Moeten buren u toelaten op hun grond? | Het Juridisch Loket Overslaan en naar de inhoud gaan
Let op: Door het coronavirus zijn al onze vestigingen dicht. Heeft u een juridische vraag? Bel of mail. Excuses voor het ongemak.

Ik wil de grond van mijn buren gebruiken

Wilt u onderhoud plegen aan uw woning of tuin? Maar lukt dit alleen via de grond van uw buren? Dan moet u uw buren dit eerst laten weten. Leg uw buren uit:

 • welke werkzaamheden u wilt uitvoeren
 • hoelang u de grond van uw buren hiervoor moet gebruiken
 • dat het nodig is om hun grond te gebruiken en dat er geen andere manieren zijn
 • dat u kosten vergoedt, bijvoorbeeld voor het herstellen van hun tuin bij schade

Als u zich aan deze regels houdt, mogen uw buren de toegang tot hun grond niet weigeren.

Komt u er met elkaar niet uit? Stuur uw buren dan een (aangetekende) brief.

Soms mogen uw buren de toegang weigeren

Hebben uw buren een belangrijke reden om de toegang te weigeren? Bijvoorbeeld omdat uw buren de grond zelf dagelijks nodig hebben? Dan mogen uw buren de toegang weigeren of uitstellen.

Probeer er samen uit te komen

Weigeren uw buren zonder goede reden toegang te verlenen tot hun grond? Probeer er dan toch samen uit te komen. U heeft meer voordeel aan een oplossing waar u beiden achter staat. U kunt hierbij ook hulp vragen aan een buurtbemiddelaar of een mediator.

De rechter kan uitspraak doen

Komt u er dan nog niet uit? Dan kunt u de kantonrechter vragen om een uitspraak te doen over het gebruik van de grond. Dit proces kan lang duren en veel geld kosten.

Mijn buren willen mijn grond gebruiken

Vragen uw buren toegang tot uw grond voor onderhoud aan hun woning of tuin? Dan moet u de buren op uw grond toelaten. Uw buren moeten in elk geval uitleggen:

 • welke werkzaamheden de buren gaan uitvoeren
 • hoelang uw buren de grond willen gebruiken
 • dat het nodig is om uw grond te gebruiken en dat er geen andere manieren zijn
 • dat uw buren de kosten vergoeden, bijvoorbeeld voor het herstellen van uw tuin bij schade

Soms kunt u de toegang weigeren

Heeft u een belangrijke reden om uw grond niet te laten gebruiken door de buren? Dan kunt u de toegang weigeren of uitstellen. Bijvoorbeeld als de buren steigers of een vuilcontainer voor sloopafval in uw tuin moeten plaatsen, maar u heeft deze ruimte elke dag zelf nodig.

De rechter kan uitspraak doen

Komt u er met de buren niet uit? Dan kunt u de kantonrechter vragen een beslissing te nemen. Houd er rekening mee dat dit proces lang duurt en veel geld kost.

 

Meer informatie over dit onderwerp
 • Mag ik de grond van de buren gebruiken om in mijn eigen tuin te komen?

  U mag niet zomaar de grond van uw buren gebruiken om bij uw eigen tuin te komen. Kunt u uw grond alleen bereiken via de grond van uw buren? Dan is er mogelijk een 'recht van overpad'. U heeft of krijgt niet zomaar het recht van overpad.

 • Wat als er schade ontstaat?

  Hebben de buren schade omdat u hun grond gebruikt voor onderhoud? Of heeft u zelf schade door onderhoud van uw buren? Dan moet de schade worden vergoed.

  Heeft u de schade veroorzaakt? Dan is het mogelijk dat uw aansprakelijkheidsverzekering een vergoeding geeft. Hebben uw buren schade gemaakt? Bekijk dan eerst of u schadevergoeding kunt eisen.

Terug naar boven Shape