen over de opvoeding van uw kind. Bijvoorbeeld over de woonplaats of de vaccinaties van uw kind.

  Wanneer bent u juridisch ouder?

  Een kind heeft maximaal 2 juridisch ouders. Als biologische moeder bent u automatisch juridisch ouder van uw kind. Als vader of partner hangt het af van uw situatie.

  Door adoptie wordt u automatisch juridisch ouder van het kind.

  Goed om te weten

  Een kind heeft maximaal 2 juridisch ouders. En maximaal 2 mensen hebben gezag over het kind. Meestal hebben de juridisch ouders ook ouderlijk gezag. Er zijn uitzonderingen:

  • Wel juridisch ouder, geen ouderlijk gezag
   Soms heeft een juridisch ouder geen ouderlijk gezag. Bijvoorbeeld als u als vader het kind wel erkent, maar geen gezag wil.  
  • Niet juridisch ouder, wel ouderlijk gezag
   Als er maar 1 ouder met gezag is, kunt u als niet-juridisch ouder gezamenlijk gezag aanvragen met die ouder. Bijvoorbeeld als nieuwe partner. Dit kan alleen als u al een sterke band heeft met het kind.

  Bent u niet de juridisch ouder van het kind, maar heeft u wel gezag? En is er geen juridisch ouder met ouderlijk gezag? Dan bent u voogd. Als voogd heeft u dezelfde plichten als een ouder met ouderlijk gezag.

 • Wanneer is een donor bekend of onbekend?

  Uw donor is onbekend als hij het sperma doneerde aan een vruchtbaarheidskliniek. De persoonsgegevens van deze donor blijven onbekend tot uw kind 16 jaar is.

  Gaf de donor het sperma op een andere manier, dan noemt de wet hem een ‘bekende donor’. Meestal is dit iemand die u kent, bijvoorbeeld een vriend of kennis.

Terug naar boven Shape