Overslaan en naar de inhoud gaan
Let op: Vandaag Tweede Pinksterdag zijn wij gesloten

Zitting Openbaar Ministerie (OM)

 • (T)OM-zitting

 • OTP-zitting (minderjarigen)

Zitting strafrechter

 • Zitting politierechter

 • Meervoudige strafkamer

Zitting kantonrechter

Het Openbaar Ministerie (OM) stuurt u een dagvaarding voor de kantonrechter voor lichte overtredingen. Bijvoorbeeld door rood rijden, geen voorrang verlenen of wildplassen.

Heeft u beroep ingesteld tegen een administratieve boete (bijvoorbeeld voor een kleine snelheidsovertreding of fietsen zonder licht)? Of heeft u een transactievoorstel niet betaald? Dan komt uw zaak ook voor de kantonrechter.

Verloop zitting

De rechter geeft eerst uitleg over de zitting. Daarna doet hij kort onderzoek naar uw zaak, bijvoorbeeld door u vragen te stellen. Vervolgens vertelt de officier van justitie wat hij van uw zaak vindt en welke straf hij eist. U mag vertellen wat u van de verdenking en de straf vindt.

U krijgt meestal op de zitting van de kantonrechter te horen of en welke straf u krijgt. De uitspraak krijgt u thuisgestuurd.

Kijk voor meer informatie over de strafzitting bij de kantonrechter op de website van de Rechtspraak.

Advocaat nodig?

Een advocaat is niet verplicht. Wilt u toch hulp van een advocaat? Voor een strafzaak bij de kantonrechter krijgt u meestal geen toevoeging (subsidie). U moet de advocaat zelf betalen. Tenzij sprake is van heel bijzondere omstandigheden. Neem voor meer informatie contact op met het Juridisch Loket.

Welke straffen?

 • taakstraf
 • boete
 • ontzegging van de rijbevoegdheid
 • schadevergoeding voor het slachtoffer
 • vrijheidsstraf

De kantonrechter kan u vrijspreken. Bijvoorbeeld als er niet genoeg bewijs is.

Zitting kinderrechter

Minderjarigen tussen de 12 en 18 jaar die een (ernstig) strafbaar feit hebben gepleegd krijgen van het Openbaar Ministerie (OM) een dagvaarding voor de kinderrechter. In de dagvaarding staat bij welke rechter u moet komen: de kantonrechter, de kinderrechter of de meervoudige kamer. U bent verplicht om naar de zitting te komen als u nog geen 18 jaar bent. Uw ouders moeten ook komen, als zij het ouderlijk gezag over u hebben. Moet u naar de kantonrechter? Dan geldt deze plicht niet.

Verloop zitting

De zitting bij de kinderrechter is meestal niet openbaar. De officier van justitie vertelt waarvan u wordt verdacht en welke straf hij eist. De rechter kan u vragen stellen. U hoeft geen antwoord te geven. U mag ook vertellen wat u van de verdenking en de straf vindt. Uw ouders mogen ook iets over u vertellen.

De kantonrechter en kinderrechter vertellen vaak meteen of en welke straf u krijgt. Bent u bij de meervoudige kamer geweest? Dan duurt een uitspraak meestal twee weken.

Kijk voor meer informatie over de zitting kinderrechter op de website van de Rechtspraak of Recht voor jou.

Welke straffen? 

 • geldboete
 • taakstraf
 • gedragsbeïnvloedende maatregel
 • plaatsing in inrichting voor jeugdigen
 • schadevergoeding voor het slachtoffer
 • maximaal 1 jaar jeugddetentie voor kinderen tot 16 jaar
 • maximaal 2 jaar jeugddetentie voor kinderen van 16 en 17 jaar

De rechter kan u ook vrijspreken. Bijvoorbeeld als er niet genoeg bewijs is.

Advocaat nodig? 

Moet u naar de kinderrechter of meervoudige kamer? Dan krijgt u van de rechter een gratis advocaat toegewezen. U kunt ook zelf een advocaat kiezen. Daaraan zijn mogelijk wel kosten verbonden. Bespreek dit met uw advocaat.

Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
Elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Meer informatie over dit onderwerp
 • Wanneer val ik onder het adolescentenstrafrecht?

  Als u tussen de 16 tot 23 jaar bent valt u onder een bijzondere regeling: het adolescentenstrafrecht. De rechter kan dan kiezen tussen de regels van het jeugdstrafrecht of het gewone strafrecht.

  Het uitgangspunt is dat voor jongeren van 16 en 17 jaar het jeugdstrafrecht geldt. En voor jongeren van 18 tot 23 jaar het gewone strafrecht. De rechter mag hiervan afwijken. Bijvoorbeeld vanwege de ernst van het strafbare feit, of persoonlijke omstandigheden van de verdachte. Op deze manier legt de rechter een straf op die het best bij de jongere past.

   

 • Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met de beslissing van de rechter?

  Uitspraak van de kantonrechter

  Stel binnen 2 weken na de datum van de uitspraak hoger beroep in. Lees op de website van de Rechtspraak hoe u hoger beroep instelt.

  Let hierbij op het volgende:

  • Bij een boete lager dan € 50 kunt u slechts in uitzonderingsgevallen in hoger beroep.
  • Bij een boete tussen de € 50 en € 500 kan het gerechtshof besluiten om het beroep niet te behandelen. U moet de boete dan toch betalen.

  Wilt u hoger beroep instellen tegen een beslissing van de kantonrechter op uw beroep tegen een verkeersboete? Dat kan alleen als de boete hoger is dan €70,-. U moet dan binnen zes weken hoger beroep instellen. 

  Uitspraak van de politierechter of de meervoudige kamer 

  Stel binnen 2 weken na de datum van de uitspraak hoger beroep in. Lees op de website van de Rechtspraak hoe u hoger beroep instelt en hoe de procedure verder verloopt.

 • Is het verstandig om afstand te doen van mijn recht om beroep in te stellen?

  Bent u het eens met het vonnis van de strafrechter? Dan kunt u tijdens de zitting afstand doen van uw recht om hoger beroep in te stellen. De rechter vraagt u meestal of u dit wilt.

  Twijfelt u? Doe dan geen afstand. Overleg na de zitting met uw advocaat over uw situatie. Of neem contact op met het Juridisch Loket. Wij kunnen u doorverwijzen naar een advocaat.

  Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
  Elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
  U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
  Bekijk alle contactmogelijkheden
Terug naar boven Shape