Overslaan en naar de inhoud gaan

Zitting Openbaar Ministerie (OM)

 • TOM-zitting

 • OM-zitting (strafbeschikking)

Zitting strafrechter

 • Zitting politierechter

 • Meervoudige strafkamer

Zitting kantonrechter

Het Openbaar Ministerie (OM) stuurt u een dagvaarding voor de kantonrechter voor lichte overtredingen. Bijvoorbeeld door rood rijden, geen voorrang verlenen of wildplassen.

Heeft u beroep ingesteld tegen een administratieve boete (bijvoorbeeld voor een kleine snelheidsovertreding of fietsen zonder licht)? Of heeft u een transactievoorstel niet betaald? Dan komt uw zaak ook voor de kantonrechter.

Verloop zitting

De rechter geeft eerst uitleg over de zitting. Daarna doet hij kort onderzoek naar uw zaak, bijvoorbeeld door u vragen te stellen. Vervolgens vertelt de officier van justitie wat hij van uw zaak vindt en welke straf hij eist. U mag vertellen wat u van de verdenking en de straf vindt.

U krijgt meestal op de zitting van de kantonrechter te horen of en welke straf u krijgt. De uitspraak krijgt u thuisgestuurd.

Kijk voor meer informatie over de strafzitting bij de kantonrechter op de website van de Rechtspraak.

Advocaat nodig?

Een advocaat is niet verplicht. Wilt u toch hulp van een advocaat? Voor een strafzaak bij de kantonrechter krijgt u meestal geen toevoeging (subsidie). U moet de advocaat zelf betalen. Tenzij sprake is van heel bijzondere omstandigheden. Neem voor meer informatie contact op met het Juridisch Loket.

Welke straffen?

 • taakstraf
 • boete
 • ontzegging van de rijbevoegdheid
 • schadevergoeding voor het slachtoffer
 • vrijheidsstraf

De kantonrechter kan u vrijspreken. Bijvoorbeeld als er niet genoeg bewijs is.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Wat is een transactievoorstel?

  Dit is een voorstel van het Openbaar Ministerie (OM) om uw strafzaak zonder rechter af te handelen.

  Meestal stuurt het OM u een brief met het voorstel om een geldboete te betalen. U krijgt deze brief via het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). U herkent het voorstel aan de “T” op de brief van het CJIB.

  Als u akkoord gaat met het voorstel en de boete betaalt, hoeft u niet naar de rechter.

  Wel of niet betalen?

  Bent u het niet eens met het transactievoorstel? Dan hoeft u niets te doen. Niet betalen betekent dat u het transactievoorstel niet accepteert. Meestal stuurt het OM u alsnog een dagvaarding voor de rechter.

  Bent u het eens met het voorstel? Betaal dan het bedrag op tijd.

  Betaalt u het voorgestelde bedrag? Dan krijgt u mogelijk wel een registratie in uw justitiële documentatiesysteem (strafblad).

  TOM-zitting

  Wil het OM u een taak- of leerstraf aanbieden? Dan nodigt het OM u meestal eerst uit voor een zogenaamde TOM-zitting. Tijdens dit gesprek doet (een medewerker van) de officier van justitie u een voorstel om uw zaak af te handelen. Er is geen rechter bij dit gesprek.

 • Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met de beslissing van de rechter?

  Uitspraak van de kantonrechter

  Stel binnen 2 weken na de datum van de uitspraak hoger beroep in. Lees op de website van de Rechtspraak hoe u hoger beroep instelt.

  Let hierbij op het volgende:

  • Bij een boete lager dan € 50 kunt u slechts in uitzonderingsgevallen in hoger beroep.
  • Bij een boete tussen de € 50 en € 500 kan het gerechtshof besluiten om het beroep niet te behandelen. U moet de boete dan toch betalen.

  Wilt u hoger beroep instellen tegen een beslissing van de kantonrechter op uw beroep tegen een verkeersboete? Dat kan alleen als de boete hoger is dan €70. U moet dan binnen 6 weken hoger beroep instellen. 

  Uitspraak van de politierechter of de meervoudige kamer 

  Stel binnen 2 weken na de datum van de uitspraak hoger beroep in. Lees op de website van de Rechtspraak hoe u hoger beroep instelt en hoe de procedure verder verloopt.

 • Is het verstandig om afstand te doen van mijn recht om beroep in te stellen?

  Bent u het eens met het vonnis van de strafrechter? Dan kunt u tijdens de zitting afstand doen van uw recht om hoger beroep in te stellen. De rechter vraagt u meestal of u dit wilt.

  Twijfelt u? Doe dan geen afstand. Overleg na de zitting met uw advocaat over uw situatie. Of neem contact op met het Juridisch Loket. Wij kunnen u doorverwijzen naar een advocaat.

  Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
  Bel elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
  U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
  Bekijk alle contactmogelijkheden
Terug naar boven Shape