Overslaan en naar de inhoud gaan
Ga meteen naar
Stap 1

Vraag uw rijbewijs terug aan de officier van justitie

Heeft u uw ingevorderde rijbewijs dringend nodig, bijvoorbeeld voor uw werk? Vraag dan binnen 10 dagen uw rijbewijs terug aan de officier van justitie. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief verzoek om teruggave rijbewijsLeg duidelijk uw redenen voor het verzoek uit. Mogelijk krijgt u uw rijbewijs tijdelijk terug.

U kunt ook wachten op de beslissing van de officier van justitie over uw rijbewijs. Hij moet binnen 10 dagen nadat de politie uw rijbewijs innam, beslissen of u uw rijbewijs terugkrijgt. Doet hij dat niet? Dan moet u uw rijbewijs direct terugkrijgen.

Stap 2

Stuur een klaagschrift naar de rechtbank

Krijgt u het rijbewijs niet terug? Vraag dan via een brief aan de rechtbank of u uw rijbewijs terug mag. Deze brief heet officieel ‘klaagschrift’. Gebruik hiervoor ons voorbeeld klaagschrift inhouding rijbewijs. Leg duidelijk uw redenen voor dit verzoek uit.

Zitting over rijbewijs

Na uw klaagschrift krijgt u een oproep voor een zitting over de inhouding van uw rijbewijs. U bent niet verplicht om hier naartoe te gaan, maar dit is wel verstandig. U kunt dan uw klaagschrift toelichten en uw kant van het verhaal vertellen.

Tijdens de zitting onderzoekt de rechter of u tijdelijk uw rijbewijs moet terugkrijgen. Hij onderzoekt dus nog niet of u schuldig bent aan de verkeersovertreding of het misdrijf. Meestal doet de rechter direct uitspraak over uw rijbewijs tijdens de zitting.

Is de rechter het met u eens? Dan stuurt de officier van justitie uw rijbewijs naar u op. U mag pas weer rijden als u het rijbewijs heeft ontvangen.

Stap 3

Ga naar de zitting over het verkeersdelict

Na invordering van uw rijbewijs krijgt u een rechtszaak of OM-zitting over uw verkeersovertreding of misdrijf. U hoort dan of u een rijontzegging krijgt en wanneer u het rijbewijs terugkrijgt. Het aantal dagen dat uw rijbewijs was ingenomen, gaat van de rijontzegging af.

Uitspraak rechter

Bij een rechtszaak doet de rechter uitspraak. U ontvangt een dagvaarding met de uitnodiging.

De rechtszaak moet starten binnen 6 maanden nadat de politie uw rijbewijs innam. Anders krijgt u uw rijbewijs terug.

Strafbeschikking OM-zitting

Bij een OM-zitting doet de officier van justitie u een voorstel voor een straf. Er komt dan geen rechter aan te pas. Zo’n straf van de officier van justitie heet een 'strafbeschikking'.

Krijgt u de strafbeschikking later dan 6 maanden nadat de politie uw rijbewijs innam? Dan krijgt u uw rijbewijs terug.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Wanneer mag de politie mijn rijbewijs invorderen?

  De politie mag uw rijbewijs invorderen in deze situaties:

  • U bent een ervaren bestuurder en u hebt een alcoholgehalte in uw adem van meer dan 570 microgram.
  • U bent een beginnend bestuurder en u hebt een alcoholgehalte in uw adem van meer dan 350 microgram.
  • U rijdt minimaal 50 km/uur (auto) of 30 km/uur (brommer) te hard en de politie houdt u meteen aan.
  • U weigert mee te werken aan een alcoholonderzoek.
  • U rijdt op een gevaarlijke manier.
 • Wat is een rijontzegging?

  Een rijontzegging betekent dat u uw rijbewijs moet inleveren en tijdelijk niet mag rijden. Dit heet ook wel een ‘ontzegging van de rijbevoegdheid’. De officier van justitie en de rechter kunnen u deze straf geven bij ernstige verkeersdelicten. U reed bijvoorbeeld met veel alcohol op in het verkeer.

  Voorwaardelijke rijontzegging

  Krijgt u een voorwaardelijke rijontzegging? Dan krijgt u eerst een proeftijd. U hoeft het rijbewijs pas in te leveren als u tijdens de proeftijd opnieuw in de fout gaat.

  Onvoorwaardelijke rijontzegging

  Bij een onvoorwaardelijke rijontzegging moet u meteen uw rijbewijs inleveren. U mag dan niet meer rijden.

 • Wat is een goede reden om mijn rijbewijs tijdelijk terug te vragen?

  Dat is moeilijk te zeggen. Uiteindelijk bepaalt de rechter wat een goede reden is. Geef daarom duidelijk aan waarom het belangrijk is dat u blijft rijden, of waarom deze straf niet redelijk is. Bijvoorbeeld:

  • U heeft uw rijbewijs dringend nodig, bijvoorbeeld voor uw werk.
  • U verwacht dat u voor de verkeersovertreding of het misdrijf geen onvoorwaardelijke rijontzegging krijgt. U had bijvoorbeeld maar een beetje te veel alcohol op. En het is de eerste keer dat u bent aangehouden voor een verkeersdelict.
  • U verwacht dat u maar een korte rijontzegging van de rechter zult krijgen. Bijvoorbeeld een rijontzegging van 1 maand. En de officier van justitie wil uw rijbewijs langer houden, bijvoorbeeld 3 maanden. U kunt de officier van justitie dan vragen uw rijbewijs al na 1 maand terug te geven.

  In de oriëntatiepunten voor straftoemeting kunt u opzoeken wat strafrechters redelijke straffen vinden. Maar een rechter mag ook iets anders beslissen.

 • Mag ik rijden als de politie mijn rijbewijs heeft ingevorderd?

  Nee, dat is strafbaar. U kunt hiervoor een hoge boete of gevangenisstraf krijgen. U mag pas weer rijden als u uw rijbewijs weer heeft ontvangen.

Terug naar boven Shape