Overslaan en naar de inhoud gaan
Let op: Door het coronavirus werken wij anders. Heeft u een juridische vraag? Bel of mail. Onze jurist kan besluiten een afspraak met u te maken.
Ga meteen naar
Stap 1

Vraag uw rijbewijs terug aan de officier van justitie

Heeft u uw ingevorderde rijbewijs dringend nodig, bijvoorbeeld voor uw werk? Vraag dan tijdelijk uw rijbewijs terug aan de officier van justitie. Gebruik hiervoor onze Voorbeeldbrief verzoek om teruggave rijbewijs

U kunt ook wachten op de beslissing van de officier van justitie over uw rijbewijs. Dit besluit krijgt u schriftelijk, binnen 10 dagen nadat de politie uw rijbewijs innam.

Hoort u binnen deze 10 dagen niets van de officier van justitie? Dan moet u uw rijbewijs terugkrijgen.

Stap 2

Stuur een klaagschrift naar de rechtbank

Krijgt u het rijbewijs niet terug? Vraag dan aan de rechtbank of u tijdelijk uw rijbewijs terug mag krijgen. Gebruik hiervoor ons Voorbeeld klaagschrift inhouding rijbewijs.

Zitting

Na het opsturen van uw klaagschrift krijgt u een uitnodiging voor een rechtszitting. U bent niet verplicht om hier naartoe te gaan, maar dit is wel verstandig. U kunt dan uw kant van het verhaal vertellen.

Tijdens de zitting onderzoekt de rechter of u tijdelijk uw rijbewijs moet terugkrijgen. Hij onderzoekt dus niet of u schuldig bent aan de verkeersovertreding. Meestal doet de rechter uitspraak tijdens de zitting.

Is de rechter het met u eens? Dan stuurt de officier van justitie uw rijbewijs naar u op. U mag pas weer rijden als u het rijbewijs heeft ontvangen.

Stap 3

Wacht op de beslissing over uw verkeersovertreding

Na invordering van uw rijbewijs krijgt u een rechtszaak of OM-zitting over uw verkeersovertreding. U hoort dan of u een rijontzegging krijgt en wanneer u het rijbewijs terugkrijgt. Het aantal dagen dat uw rijbewijs was ingenomen, gaat van de rijontzegging af.

Rechtszaak

Bij een rechtszaak doet de rechter uitspraak. U ontvangt een dagvaarding met de uitnodiging.

De rechtszaak moet starten binnen 6 maanden nadat de politie uw rijbewijs innam. Anders krijgt u uw rijbewijs terug.

OM-zitting

Bij een OM-zitting doet de officier van justitie u een voorstel voor een straf. Er komt dan geen rechter aan te pas. Zo’n straf van het OM heet een strafbeschikking.

Krijgt u de strafbeschikking later dan 6 maanden nadat de politie uw rijbewijs innam? Dan krijgt u uw rijbewijs terug.

Bel ons 0900 - 8020 Kosten € 0,10 per minuut.*
Bel maandag tot en met vrijdag 09.00 - 17.00 uur.
U krijgt een van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Meer informatie over dit onderwerp
 • Wanneer mag de politie mijn rijbewijs invorderen?

  De politie mag uw rijbewijs invorderen in deze situaties:

  • U bent een ervaren bestuurder en u hebt een alcoholgehalte in uw adem van meer dan 570 microgram.
  • U bent een beginnend bestuurder en u hebt een alcoholgehalte in uw adem van meer dan 350 microgram.
  • U rijdt minimaal 50 km/uur (auto) of 30 km/uur (brommer) te hard en de politie houdt u meteen aan.
  • U weigert mee te werken aan een alcoholonderzoek.
  • U rijdt op een gevaarlijke manier.
 • Wat is een rijontzegging?

  Een rijontzegging betekent dat u uw rijbewijs moet inleveren en tijdelijk niet mag rijden. Dit heet ook wel een ‘ontzegging van de rijbevoegdheid’. De officier van justitie en de rechter kunnen u deze straf geven bij ernstige verkeersovertredingen. U rijdt bijvoorbeeld met veel alcohol op in het verkeer.

  Voorwaardelijk

  Krijgt u een voorwaardelijke rijontzegging? Dan krijgt u eerst een proeftijd. U hoeft het rijbewijs pas in te leveren als u tijdens de proeftijd opnieuw in de fout gaat.

  Onvoorwaardelijk

  Bij een onvoorwaardelijke rijontzegging moet u meteen uw rijbewijs inleveren. U mag dan niet meer rijden.

 • Wat is een goede reden om mijn rijbewijs tijdelijk terug te vragen?

  Dat is moeilijk te zeggen. Uiteindelijk bepaalt de rechter wat een goede reden is. Geef daarom duidelijk aan waarom het belangrijk is dat u blijft rijden, of waarom deze straf niet redelijk is. Bijvoorbeeld:

  • U heeft uw rijbewijs dringend nodig, bijvoorbeeld voor uw werk.
  • U verwacht dat u voor de verkeersovertreding geen onvoorwaardelijke rijontzegging zult krijgen. U had bijvoorbeeld maar een beetje te veel alcohol op. En het is de eerste keer dat u bent aangehouden voor een verkeersovertreding.
  • U verwacht dat u maar een korte rijontzegging van de rechter zult krijgen. Bijvoorbeeld een rijontzegging van 1 maand. En de officier van justitie wil uw rijbewijs langer houden, bijvoorbeeld 3 maanden. U kunt de officier van justitie dan vragen uw rijbewijs al na 1 maand terug te geven.

  In de Oriëntatiepunten voor straftoemeting kunt u opzoeken wat strafrechters redelijke straffen vinden. Maar een rechter mag ook iets anders beslissen.

  Bel ons 0900 - 8020 Kosten € 0,10 per minuut.*
  Bel maandag tot en met vrijdag 09.00 - 17.00 uur.
  U krijgt een van onze juristen aan de telefoon.
  Bekijk alle contactmogelijkheden
 • Mag ik rijden als de politie mijn rijbewijs heeft ingevorderd?

  Nee, dat is strafbaar. U kunt hiervoor een hoge boete of gevangenisstraf krijgen. U mag pas weer rijden als u uw rijbewijs weer heeft ontvangen.

Terug naar boven Shape