Logo
Cookie Privacy

Hoe regel ik co-ouderschap?

Co-ouderschap na een scheiding regelt u in een ouderschapsplan. Hierin spreekt u af dat u allebei evenveel voor de kinderen zorgt. Soms moet u dit plan naar de rechtbank sturen.

Ga meteen naar

Veelgestelde vragen

Afspraken bij co-ouderschap

In de wet staan geen regels voor co-ouderschap. U spreekt zelf af hoe u de omgang met de kinderen en de zorg en opvoeding verdeelt. Bij co-ouderschap komen die afspraken hierop neer:

  • U spreekt gelijke verdeling af van de zorgtaken en opvoedtaken. Dat betekent dat uw kinderen ongeveer evenveel bij elke ouder wonen. Bijvoorbeeld bij beide de helft van de week. Of een week bij de ene ouder en een week bij de andere ouder. Hoe u dit verdeelt, hangt af van uw eigen wensen.
  • U betaalt samen de kosten voor de opvoeding.
  • U houdt rekening met de kinderen en met elkaar. U neemt samen belangrijke beslissingen en deelt informatie over de kinderen met elkaar.

Ouderschapsplan maken

Als u co-ouderschap afspreekt omdat u gaat scheiden, bent u verplicht om een ouderschapsplan te maken.

Schrijf de afspraken over co-ouderschap samen met de andere ouder op. En zet uw handtekening eronder. Soms moet u het plan naar de rechtbank sturen:

  • Bent u getrouwd of geregistreerd partners? Dan moet u het ouderschapsplan met het echtscheidingsverzoek naar de rechtbank sturen. Dat gaat via uw advocaat of mediator.
  • Bent u niet getrouwd of bent u geen geregistreerd partners? En heeft u samen het gezag over de kinderen? Dan moet u alleen een ouderschapsplan maken als u uit elkaar gaat. U hoeft het plan nergens in te leveren.

Alimentatie bij co-ouderschap

Ouders maken bij co-ouderschap ongeveer evenveel kosten voor de verzorging en de opvoeding van hun kinderen. Wordt u co-ouders omdat u uit elkaar gaat? En verdient een van u minder geld? Dan kan het zijn dat u of uw ex-partner volgens de wet recht heeft op kinderalimentatie. Deze ouder moet dan een hoger bedrag betalen voor de kosten.

U kunt samen een aparte bankrekening openen voor de kosten van uw kinderen. Spreek in uw ouderschapsplan goed af hoeveel u beiden op deze rekening zet. En welke kosten u hiervan betaalt. Denk aan kosten voor school of een sportvereniging.

Co-ouderschap aanpassen

Sprak u co-ouderschap af, maar wilt u toch op een andere manier voor de kinderen zorgen? Of wilt u iets aan de afspraken veranderen? In overleg met de andere co-ouder mag u eerdere afspraken aanpassen. U maakt dan een nieuw ouderschapsplan. Of u vult het bestaande ouderschapsplan aan.

Komt u er samen niet uit? Bekijk dan of een mediator u verder kan helpen. Lukt dat niet, vraag dan de rechter om de omgangsregeling aan te passen. U moet hiervoor wel een goede reden hebben, bijvoorbeeld als de ander zich niet houdt aan de afspraken.

Bent u geholpen met deze informatie?

Bekijk onze video

Wat houdt co-ouderschap in?

Veelgestelde vragen

Bent u geholpen met deze informatie?
Delen:
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven