Logo
Cookie Privacy

Hoe krijg ik mijn ingevorderde rijbewijs terug?

Een ingevorderd rijbewijs kunt u tijdelijk terugvragen tot aan de beslissing over het verkeersdelict. U moet wel een goede reden hebben. Tot 10 dagen na invordering kunt u de officier van justitie hierom vragen via een brief. Als dat niet helpt, stuurt u een klaagschrift aan de rechter.

Ga meteen naar

Veelgestelde vragen
Stap 1

Vraag uw rijbewijs terug aan de officier van justitie

Heeft u uw ingevorderde rijbewijs dringend nodig, bijvoorbeeld voor uw werk? Vraag dan binnen 10 dagen uw rijbewijs terug aan de officier van justitie. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief verzoek om teruggave rijbewijsLeg duidelijk uw redenen voor het verzoek uit. Mogelijk krijgt u uw rijbewijs tijdelijk terug.

U kunt ook wachten op de beslissing van de officier van justitie over uw rijbewijs. Hij moet binnen 10 dagen nadat de politie uw rijbewijs innam, beslissen of u uw rijbewijs terugkrijgt. Doet hij dat niet? Dan moet u uw rijbewijs direct terugkrijgen.

Bent u geholpen met deze informatie?
Stap 2

Stuur een klaagschrift naar de rechtbank

Krijgt u het rijbewijs niet terug? Vraag dan via een brief aan de rechtbank of u uw rijbewijs terug mag. Deze brief heet officieel ‘klaagschrift’. Gebruik hiervoor ons voorbeeld klaagschrift inhouding rijbewijs. Leg duidelijk uw redenen voor dit verzoek uit.

Zitting over rijbewijs

Na uw klaagschrift krijgt u een oproep voor een zitting over de inhouding van uw rijbewijs. U bent niet verplicht om hier naartoe te gaan, maar dit is wel verstandig. U kunt dan uw klaagschrift toelichten en uw kant van het verhaal vertellen.

Tijdens de zitting onderzoekt de rechter of u tijdelijk uw rijbewijs moet terugkrijgen. Hij onderzoekt dus nog niet of u schuldig bent aan de verkeersovertreding of het misdrijf. Meestal doet de rechter direct uitspraak over uw rijbewijs tijdens de zitting.

Is de rechter het met u eens? Dan stuurt de officier van justitie uw rijbewijs naar u op. U mag pas weer rijden als u het rijbewijs heeft ontvangen.

Bent u geholpen met deze informatie?

Wij kunnen u doorverwijzen naar een advocaat

Advocaat nodig?

Stap 3

Ga naar de zitting over het verkeersdelict

Na invordering van uw rijbewijs krijgt u een rechtszaak of OM-zitting over uw verkeersovertreding of misdrijf. U hoort dan of u een rijontzegging krijgt en wanneer u het rijbewijs terugkrijgt. Het aantal dagen dat uw rijbewijs was ingenomen, gaat van de rijontzegging af.

Uitspraak rechter

Bij een rechtszaak doet de rechter uitspraak. U ontvangt een dagvaarding met de uitnodiging.

De rechtszaak moet starten binnen 6 maanden nadat de politie uw rijbewijs innam. Anders krijgt u uw rijbewijs terug.

Strafbeschikking OM-zitting

Bij een OM-zitting doet de officier van justitie u een voorstel voor een straf. Er komt dan geen rechter aan te pas. Zo’n straf van de officier van justitie heet een 'strafbeschikking'.

Krijgt u de strafbeschikking later dan 6 maanden nadat de politie uw rijbewijs innam? Dan krijgt u uw rijbewijs terug.

Bent u geholpen met deze informatie?

Meer informatie over dit onderwerp

Bent u geholpen met deze informatie?
Delen:

Ook interessant voor u

Wat zijn de straffen voor een snelheidsovertreding?
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven