Overslaan en naar de inhoud gaan

Recht op loon

Als oproepkracht heeft u recht op loon over de uren die u werkt. Soms krijgt u betaald als u niet werkt. Of dat voor u geldt, staat in uw contract of cao. 

Met een min-maxcontract spreekt u af een minimaal en een maximaal aantal uren te werken. Is er niet genoeg werk? Dan moet u toch het minimale aantal uren betaald krijgen. Dit zijn uw ‘garantie-uren’. Staat er een ‘loonuitsluitingsbeding’ in uw contract? Dan krijgt u pas betaald voor niet-gewerkte garantie-uren als u 6 maanden in dienst bent. In uw cao kan staan dat dit langer duurt.

In een nulurencontract staan geen afspraken over het aantal uren werk. U spreekt alleen af wanneer de werkgever u kan oproepen. Werkt u niet? Dan heeft u geen recht op loon.

Bent u uitzendkracht? Dan gelden er andere regels voor u. 

Minimaal 3 uur werk

Per oproep moet uw werkgever u minimaal 3 uur werk aanbieden. Roept uw werkgever u op voor minder uren? Dan heeft u toch recht op loon alsof u 3 uur werkte.

Minimaal 4 dagen oproeptermijn

Uw werkgever moet u minimaal 4 dagen van tevoren oproepen voor werk. Dit moet schriftelijk, bijvoorbeeld via een e-mail. Is uw werkgever te laat met de oproep? Dan hoeft u de oproep niet te accepteren.

Trekt uw werkgever de oproep binnen deze 4 dagen weer in? Of verandert hij bijvoorbeeld de tijden van de oproep? Dan heeft u toch recht op loon, alsof uw uren niet waren ingetrokken of veranderd.

In uw cao kan staan dat uw oproeptermijn korter is dan 4 dagen. Deze termijn mag nooit korter zijn dan 24 uur.

Loon tijdens ziekte

Als u ziek bent, heeft u recht op loon over de uren die u zou werken als u niet ziek was. Trekt uw werkgever de oproep op tijd weer in? Dan heeft u geen recht op loon tijdens ziekte. Op tijd is minimaal 4 dagen van tevoren.

In uw cao kan staan dat uw werkgever de oproep korter dan 4 dagen van tevoren mag intrekken. Dit mag nooit korter zijn dan 24 uur.

Heeft u een min-maxcontract? Dan heeft u recht op loon over uw garantie-uren als u ziek bent.

Krijgt u geen loon omdat u ziek bent? Controleer dan of u recht heeft op vaste uren in uw contract. U heeft dan recht op loon over deze uren tijdens ziekte.

Vast aantal uren

Als u langer dan 3 maanden bij uw werkgever werkt, mag u vragen om een vast aantal uren in uw contract. Gaat uw werkgever akkoord? Dan bent u geen oproepkracht meer. U heeft dan recht op loon over het nieuwe aantal uren in uw contract, ook als u niet werkte.

Werkt u langer dan 12 maanden als oproepkracht? Dan is uw werkgever verplicht om u schriftelijk een vast aantal uren aan te bieden.

Opzegtermijn oproepcontract

Als u ontslag neemt moet u zich houden aan de opzegtermijn. Bij een nulurencontract heeft u een opzegtermijn van 4 dagen. In uw cao kan een kortere termijn staan.

Bij een min-maxcontract staat de opzegtermijn in uw arbeidscontract of cao. Deze is meestal 1 maand.

Stopt uw werkgever uw contract? Dan moet hij zich houden aan de opzegtermijn voor werkgevers. Het hangt er vanaf hoelang u al voor de werkgever werkt.

Transitievergoeding oproepkracht

Als uw werkgever uw contract stopt of niet verlengt, heeft u recht op een transitievergoeding.

U berekent de transitievergoeding op basis van uw gemiddelde loon over de afgelopen 12 maanden. Werkte u korter dan 12 maanden voor uw werkgever? Neem dan het gemiddelde loon over de periode waarin u in dienst was.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Wanneer ben ik een oproepkracht?

  U bent oproepkracht als:

  • u geen vast aantal arbeidsuren in uw contract heeft staan
  • uw werkgever u alleen betaalt als u werkt
  • u moet komen werken als uw werkgever u oproept

  Als oproepkracht heeft u een van deze contracten:

  • nulurencontract (‘arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht’)
  • min-maxcontract
  • uitzendovereenkomst zonder vast aantal uren
  • voorovereenkomst
 • Wat is een voorovereenkomst?

  Een voorovereenkomst is een contract met afspraken over het moment vóórdat uw arbeidscontract ingaat.

  Roept de werkgever u op om te komen werken? Dan beslist u zelf of u komt. Accepteert u de oproep? Dan start een arbeidscontract. De afspraken in uw overeenkomst gaan dan pas gelden. Eindigt de oproep? Dan stopt het arbeidscontract ook weer. Tijdens de oproep gelden dezelfde regels als voor oproepkrachten.

  Bij een voorovereenkomst start er dus elke keer als u gaat werken, een nieuw contract. Dit zijn vaak meerdere arbeidscontracten achter elkaar. Hierdoor kunt u snel recht hebben op een vast contract.

 • Ben ik als oproepkracht verplicht om te werken als mijn werkgever mij oproept?

  Ja, als uw werkgever zich aan de regels houdt.

  Uw werkgever moet u 4 dagen van tevoren oproepen. In uw cao kan ook een kortere tijd zijn afgesproken. Roept uw werkgever u te laat op? Dan hoeft u niet te werken.

  Heeft u een voorovereenkomst? Dan bent u niet verplicht te gaan werken als u wordt opgeroepen.

 • Wat is een loonuitsluitingsbeding?

  Bij een loonuitsluitingsbeding heeft u geen recht op loon over niet-gewerkte uren. Terwijl u anders wel recht zou hebben op loon over de uren die in uw contract staan.

  Deze afspraak staat in uw arbeidscontract of cao. De werkgever mag uw loon uitsluiten tijdens de eerste 6 maanden dat u bij de werkgever werkt. Bij sommige functies is dit langer dan 6 maanden.

Terug naar boven Shape