Logo
Cookie Privacy

Ben ik aansprakelijk voor de schulden van mijn kind?

U bent in elk geval aansprakelijk voor schulden tot uw kind 12 jaar is. Daarna hangt het van de situatie af of u moet betalen. Voor aankopen bent u meestal aansprakelijk tot 18 jaar. En voor schade en boetes meestal tot 16 jaar.

Kies uw situatie:

Schuld door aankoop
Schuld door schade
Schuld door boete

Schuld door aankoop

Mijn kind is jonger dan 18 jaar

Volgens de wet mogen minderjarige kinderen alleen contracten sluiten met toestemming van hun ouders. Dat betekent dat kinderen onder de 18 jaar zelf eigenlijk niets kunnen kopen. Omdat dat niet handig is, mogen verkopers erop vertrouwen dat kinderen toestemming hebben van hun ouders. De koop moet dan wel normaal zijn voor iemand van hun leeftijd. Het is bijvoorbeeld normaal dat een kind van 16 jaar zelf kleding koopt.

Betaalt uw kind de rekening niet? Dan ontstaat door de koop een schuld:

  • Is de koop normaal voor iemand van de leeftijd van uw kind? Dan bent u als ouder verantwoordelijk. U moet de schuld betalen.
  • Is de koop normaal, maar liet u de verkoper weten dat uw kind geen toestemming had voor de aankoop? En deed u dit op tijd: vooraf of direct bij de koop? Dan bent u niet verantwoordelijk. De verkoper kan u niet om geld vragen.
  • Was het geen normale koop? En gaf u geen toestemming? Dan kunt u de aankoop van uw kind terugdraaien. Dit heet 'de koop vernietigen'.
Mijn kind is 18 jaar of ouder

Vanaf 18 jaar is uw kind verantwoordelijk voor zijn eigen geldzaken. Uw volwassen kind mag zelf contracten of leningen sluiten. En als hierdoor schulden ontstaan, is uw kind verantwoordelijk.

Let op

U kunt nog wel aansprakelijk zijn voor schulden die uw kind maakte vóór de 18e verjaardag. Kijk daarom altijd op het contract of de bon hoe oud uw kind was bij de aankoop.


Bent u geholpen met deze informatie?

Ik heb (veel) schulden. Hoe kan ik mijn schulden oplossen?

Schuld door schade

Mijn kind is jonger dan 14 jaar

U bent aansprakelijk als uw kind onder de 14 jaar is. Veroorzaakt uw kind schade? Dan moet u de schade betalen. Het is verstandig hiervoor een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheidsverzekering) te hebben. Deze betaalt in de meeste gevallen de schade.

Mijn kind is tussen de 14 jaar en 16 jaar

U bent meestal aansprakelijk voor uw kind van 14 of 15 jaar oud. Ontstaat er door uw kind schade? Dan moet u meestal de schade betalen.

Kunt u bewijzen dat u uw best deed om de schade te voorkomen? Dan is uw kind zelf aansprakelijk. Kan uw kind niet betalen? Dan betekent dit in de praktijk vaak dat u toch de schade betaalt. Heeft u een WA-verzekering? Dan betaalt uw verzekeraar mogelijk de schade.

Mijn kind is 16 jaar of ouder

Vanaf 16 jaar is uw kind zelf aansprakelijk voor schade. Als uw kind iets kapot maakt, moet het zelf de kosten betalen.

Als uw kind 16 of 17 jaar is, bent u soms toch aansprakelijk. U heeft namelijk een zorgplicht. Weet u dat uw kind iets doet waardoor de kans op schade groot is? Dan moet u dit voorkomen. U bent bijvoorbeeld aansprakelijk als uw kind een ongeluk veroorzaakt en u wist dat zijn bromfiets onverzekerd was.

Bent u geholpen met deze informatie?

Wie is aansprakelijk voor schade door een verkeersongeval?

Schuld door boete

Mijn kind is tussen de 12 en 16 jaar

Krijgt uw kind een verkeersboete? Dan moet u deze betalen. De boete voor kinderen van 12 tot 16 jaar is de helft van het normale bedrag.

Deed uw kind iets strafbaars? En krijgt uw kind een boete van de rechter? Dan moet uw kind de boete zelf betalen. Bij het bepalen van de hoogte van de boete, bekijkt de rechter hoeveel uw kind kan betalen. Uw inkomen telt daarbij niet mee.

Mijn kind is 16 jaar of ouder

Is uw kind 16 jaar of ouder? Dan moet uw kind de boete zelf betalen.

Bent u geholpen met deze informatie?

Lees meer over boetes

Verkeersovertredingen

Meer informatie over dit onderwerp

Bent u geholpen met deze informatie?
Delen:

Ook interessant voor u

Wat moet ik doen met een (onterechte) rekening van een incassobureau of bedrijf?
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven