Overslaan en naar de inhoud gaan

Schuld door aankoop

Mijn kind is jonger dan 18 jaar

Volgens de wet mogen minderjarige kinderen alleen contracten sluiten met toestemming van hun ouders. Dat betekent dat kinderen onder de 18 jaar zelf eigenlijk niets kunnen kopen. Omdat dat niet handig is, mogen verkopers erop vertrouwen dat kinderen toestemming hebben van hun ouders. De koop moet dan wel normaal zijn voor iemand van hun leeftijd. Het is bijvoorbeeld normaal dat een kind van 16 jaar zelf kleding koopt.

Betaalt uw kind de rekening niet? Dan ontstaat door de koop een schuld:

  • Is de koop normaal voor iemand van de leeftijd van uw kind? Dan bent u als ouder verantwoordelijk. U moet de schuld betalen.
  • Is de koop normaal, maar liet u de verkoper weten dat uw kind geen toestemming had voor de aankoop? En deed u dit op tijd: vooraf of direct bij de koop? Dan bent u niet verantwoordelijk. De verkoper kan u niet om geld vragen.
  • Was het geen normale koop? En gaf u geen toestemming? Dan kunt u de aankoop van uw kind terugdraaien. Dit heet 'de koop vernietigen'.

Mijn kind is 18 jaar of ouder

Vanaf 18 jaar is uw kind verantwoordelijk voor zijn eigen geldzaken. Uw volwassen kind mag zelf contracten of leningen sluiten. En als hierdoor schulden ontstaan, is uw kind verantwoordelijk.

U kunt nog wel aansprakelijk zijn voor schulden die uw kind maakte vóór de 18e verjaardag. Kijk daarom altijd op het contract of de bon hoe oud uw kind was bij de aankoop.

Schuld door schade

Mijn kind is jonger dan 14 jaar

U bent aansprakelijk als uw kind onder de 14 jaar is. Veroorzaakt uw kind schade? Dan moet u de schade betalen. Het is verstandig hiervoor een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheidsverzekering) te hebben. Deze betaalt in de meeste gevallen de schade.

Mijn kind is tussen de 14 jaar en 16 jaar

U bent meestal aansprakelijk voor uw kind van 14 of 15 jaar oud. Ontstaat er door uw kind schade? Dan moet u meestal de schade betalen.

Kunt u bewijzen dat u uw best deed om de schade te voorkomen? Dan is uw kind zelf aansprakelijk. Kan uw kind niet betalen? Dan betekent dit in de praktijk vaak dat u toch de schade betaalt. Heeft u een WA-verzekering? Dan betaalt uw verzekeraar mogelijk de schade.

Mijn kind is 16 jaar of ouder

Vanaf 16 jaar is uw kind zelf aansprakelijk voor schade. Als uw kind iets kapot maakt, moet het zelf de kosten betalen.

Als uw kind 16 of 17 jaar is, bent u soms toch aansprakelijk. U heeft namelijk een zorgplicht. Weet u dat uw kind iets doet waardoor de kans op schade groot is? Dan moet u dit voorkomen. U bent bijvoorbeeld aansprakelijk als uw kind een ongeluk veroorzaakt en u wist dat zijn bromfiets onverzekerd was.

Schuld door boete

Mijn kind is tussen de 12 en 16 jaar

Krijgt uw kind een verkeersboete? Dan moet u deze betalen. De boete voor kinderen van 12 tot 16 jaar is de helft van het normale bedrag.

Deed uw kind iets strafbaars? En krijgt uw kind een boete van de rechter? Dan moet uw kind de boete zelf betalen. Bij het bepalen van de hoogte van de boete, bekijkt de rechter hoeveel uw kind kan betalen. Uw inkomen telt daarbij niet mee.

Mijn kind is 16 jaar of ouder

Is uw kind 16 jaar of ouder? Dan moet uw kind de boete zelf betalen.

Meer informatie over dit onderwerp
  • Kan een deurwaarder mij dwingen een schuld van mijn meerderjarige kind te betalen?

    Nee. Als uw kind 18 jaar of ouder is, is het verantwoordelijk voor zijn eigen schulden.

    Beslag op inboedel

    Staat uw kind op uw adres ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente? En mag de deurwaarder beslag leggen op zijn spullen? Dan kan het onduidelijk zijn van wie de spullen zijn in uw huis. U moet kunnen bewijzen welke spullen van u zijn:

    • Laat aankoopbewijzen zien, zoals bonnetjes.
    • Laat een boedelbeschrijving zien. Dit is een lijst van uw bezittingen gemaakt door een notaris.
    • Als uw kind bij u een kamer huurt, laat dan de huurovereenkomst zien. De deurwaarder mag dan alleen beslag leggen op spullen in die kamer.

    Neemt de deurwaarder toch uw spullen mee, terwijl uw kind de schuld moet betalen? Dan kunt u een klacht sturen, of een zaak starten. Neem contact op met een van onze juristen voor meer informatie.

  • Hoe draai ik een aankoop van mijn minderjarige kind terug?

    De koop van uw kind onder de 18 is geldig, als u niets doet. U kunt deze koop vernietigen. Dit betekent dat u de koop terugdraait. Dit doet u door de verkoper een aangetekende brief te sturen. Zet hierin duidelijk:

    • wat uw kind kocht
    • wanneer uw kind dit kocht
    • de leeftijd van uw kind
    • dat u geen toestemming gaf voor de koop
    • dat de koop niet normaal is voor een kind van deze leeftijd
    • dat u de koop vernietigt

    Gebruik de voorbeeldbrief Vernietigen aankoop wegens minderjarigheid kind van ConsuWijzer. Het gekochte product moet u teruggeven aan de verkoper. 

    Verkoper werkt niet mee

    Reageert de verkoper niet of gaat hij niet akkoord? Dan kan de verkoper u alleen dwingen om te betalen als hij toestemming heeft van de rechter.

    Start de verkoper een rechtszaak? Vraag dan aan de rechter om de koop te vernietigen.

  • Ben ik aansprakelijk als mijn minderjarige kind rood staat?

    Ja. U bent verantwoordelijk als uw kind te weinig geld op de rekening heeft staan. Als uw kind rood staat, zal de bank eerst uw kind vragen de bankrekening aan te vullen. Doet uw kind dit niet? Dan moet u de bankrekening aanvullen.

    Rood staan voorkomen

    U kunt rood staan voorkomen bij het openen van de rekening. Uw kind onder de 18 jaar kan alleen een bankrekening openen met uw toestemming. U moet dan uw handtekening onder het aanvraagformulier zetten. Op dit formulier kunt u aangeven dat u geen toestemming geeft om rood te staan.

Terug naar boven Shape