Wanneer ben ik juridisch ouder? | Het Juridisch Loket Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik ben getrouwd of geregistreerd partner

Wij zijn man en vrouw

Is uw kind tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap geboren? Dan zijn u en uw partner juridisch ouder van het kind. U heeft ook samen het ouderlijk gezag.

Bent u geregistreerd partner en is uw kind geboren voor 1 april 2014? Dan moet de vader het kind eerst erkennen om juridisch ouder te worden.

Is de man niet de biologische vader? En wilt u of hij dat hij geen juridisch ouder blijft? Dan is soms ontkenning van het vaderschap mogelijk.

Wij zijn 2 vrouwen

Is uw kind tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap uit u of uw partner geboren? En is het kind verwekt door een onbekende zaaddonor? Dan zijn u en uw partner juridisch ouder van het kind. U heeft ook samen het ouderlijk gezag.

Is uw kind verwekt met een bekende zaaddonor? Dan moet de moeder uit wie het kind niet is geboren (meemoeder) het kind erkennen of adopteren.

Bent u getrouwd of geregistreerd partner en is uw kind geboren voor 1 april 2014? Dan moet de meemoeder het kind altijd erkennen of adopteren om juridisch ouder te worden.

Wij zijn 2 mannen

Heeft u een draagmoeder? Dan wordt de draagmoeder automatisch juridisch moeder zodra het kind geboren is. Eén van de 2 vaders kan met toestemming van de draagmoeder het kind erkennen. Door deze erkenning wordt hij juridisch ouder van het kind.

Wil de andere vader ook juridisch ouder worden? Dan moet hij het kind adopteren. Het juridisch moederschap eindigt door deze adoptie.

Wilt u het kind adopteren? Dan heeft u een advocaat nodig.

Is de draagmoeder getrouwd? Dan gelden er andere regels. Neem hiervoor contact met ons op.

Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
Bel elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden

Ik ben niet getrouwd of geregistreerd partner

De juridisch moeder is degene uit wie het kind geboren is. Tenzij zij het kind ter adoptie heeft afgestaan.

Bent u niet getrouwd of geregistreerd partner met de juridische moeder van het kind? Dan moet u het kind erkennen om juridisch ouder te worden. Hiermee heeft u nog geen ouderlijk gezag.

Is de erkenner niet de biologische vader van het kind? Dan kan de rechter de erkenning soms terugdraaien.

Wil de vader het kind niet erkennen? Dan kan de moeder of het kind de rechter vragen het vaderschap vast te stellen. Hiervoor heeft u een advocaat nodig. Neem contact op met een van onze juristen voor een doorverwijzing naar een advocaat.

Mijn situatie staat er niet tussen

Staat uw situatie er niet tussen? En wilt u weten of u juridisch ouder bent of hoe u dit kunt worden? Neem dan contact op met een van onze juristen.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Ben ik juridisch ouder als ik een kind adopteer?

  Als u uw kind heeft geadopteerd, bent u juridisch ouder. Meestal heeft u ook meteen het ouderlijk gezag.

 • Wat zijn de gevolgen van het juridisch ouderschap?

  Het juridisch ouderschap heeft een aantal gevolgen:

  • Er ontstaat een familieband
  • U wordt elkaars erfgenaam
  • Uw kind krijgt de achternaam van één van de ouders
  • U bent verplicht om (financieel) voor uw kind te zorgen. U moet de kosten voor verzorging en opleiding betalen.
  • U heeft recht op omgang en informatie
  • Het kind krijg de Nederlandse nationaliteit als de juridisch ouder de Nederlandse nationaliteit heeft tijdens de geboorte. Ook na de geboorte is dit mogelijk, maar dan zijn de regels anders. Neem hiervoor contact met een van onze juristen op.
 • Wat is het verschil tussen het juridisch ouderschap en ouderlijk gezag?

  Als juridisch ouder heb je niet altijd het ouderlijk gezag. Dit zijn 2 verschillende dingen. Net zoals het juridisch ouderschap heeft het ouderlijk gezag een aantal gevolgen:

  • U heeft het recht en de plicht om het kind op te voeden en te verzorgen. Door het ouderlijk gezag mag u keuzes maken in de opvoeding. Zo mag u (samen) kiezen waar het kind gaat wonen of waar het kind naar school gaat.
  • U bent onderhoudsplichtig voor het kind. U bent totdat het kind 21 jaar oud is verplicht om (financieel) voor uw kind te zorgen. U moet de kosten voor verzorging en opleiding te betalen.
  • U bent verantwoordelijk voor het gedrag van uw kind. Zo bent u aansprakelijk als uw kind jonger is dan 14 jaar en schade veroorzaakt.
  • U wordt de wettelijke vertegenwoordiger van het kind totdat het kind 18 jaar wordt. Voor grote aankopen heeft het kind toestemming van de ouder nodig.
Terug naar boven Shape