Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik wil de grond van mijn buren gebruiken

Wilt u onderhoud uitvoeren aan uw woning of tuin? Maar lukt dit alleen via de grond van uw buren? Dan moet u uw buren dit eerst laten weten. Leg uw buren uit:

 • om wat voor soort werk het gaat
 • hoelang u de grond van uw buren hiervoor moet gebruiken
 • waarom u hun grond hiervoor nodig heeft en dat er geen andere manier is
 • dat u de kosten betaalt, bijvoorbeeld voor schade aan hun tuin

Als u zich aan deze regels houdt, moeten de buren u toegang geven tot hun grond. Dit heet ook wel ‘ladderrecht’.

Brief

Komt u er met elkaar niet uit? Vraag uw buren dan toegang via een brief. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief verzoek om toegang grond buren.

Belangrijke reden

Hebben uw buren een belangrijke reden om de toegang te weigeren? Bijvoorbeeld omdat uw buren de grond zelf dagelijks nodig hebben? Dan mogen uw buren de toegang weigeren of uitstellen.

Buurtbemiddeling of mediation

Komen uw buren niet met een goede reden? Probeer er dan toch samen uit te komen. U heeft het meeste aan een oplossing waar u beiden achter staat. U kunt hierbij ook hulp vragen aan een buurtbemiddelaar of mediator.

Uitspraak rechter

Komt u er dan nog niet uit? Dan kunt u de kantonrechter vragen om een uitspraak te doen over het gebruik van de grond. Dit proces kan lang duren en veel geld kosten.

Mijn buren willen mijn grond gebruiken

Vragen uw buren toegang tot uw grond voor onderhoud aan hun woning of tuin? Dan moet u de buren toegang geven tot uw grond. Uw buren moeten in elk geval uitleggen:

 • wat voor soort werk zij willen doen
 • hoelang zij uw grond willen gebruiken
 • waarom uw grond hiervoor nodig is en dat er geen andere manier is
 • dat zij de kosten betalen, bijvoorbeeld voor schade aan uw tuin

Belangrijke reden

Heeft u een belangrijke reden om uw grond niet te laten gebruiken door de buren? Dan kunt u de toegang weigeren of uitstellen. Bijvoorbeeld als zij een steiger willen plaatsen op een plek die u nodig heeft.

Uitspraak rechter

Komt u er met de buren niet uit? Dan kan de kantonrechter vragen een beslissing te nemen. Houd er rekening mee dat dit proces lang duurt en veel geld kost.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Mag ik de grond van de buren gebruiken om in mijn eigen tuin te komen?

  U mag niet zomaar de grond van uw buren gebruiken om bij uw eigen tuin te komen. Kunt u alleen op uw grond komen via de grond van uw buren? Dan is er mogelijk een 'recht van overpad'. U heeft of krijgt niet zomaar het recht van overpad.

 • Wat als er schade ontstaat?

  Veroorzaakt u schade bij de buren omdat u hun grond gebruikt voor onderhoud? Dan moet u deze schade betalen. Mogelijk geeft uw aansprakelijkheidsverzekering een vergoeding.

  Veroorzaken uw buren schade bij u? Dan moeten uw buren de schade betalen. Bekijk eerst of u schadevergoeding kunt eisen.

Terug naar boven Shape