Logo
Cookie Privacy

Wanneer ben ik juridisch ouder?

Een juridisch ouder is de ouder van een kind volgens de wet. De moeder is automatisch juridisch ouder van het kind. Voor vaders en partners hangt het af van de situatie. Bent u niet automatisch juridisch ouder? Dan kunt u door bijvoorbeeld erkenning toch juridisch ouder worden.

Kies uw situatie:

Ik ben getrouwd of geregistreerd partner
Ik ben niet getrouwd en geen geregistreerd partner

Ik ben getrouwd of geregistreerd partner

Wij zijn man en vrouw

Is uw kind tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap geboren? Dan zijn u en uw partner automatisch juridisch ouder van het kind. U heeft ook samen het ouderlijk gezag.

Ook als de man niet de biologische vader is, wordt hij juridisch ouder. Wil een van u dat niet? Dan is soms ontkenning van het vaderschap mogelijk.

Let op

Bent u geregistreerd partner en is uw kind geboren voor 1 april 2014? Dan moet de vader het kind eerst erkennen om juridisch ouder te worden.


Wij zijn 2 vrouwen

Kreeg u of uw partner het kind tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap? En is de zaaddonor niet bekend? Dan zijn u en uw partner automatisch juridisch ouder van het kind. U heeft ook samen het ouderlijk gezag.

Is uw kind verwekt met een bekende donor? Dan moet de meemoeder het kind erkennen of adopteren om juridisch ouder te worden. De meemoeder is de partner van de biologische moeder.

Door adoptie krijgt u als meemoeder automatisch ouderlijk gezag. Bij erkenning krijgt u als meemoeder ook automatisch ouderlijk gezag. Behalve als er naast de biologische moeder nog een andere juridisch ouder is.

Let op

Bent u getrouwd of geregistreerd partner en is uw kind geboren vóór 1 april 2014? Dan moet u als meemoeder uw kind altijd erkennen of adopteren om juridisch ouder te worden.


Wij zijn 2 mannen

Heeft u een draagmoeder? Dan wordt de draagmoeder automatisch juridisch moeder als het kind geboren is. Eén van de 2 vaders kan met toestemming van de draagmoeder het kind erkennen. Door erkenning wordt hij de andere juridisch ouder van het kind.

Wil de andere vader ook juridisch ouder worden? Dan moet hij het kind adopteren. Het juridisch moederschap stopt door deze adoptie.

Wilt u het kind adopteren? Dan heeft u een advocaat nodig.

Let op

Is de draagmoeder getrouwd? Dan gelden andere regels. Neem hiervoor contact met ons op.


Bent u geholpen met deze informatie?

Ik ben niet getrouwd en geen geregistreerd partner

De biologische moeder is altijd juridisch moeder. Behalve als zij het kind voor adoptie afstaat.

Zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap, moet u als partner het kind erkennen om juridisch ouder te worden. Door erkenning krijgt u meestal automatisch ook ouderlijk gezag.

Let op

Erkende u het kind vóór 1 januari 2023? Dan moet u samen met de moeder ouderlijk gezag aanvragen bij de rechter.


Erkenning terugdraaien

Is de partner die erkend heeft niet de biologische vader van het kind? Dan kan de rechter de erkenning soms terugdraaien.

Vaderschap vaststellen

Wil de biologische vader het kind niet erkennen? Dan kan de moeder of het kind de rechter vragen het vaderschap vast te stellen. Hiervoor heeft u een advocaat nodig.

Bent u geholpen met deze informatie?

Meer informatie over dit onderwerp

Bent u geholpen met deze informatie?
Delen:

Ook interessant voor u

Wanneer kan ik mijn kind erkennen?
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven