Overslaan en naar de inhoud gaan
Ga meteen naar
Stap 1

Bespreek uw schade met de buren

Misschien weten uw buren niet dat u schade heeft. Laat dit snel weten door met ze in gesprek te gaan:

  • Vertel dat u schade heeft aan uw koopwoning.
  • Vraag of uw buren een aannemer hebben voor hun verbouwing.
  • Bespreek met elkaar hoe u de schade gaat oplossen.

Laat uw buren contact opnemen met hun aannemer. Is er geen aannemer? Vraag uw buren dan om contact op te nemen met hun verzekering.

Heeft u een huurwoning? Meld uw schade bij de verhuurder.

Stap 2

Vraag om schadevergoeding

De schade die u heeft door de verbouwing is vaak een onrechtmatige daad. De buren zijn dan verantwoordelijk voor uw schade. Stel de buren aansprakelijk en vraag om een schadevergoeding.

Komt u in een gesprek met uw buren niet verder? Stuur dan onze voorbeeldbrief aansprakelijk stellen onrechtmatige daad waarin u vraagt om een schadevergoeding.

Stuur deze brief naar de aannemer. En stuur een kopie naar uw buren. Weet u niet zeker of uw buren een aannemer hebben? Stuur deze brief dan alleen naar uw buren.

Stap 3

Ga naar een mediator

Reageren de buren niet, of komt u er samen niet uit? Kijk dan of u hulp kunt vragen aan een mediator.

Een mediator helpt u en de andere partij om samen een oplossing te vinden. Dit kan alleen als beide partijen vrijwillig meewerken. De mediator kan de afspraken over de schadevergoeding op papier zetten.

Stap 4

Stap naar de rechter

Lukt het niet om het probleem via een mediator op te lossen? Leg de situatie dan voor aan de rechter. Uw rechtsbijstandsverzekering kan u hierbij helpen. Heeft u deze niet? Dan kunt u hulp vragen aan een advocaat.

In een rechtszaak moet u bewijzen dat u schade heeft. En dat dit komt door de verbouwing van de buren. U kunt dit bewijzen met een nulmeting.

Heeft u geen nulmeting? Dan kan een schade-expert u helpen de schade te bewijzen. U kunt ook ander bewijsmateriaal gebruiken zoals pas gemaakte foto’s waarop de schade nog niet te zien is.

Een rechtszaak kan de relatie tussen u en uw buren ernstig verstoren. Probeer daarom eerst het probleem op te lossen via mediation.

Meer informatie over dit onderwerp
  • Wat is een nulmeting?

    Voordat uw buren gaan verbouwen, kunt u een nulmeting laten doen. Een deskundige legt dan de staat van uw woning vast via beschrijvingen en foto's. Hiermee kunt u bewijzen dat er voor de verbouwing geen schade was.

    Vraag de aannemer van uw buren of hij een nulmeting wil doen. Werkt de aannemer hier niet aan mee, of hebben de buren geen aannemer? Zoek dan een bouwkundige via brancheorganisatie BBI. U moet dan zelf de kosten van de nulmeting betalen.

  • Hoe vind ik een schade-expert?

    Weet u niet hoe hoog de kosten zijn van de schade? Of weten u of de buren niet zeker of de verbouwing de oorzaak is van de schade? Schakel dan een schade-expert in. Die onderzoekt of de schade ontstond door de verbouwing van de buren en wat de kosten zijn van de schade. Deze kosten kunt u als schadevergoeding vragen aan uw buren.

    Soms stuurt uw verzekeraar u door naar een schade-expert. U kunt ook zelf een schade-expert zoeken in het register van het NIVRE (Nederlands Instituut van Register Experts).

    Contra-expertise

    Bent u het niet eens met het oordeel van de schade-expert? Dan kunt u een contra-expertise laten doen. U laat dan een andere expert een onderzoek doen.

    U betaalt zelf de kosten van de contra-expertise, behalve als u iets anders afspreekt. Soms betaalt uw verzekering de contra-expertise. Vraag bij uw verzekering na wat de mogelijkheden zijn.

    Laat uw buren vooraf schriftelijk weten dat u een contra-expertise laat doen. Doe dit bijvoorbeeld per brief, e-mail of sms. Misschien kunt u de kosten later terugvragen aan uw buren of hun aannemer.

  • Wie betaalt de kosten van een schade-expert?

    Vaak moet u zelf de kosten van een schade-expert betalen. Soms geeft uw verzekeraar een vergoeding.

    Schakelt u een expert in via de aannemer van uw buren? Dan betaalt soms de verzekering van de aannemer deze kosten. Vraag dit na bij de aannemer.

    Krijgt u geen vergoeding via een verzekering? Probeer dan met uw buren afspraken te maken over de kosten. U kunt beiden de helft van de rekening betalen. Of spreek af dat de partij die ongelijk heeft, de schade-expert betaalt.

  • Wat kan ik doen bij overlast door een verbouwing?

    Soms is het nodig dat uw buren uw grond gebruiken. Bijvoorbeeld voor het plaatsen van een ladder of steiger. U moet hieraan meewerken als:

    • dit werk tijdelijk is
    • u vooraf voldoende informatie krijgt, bijvoorbeeld over tijdstip en soort werk
    • u mogelijke schade vergoed krijgt

    Heeft u last van lawaai door de verbouwing van uw buren? Dan kunt u een aantal stappen nemen tegen geluidsoverlast.

Terug naar boven Shape