Overslaan en naar de inhoud gaan
Stap 1

Uw rijbewijs is ingenomen

Zolang u uw rijbewijs niet terug heeft gekregen, mag u niet rijden. Gaat u toch rijden? Dan pleegt u een misdrijf. U kunt dan een (hoge) boete en/of een gevangenisstraf krijgen.

De politie stuurt uw rijbewijs binnen 3 dagen naar het Openbaar Ministerie. De officier van justitie beslist binnen 10 dagen of u uw rijbewijs terugkrijgt. Valt de 10e dag op een feestdag of in een weekend? Dan wordt de termijn verlengd.

Hoort u binnen deze 10 dagen niets van de officier van justitie? Dan moet u uw rijbewijs terugkrijgen.

Stap 2

Stuur een klaagschrift naar de rechtbank

Verzoek de rechtbank schriftelijk om teruggave van uw rijbewijs. Dit verzoek heet een klaagschrift. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief verzoek om teruggave rijbewijs. Bewaar een kopie van het klaagschrift voor uzelf.

Geef in uw klaagschrift aan waarom u het niet eens bent met de invordering van uw rijbewijs. Leg uit waarom het belangrijk is dat u uw rijbewijs terug krijgt. Stuur hiervan bewijsstukken mee.

Dagvaarding of oproep ontvangen

Stuur uw klaagschrift (aangetekend) naar de rechtbank, sector strafrecht, van het arrondissement (district) waar u moet verschijnen. Of lever het persoonlijk in bij de griffie van deze rechtbank. Vraag in dat geval om een ontvangstbewijs. Het adres van de rechtbank staat vermeld op de dagvaarding of de oproep.

Nog geen dagvaarding of oproep ontvangen

Stuur uw klaagschrift sturen naar de rechtbank, sector strafrecht, van het arrondissement (district) waar de overtreding is begaan. Of lever het persoonlijk in bij de griffie van deze rechtbank. Vraag in dat geval ook om een ontvangstbewijs. Op de website van de Rechtspraak kunt u nakijken bij welk arrondissement u moet zijn.

Stap 3

Ga naar de zitting

U krijgt van de rechtbank een oproep voor een zitting. Op de zitting behandelt de rechter uw klaagschrift. De officier van justitie en uzelf krijgen ook het woord.

Meestal doet de rechter meteen mondeling uitspraak. Dit is een voorlopige uitspraak. De strafrechter kan later nog anders over uw zaak oordelen. U krijgt de uitspraak nog schriftelijk toegestuurd.

Beslist de rechter dat u uw rijbewijs (voorlopig) moet terugkrijgen? Dan stuurt de officier van justitie dit naar u op. U mag pas weer rijden als u het rijbewijs terug hebt ontvangen!
Kijk voor meer informatie over de procedure verzoek teruggave rijbewijs bij de rechter op de website van de rechtspraak.

Stap 4

Stel cassatie in

Bent u het niet eens met de beslissing van de rechter? Stel dan binnen 14 dagen na de uitspraak cassatie in bij de Hoge Raad. De Hoge Raad kijkt alleen of het recht goed is toegepast. Het betreft dus geen volledige, inhoudelijke beoordeling.

Stap 5

Wacht de strafprocedure af

De officier van justitie moet uw zaak binnen 6 maanden na de dag van de inname van uw rijbewijs voor de rechter brengen. U krijgt hiervoor een dagvaarding. De rechter beoordeelt welke straf u krijgt.

Wordt uw zaak niet binnen de termijn van 6 maanden door de rechter behandeld? Dan moet u uw rijbewijs terugkrijgen.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Voor welke feiten kan de politie mijn rijbewijs invorderen?

  De politie kan uw rijbewijs invorderen als:

  • U een alcoholgehalte in het bloed heeft van meer dan 1,3‰ (ervaren bestuurders) of van meer dan 0,8‰ (beginnende bestuurders);
  • U rijdt onder invloed van bijvoorbeeld drugs of medicijnen die uw rijvaardigheid beïnvloeden.
  • U een snelheidsovertreding begaat van minimaal 50 km/uur (auto) of 30 km/uur (brommer). U moet dan wel meteen door de politie zijn aangehouden;
  • U weigert om mee te werken aan een alcoholonderzoek (adem- of bloedonderzoek).

  De politie kan het rijbewijs ook invorderen bij het vermoeden dat de bestuurder onvoldoende rijvaardig is. Of bij twijfel aan zijn lichamelijke of geestelijke geschiktheid om te rijden. De politie informeert dan het CBR. Lees op onze website welke cursus of onderzoek het CBR u kan opleggen.

 • Hoe groot is de kans dat mijn klaagschrift succes heeft?

  Dat is moeilijk te zeggen. De rechter bepaalt of u het rijbewijs terug krijgt. Heeft u uw rijbewijs nodig voor bijvoorbeeld uw werk en dreigt u uw baan te verliezen? Dan kan de rechter daar rekening mee houden. Geef daarom in uw klaagschrift altijd duidelijk aan waarom u uw rijbewijs nodig heeft en waarom u uw vervoer niet op een andere manier kunt regelen.

 • Hoe lang ben ik mijn rijbewijs kwijt?

  De rechter beslist tijdens de zitting op de rechtbank hoe lang u uw rijbewijs kwijt bent. Dit hangt af van de ernst van de verkeersovertreding. De rechter kijkt ook naar de vraag of u eerder voor een (ernstige) verkeersovertreding bent bestraft. Soms besluit de rechter dat u uw rijbewijs terugkrijgt, maar een tijd niet mag rijden.

Terug naar boven Shape