Overslaan en naar de inhoud gaan
Ga meteen naar

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden zijn regels die gelden als u een product of dienst koopt. Bijvoorbeeld bij een aankoop in een winkel of webshop. Of bij een abonnement op een sportschool of een contract met een aannemer.

‘Kleine lettertjes’

Algemene voorwaarden worden ook wel ‘de kleine lettertjes’ genoemd. Er staan afspraken in over bijvoorbeeld bezorging, garantie en klachten. De belangrijkste informatie over het product of dienst staat niet in de algemene voorwaarden. Zoals de prijs. Die staat in de overeenkomst of het contract.

Geldige voorwaarden

De algemene voorwaarden zijn alleen geldig als:

 • u ze krijgt vóór de koop. Dus voordat u betaalt voor een product of dienst, én
 • ze redelijk zijn. Dit betekent dat ze mogen volgens de wet.

Als de algemene voorwaarden geldig zijn, moeten u en de verkoper zich er allebei aan houden.

Algemene voorwaarden worden soms anders genoemd. Bijvoorbeeld ‘betalingsvoorwaarden’, ‘garantiebepalingen’ of ‘leveringsvoorwaarden’.

Algemene voorwaarden vernietigen

Kreeg u de algemene voorwaarden niet van tevoren? Of is een of meer van de algemene voorwaarden onredelijk? Dan zijn die voorwaarden niet geldig. U hoeft zich er niet aan te houden.

U kunt de algemene voorwaarde(n) ‘vernietigen’. Dit betekent dat u de verkoper laat weten dat een of meer voorwaarde(n) niet gelden voor u. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief vernietiging algemene voorwaarden.

Geschillencommissie of rechter

Reageert de verkoper niet? Of zegt hij dat de algemene voorwaarde(n) wel geldig zijn? Dan kunt u naar de geschillencommissie als de verkoper hierbij is aangesloten.

Is de verkoper niet aangesloten bij de geschillencommissie? Dan kunt u naar de rechter. Een advocaat is niet verplicht, maar wel verstandig. Heeft u een rechtsbijstandverzekering? Neem dan met hen contact op.
Als u de ongeldige voorwaarde(n) vernietigt, blijft de rest van de voorwaarden gewoon gelden.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Wanneer moet ik de algemene voorwaarden krijgen?

  U moet de algemene voorwaarden krijgen vóórdat u een product of dienst koopt. En de verkoper moet u voldoende kans geven om de algemene voorwaarden vóór de koop te lezen.

  Op papier of digitaal

  De verkoper kan u de algemene voorwaarden vooraf geven op papier, per post of via e-mail. Kan dit niet? Dan moet de verkoper u vertellen waar u de algemene voorwaarden kunt bekijken.

  Online aankoop
  Als u iets koopt op internet moet u de algemene voorwaarden online kunnen lezen en downloaden. Kan downloaden niet? Dan kunt u de verkoper vragen de algemene voorwaarden gratis op te sturen per post of e-mail.

  Koop in winkel
  Koopt u iets in een winkel? Dan mogen de algemene voorwaarden ook op de kassabon staan. Of in de winkel hangen. Ze moeten duidelijk zichtbaar zijn.

  Koopt u een dienst? Dan gelden soms andere regels. Bijvoorbeeld voor de hulp van een aannemer of makelaar. Of als u in een hotel overnacht. Neem voor meer informatie contact op met een van onze juristen.

  Algemene voorwaarden vernietigen

  Krijgt u de algemene voorwaarden niet? Of niet vóórdat u betaalt voor een product of dienst? Dan zijn ze niet geldig. U kunt de algemene voorwaarden vernietigen

 • Wat gebeurt er als de algemene voorwaarden veranderen tijdens mijn contract?

  Bedrijven veranderen regelmatig hun algemene voorwaarden, bijvoorbeeld door nieuwe regels. De nieuwe voorwaarden gelden alleen voor u als:

  • in uw algemene voorwaarden staat dat de verkoper deze zonder uw toestemming kan aanpassen, én
  • de verkoper u de nieuwe algemene voorwaarden toestuurt voor de wijzigingen ingaan

  Is dat niet het geval? Dan blijven voor u de oude algemene voorwaarden gelden.

Terug naar boven Shape