Als u iets koopt, dan heeft u recht op een goed product. Dat heet ‘wettelijke garantie’. Is uw product niet goed (ondeugdelijk)? Dan kunt u terug naar de verkoper. Uw product is ondeugdelijk als:
- het niet goed werkt
- het beschadigd is
- er onderdelen ontbreken
- het buiten uw schuld snel kapot gaat
- het korter meegaat dan u mag verwachten
- de inhoud niet gelijk is aan wat op de verpakking staat of wat de reclame zegt
Wettelijke garantie
Het product dat u kocht, moet goed zijn. Zo niet, dan moet de verkoper het product repareren, een nieuw product geven of uw geld teruggeven. Dat is uw wettelijke garantie.
Gaat uw product kapot binnen 1 jaar na aankoop? Dan heeft u recht op gratis reparatie of een vervangend product. Behalve als de verkoper kan bewijzen dat het product door uw schuld kapot ging.
Ook dieren kunnen ondeugdelijk zijn. Bijvoorbeeld als ze een erfelijke ziekte hebben. Voor dieren is de wettelijke garantie 6 maanden.
Een product moet zo lang meegaan als u mag verwachten. Dit hangt af van het soort product en de prijs. Van een tv mag u bijvoorbeeld verwachten dat hij lange tijd meegaat. Van een bos bloemen niet.
Na 1 jaar
Gaat het product dat u kocht ná 1 jaar kapot? Dan heeft u soms alsnog recht op gratis reparatie of een vervangend product. Bijvoorbeeld bij een televisie of wasmachine. U moet wel bewijzen dat het niet uw schuld is dat het product stuk ging.
Heeft u het product al jarenlang zonder problemen gebruikt? Dan kan de verkoper u vragen om de reparatiekosten te betalen, of een deel ervan.
Extra garantie
Heeft u een garantiebewijs? Vertel dat dan aan de verkoper.
Kocht u het product niet bij een winkel maar bij een privéverkoper, bijvoorbeeld via Marktplaats? Dan gelden er andere regels.