Overslaan en naar de inhoud gaan

Tot 30 km/u te snel

Voor snelheidsovertredingen tot 30 km per uur krijgt u een Mulderboete. Dit is een geldboete voor lichte overtredingen. Hierdoor krijgt u geen strafblad.

De hoogte van de boete hangt af van het gevaar dat u veroorzaakte volgens het Openbaar Ministerie (OM). U kunt zelf de boete berekenen voor uw situatie.

U krijgt de Mulderboete via een brief van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Betaal op tijd, om extra kosten te voorkomen. Of maak op tijd bezwaar tegen uw verkeersboete.

30 tot 50 km/u te snel

Rijdt u 30 tot 50 km per uur te snel? Dan krijgt u een strafbeschikking. Het Openbaar Ministerie (OM) stelt dan een geldboete voor die past bij uw situatie. Een strafbeschikking komt op uw strafblad.

Rijdt u 30 km per uur of meer te hard op de brommer? Dan kan het OM uw bromfietsrijbewijs of autorijbewijs innemen.

U krijgt de strafbeschikking via een brief van het CJIB met daarop de letter O. Of u krijgt eerst een uitnodiging voor een OM-zitting. Bent u het er niet mee eens? Ga dan in verzet tegen de strafbeschikking bij de officier van justitie.

Rijdt u binnen 2 jaar opnieuw 30 tot 50 km per uur te hard? Dan verhoogt het OM uw nieuwe boete met 20%. U kunt ook een zitting krijgen voor de rechter. U loopt dan het risico om tijdelijk uw rijbewijs kwijt te raken (rijontzegging).

Snelheidsovertreding autosnelweg

Rijdt u tot 40 km per uur te hard op de autosnelweg? Dan krijgt u een Mulderboete. Dit is een geldboete voor lichte overtredingen. Hiervoor krijgt u geen strafblad. U kunt zelf de hoogte van de boete berekenen. Rijdt u 40 tot 50 km per uur te hard op de autosnelweg? Dan krijgt u een strafbeschikking.

50 km/u te snel of meer

Als u meer dan 50 km per uur te hard rijdt, krijgt u een strafbeschikking. Het Openbaar Ministerie (OM) bepaalt dan de hoogte van uw geldboete. Deze straf komt op uw strafblad.

U krijgt de strafbeschikking via een brief van het CJIB met daarop de letter O. Of u krijgt een uitnodiging voor een OM-zitting. Bent u het er niet mee eens? Ga dan in verzet tegen de strafbeschikking bij de officier van justitie.

Uw zaak kan ook meteen voor de rechter komen. De rechter of officier van Justitie beslist dan of u een geldboete of rijontzegging krijgt. De rechter kan ook een taakstraf opleggen.

Cursus CBR

Rijdt u binnen de bebouwde kom meer dan 50 kilometer te snel? Dan kunt u ook een verplichte cursus van het CBR krijgen.

Meer dan 100% te snel

Rijdt u het dubbele van de maximumsnelheid of meer? Dan bepaalt de rechter uw straf. De rechter geeft u een geldboete, rijontzegging of een taakstraf. Of een combinatie hiervan. De hoogte van uw straf hangt af van het gevaar dat u veroorzaakte en of u eerder te hard reed.

Ook kan het Openbaar Ministerie (OM) uw voertuig in beslag nemen. U bent uw voertuig dan in ieder geval een tijd kwijt.

Vindt de officier van justitie of politie dat u gevaarlijk rijgedrag liet zien? Dan kunt u ook een verplichte cursus van het CBR krijgen.

Meer informatie over dit onderwerp
  • Hoeveel correctie vindt er plaats op mijn gemeten snelheid?

    De politie trekt een paar kilometer van uw gemeten snelheid af. Dit is de correctie. Deze correctie is:

    • bij een gemeten snelheid van minder dan 100 km/u: 3 kilometer
    • bij een gemeten snelheid van meer dan 100 km/u: 3% van de snelheid

    Uw straf hangt af van uw gemeten snelheid na de correctie.

    Voorbeeld tot 100 km/u 

    U rijdt op een weg waar u 80 km/u mag rijden, maar u rijdt 90 km/u. Dat is 10 km/u te hard. Er wordt een correctie van 3 kilometer afgetrokken. U krijgt dus een boete voor 7 km/u te hard rijden. 

    Voorbeeld meer dan 100km/u

    U rijdt op een weg waar u 120 km/u mag rijden, maar u rijdt 130 km/u. Dat is 10 km/u te hard. Er wordt een correctie van 3% van 130 afgetrokken. Dit is 3 km/u. U krijgt dus een boete voor 7 km/u te hard rijden. 

     

Terug naar boven Shape