Wat moet ik doen als ik een dagvaarding voor de strafrechter krijg?
Kreeg u een dagvaarding? Dan kunt u het beste naar de zitting gaan zodat u vragen kunt beantwoorden en uw verhaal kunt doen. Dit kan de rechter helpen bij zijn besluit. Bereid u goed voor. Vraag bijvoorbeeld uw strafdossier op en geef gegevens van getuigen door.
Ga meteen naar
Veelgestelde vragenControleer de dagvaarding
In de wet staat wat voor informatie in de dagvaarding moet staan. Bekijk of deze informatie erin staat en of de informatie klopt. In de dagvaarding moet in elk geval staan:
uw naam, adres en andere persoonlijke gegevens
welke rechter uw zaak behandelt
de datum en tijd waarop u naar de rechter moet
welke getuigen of specialisten de officier van justitie heeft opgeroepen
uw rechten als verdachte
waar u van verdacht wordt: de tenlastelegging
In de tenlastelegging staat van welk strafbaar feit het Openbaar Ministerie (OM) u verdenkt. En wanneer u dit zou hebben gedaan. Vaak is de omschrijving lang en ingewikkeld. Begrijpt u niet goed wat er staat? Neem dan contact op met een van onze juristen.
Staan er fouten in de dagvaarding? Dan kan de dagvaarding ongeldig zijn.
Vraag uw strafdossier op
U heeft het recht om uw strafdossier in te zien. Hiermee kunt u zich voorbereiden op een zitting of een verhoor. Het strafdossier bestaat uit stukken van uw strafzaak, bijvoorbeeld:
uw strafblad
overzicht van bewijzen, zoals foto’s
verslagen van verhoren van getuigen of uzelf
rapport van een specialist, zoals een psychiater of reclasseringswerker
U vraagt uw strafdossier op bij het Openbaar Ministerie via een brief of e-mail. Moet u naar een zitting bij de rechter? Dan kunt u het dossier ook opvragen bij de rechtbank. Dit kan via een brief of persoonlijk bij de centrale informatiebalie. Het adres staat in de dagvaarding.
Heeft u een advocaat? Dan kan hij het strafdossier voor u opvragen. Ook kan uw advocaat controleren of er geen stukken missen.
Weigeren inzage strafdossier
Soms mag u niet het hele strafdossier bekijken. Bijvoorbeeld om anderen te beschermen, zoals een slachtoffer of een getuige.
Geef getuigen door
U heeft het recht om getuigen of specialisten te laten horen op de zitting. U doet dit via een aangetekende brief aan de officier van justitie. Doe dit op tijd, op zijn laatst 10 dagen voor de zitting.
Neemt u getuigen mee zonder dat van tevoren te melden bij de officier van justitie? Dan bepaalt de rechter of hij de getuigen hoort. Zij mogen dan hun verhaal vertellen.
Wilt u getuigen of specialisten laten horen? Overleg dit eerst met uw advocaat. Soms helpt een getuige uw zaak niet. Onze juristen kunnen u doorverwijzen naar een advocaat.
Weigeren getuigen
Weigert de officier van justitie uw getuigen of specialisten te laten horen? Dan krijgt u daarover een brief. Bent u het er niet mee eens? Vertel dat tijdens de zitting aan de rechter. De rechter beslist dan of hij de getuigen of specialisten toch hoort.
Ga naar de zitting
Op de zitting hoort u wat voor straf de officier van justitie eist. U kunt uw verhaal doen. De rechter zal u vragen stellen.
U bent niet verplicht om naar de zitting te gaan. Ook de hulp van een advocaat is niet verplicht, maar kan wel verstandig zijn. Wij kunnen doorverwijzen naar een advocaat.