Overslaan en naar de inhoud gaan
Let op: Door het coronavirus zijn onze vestigingen dicht. Heeft u een juridische vraag? Bel of mail. De wachttijd is langer dan normaal. Sorry voor het ongemak.
Ga meteen naar
Stap 1

Wacht op het besluit van de officier van justitie

De politie stuurt uw rijbewijs binnen 3 dagen naar het Openbaar Ministerie. De officier van justitie beslist binnen 10 dagen of u uw rijbewijs terugkrijgt.

Hoort u binnen deze 10 dagen niets van de officier van justitie? Dan moet u uw rijbewijs terugkrijgen.

Heeft u uw rijbewijs nodig, bijvoorbeeld voor uw werk? Stuur de officier van justitie dan een brief waarin u vraagt om teruggave van uw rijbewijs.

Stap 2

Stuur een klaagschrift naar de rechtbank

Besluit de officier van justitie dat u uw rijbewijs voorlopig niet terugkrijgt? Vraag dan de rechtbank om teruggave van uw rijbewijs. Dit verzoek heet een klaagschrift. Gebruik hiervoor ons voorbeeld klaagschrift inhouding rijbewijs.

Hulp nodig bij de procedure bij de rechtbank? Neem contact op met een van onze juristen voor een doorverwijzing naar een advocaat.

Stap 3

Ga naar de zitting

De rechtbank stuurt u een oproep voor een zitting over uw klaagschrift. De officier van justitie en u krijgen tijdens de zitting het woord.

Uitspraak

Meestal doet de rechter meteen mondeling uitspraak. Later krijgt u de uitspraak via de post toegestuurd. Dit is een voorlopige uitspraak. De strafrechter kan later nog anders over uw zaak oordelen.

Beslist de rechter dat u uw rijbewijs (voorlopig) moet terugkrijgen? Dan stuurt de officier van justitie uw rijbewijs naar u op. U mag pas weer rijden als u het rijbewijs heeft ontvangen!

Stap 4

Stel cassatie in

Bent u het niet eens met de beslissing van de rechter? Stel dan binnen 14 dagen na de uitspraak cassatie in bij de Hoge Raad. De Hoge Raad kijkt alleen of het recht goed is toegepast. U krijgt geen volledige, inhoudelijke beoordeling van uw zaak.

Stap 5

Wacht de strafprocedure af

De officier van justitie moet uw zaak binnen 6 maanden na de dag van de inname van uw rijbewijs voor de rechter brengen. U krijgt hiervoor een dagvaarding. De rechter beoordeelt welke straf u krijgt.

Hulp nodig? Neem contact op met een van onze juristen voor een doorverwijzing naar een advocaat.

Wordt uw zaak niet binnen de termijn van 6 maanden door de rechter behandeld? Dan moet u uw rijbewijs terugkrijgen.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Voor welke feiten kan de politie mijn rijbewijs invorderen?

  De politie kan uw rijbewijs invorderen als:

  • u een alcoholgehalte in het bloed heeft van meer dan 1,3‰ (ervaren bestuurders) of van meer dan 0,8‰ (beginnende bestuurders)
  • u rijdt onder invloed van drugs of van medicijnen die uw rijvaardigheid beïnvloeden
  • u een snelheidsovertreding begaat van minimaal 50 km/uur (auto) of 30 km/uur (brommer). U moet dan wel meteen door de politie zijn aangehouden.
  • u weigert om mee te werken aan een alcoholonderzoek

  Invordering van uw rijbewijs is ook mogelijk als de politie twijfelt of:

  • u rijvaardig genoeg bent
  • u lichamelijk of geestelijk geschikt bent om te rijden

  De politie informeert dan het CBR. Het CBR kan u verplicht een cursus of onderzoek opleggen.

 • Hoe groot is de kans dat mijn klaagschrift succes heeft?

  Dat is moeilijk te zeggen. De rechter bepaalt of u het rijbewijs terug krijgt.

  Heeft u uw rijbewijs nodig voor bijvoorbeeld uw werk en dreigt u uw baan te verliezen? Dan kan de rechter daar rekening mee houden. Geef daarom in uw klaagschrift altijd duidelijk aan waarom u uw rijbewijs nodig heeft en waarom u uw vervoer niet op een andere manier kunt regelen.

 • Hoe lang ben ik mijn rijbewijs kwijt?

  De rechter beslist tijdens de zitting op de rechtbank hoe lang u uw rijbewijs kwijt bent. Dit hangt af van de ernst van de verkeersovertreding. De rechter neemt ook mee of u eerder voor een (ernstige) verkeersovertreding bent bestraft.

  Soms krijgt u uw rijbewijs wel terug, maar stelt de rechter voorwaarden. Bijvoorbeeld dat u alleen mag rijden voor uw werk.

 • Mag ik rijden als mijn rijbewijs is ingevorderd of ingehouden?

  Nee. Zolang u uw rijbewijs niet heeft teruggekregen, mag u niet rijden. Gaat u toch rijden? Dan pleegt u een misdrijf. U kunt een (hoge) boete en/of een gevangenisstraf krijgen.

Terug naar boven Shape