Recht op loon
Als oproepkracht heeft u recht op loon over de uren die u werkt. Soms krijgt u betaald als u niet werkt. Of dat voor u geldt, staat in uw contract of cao.
Min-maxcontract
Met een min-maxcontract spreekt u af een minimaal en een maximaal aantal uren te werken. Is er niet genoeg werk? Dan moet u toch het minimale aantal uren betaald krijgen. Dit zijn uw ‘garantie-uren’.
Staat er een ‘loonuitsluitingsbeding’ in uw contract? Dan krijgt u pas betaald voor de niet-gewerkte garantie-uren als u 6 maanden in dienst bent. In uw cao kan staan dat dit langer duurt.
Nulurencontract
In een nulurencontract staan geen afspraken over het aantal uren. U spreekt alleen af wanneer de werkgever u kan oproepen. Werkt u niet? Dan heeft u geen recht op loon.
Bent u uitzendkracht? Dan gelden er andere regels voor u.
Minimaal 3 uur werk
Per oproep moet uw werkgever u minimaal 3 uur werk aanbieden. Roept uw werkgever u op voor minder uren? Dan heeft u toch recht op loon over 3 uren.
Minimaal 4 dagen oproeptermijn
Uw werkgever moet u minimaal 4 dagen van tevoren oproepen voor werk. Dit moet schriftelijk, bijvoorbeeld via e-mail. Is uw werkgever te laat met de oproep? Dan hoeft u de oproep niet te accepteren.
Trekt uw werkgever de oproep binnen deze 4 dagen weer in? Of verandert hij de tijden van de oproep? Dan heeft u toch recht op loon alsof uw uren niet zijn ingetrokken of veranderd.
In uw cao kan staan dat uw oproeptermijn korter is dan 4 dagen. Maar de termijn mag nooit korter zijn dan 24 uur.
Uw werkgever moet u informatie geven over de dagen en uren die u moet werken. En ook over de oproeptermijn en het loon over extra uren. Buiten de afgesproken dagen en uren bent u niet verplicht te werken.
Loon tijdens ziekte
Als u ziek bent, heeft u recht op loon over de uren die u zou werken als u niet ziek was. Trekt uw werkgever de oproep minimaal 4 dagen van tevoren weer in? Dan heeft u geen recht op loon tijdens ziekte.
In uw cao kan staan dat uw werkgever de oproep korter dan 4 dagen van tevoren mag intrekken. Maar dit mag nooit korter zijn dan 24 uur.
Heeft u een min-maxcontract? Dan heeft u recht op loon over uw garantie-uren als u ziek bent.
Krijgt u geen loon omdat u ziek bent? Controleer dan of u recht heeft op vaste uren in uw contract. U heeft dan toch recht op loon over deze uren tijdens ziekte.
Vast aantal uren
Als u langer dan 3 maanden bij uw werkgever werkt, mag u vragen om een vast aantal uren in uw contract. Gaat uw werkgever akkoord? Dan bent u geen oproepkracht meer. U heeft dan recht op loon over het nieuwe aantal uren in uw contract, ook als u niet werkte.
Werkt u langer dan 12 maanden als oproepkracht? Dan is uw werkgever verplicht om u schriftelijk een vast aantal uren aan te bieden.
Opzegtermijn oproepcontract
Als u ontslag neemt moet u zich houden aan de opzegtermijn. Bij een nulurencontract heeft u een opzegtermijn van 4 dagen. In uw cao kan een kortere termijn staan.
Bij een min-maxcontract staat de opzegtermijn in uw arbeidscontract of cao. Deze is meestal 1 maand.
Stopt uw werkgever uw contract? Dan moet hij zich houden aan de opzegtermijn voor werkgevers. Het hangt er vanaf hoelang u al voor de werkgever werkt.
Transitievergoeding oproepkracht
Als uw werkgever uw contract stopt of niet verlengt, heeft u recht op een transitievergoeding.
U berekent de transitievergoeding op basis van uw gemiddelde loon over de afgelopen 12 maanden. Werkte u korter dan 12 maanden voor uw werkgever? Neem dan het gemiddelde loon over de periode waarin u in dienst was.