Overslaan en naar de inhoud gaan

Rijden onder invloed

Als u een voertuig bestuurt onder invloed van (te veel) alcohol, drugs of bepaalde medicijnen, pleegt u een misdrijf. Houd rekening met de volgende regels.

Alcohol

Heeft u meer dan 0,5 promille alcohol (ongeveer 2 glazen) in uw bloed? Of is er meer dan 220 microgram per liter gemeten bij een blaastest? Dan bent u strafbaar.

Voor beginnende bestuurders ligt de alcohollimiet lager. Namelijk op 0,2 promille of 88 microgram. Deze lagere limieten gelden voor:

 • brom- en snorfietsers tot 24 jaar;
 • automobilisten en motorrijders die korter dan 5 jaar een rijbewijs hebben.

Drugs

Alle hard- en softdrugs in het verkeer zijn verboden. Dus ook cannabis, XTC en amfetamine. Met een bloed- of urineproef is drugsgebruik aan te tonen. Wordt u hiervan verdacht? Dan moet u verplicht meewerken aan deze proef.

Medicijnen

Lees goed de gebruiksaanwijzing van uw medicatie. Zo komt u er achter of het gebruik van uw medicijn gevolgen heeft op uw reactiesnelheid in het verkeer. Zorgt het gebruik van het medicijn voor een vermindering van de rijvaardigheid? Dan bent u strafbaar.

Kijk voor meer informatie over alcohol, drugs en medicijnen in het verkeer op de website van het Openbaar Ministerie.

Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
Elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Meer informatie over dit onderwerp
 • Welke straf krijg ik als ik rijd terwijl ik teveel heb gedronken?

  Als u rijdt met een te hoog alcoholpromillage in uw bloed kan de politie u verbieden verder te rijden of uw rijbewijs innemen. Bij letsel of schade aan anderen, roekeloos rijgedrag of eerdere veroordelingen, dagvaardt de officier van justitie u meestal. U krijgt dan geen bekeuring thuisgestuurd, maar een dagvaarding om bij de strafrechter te verschijnen. De rechter beslist wat uw straf wordt.

  Ook het slachtoffer kan schade op u verhalen. Dit kan via het strafrecht of een procedure bij de rechter.

  Naast een straf van de rechter, kunt u ook een maatregel van het CBR krijgen. Zo krijgt u soms verplicht een onderzoek of een cursus van het CBR.

  Kijk voor meer informatie over alcohol en verkeer op de website van het Openbaar Ministerie.

 • Wat zijn de normen voor drugs en medicijnen in het verkeer?

  Alle hard- en softdrugs in het verkeer zijn verboden. Dus ook cannabis en de partydrugs XTC en amfetamine. Via een bloed- of urineproef is drugsgebruik aan te tonen. Een verdachte bestuurder zal deze proef verplicht moeten ondergaan.

  Ook bij medicijngebruik bent u verantwoordelijk in het verkeer. Sommige medicijnen kunnen het reactievermogen verminderen, al dan niet in combinatie met alcohol. Vaak wordt u hiervoor gewaarschuwd in de bijsluiter van de medicijnen.

 • Welke straf krijg ik als ik rijd wanneer ik drugs heb gebruikt?

  Wanneer u rijdt onder invloed van drugs riskeert u:

  • Gevangenisstraf van drie maanden;
  • Geldboete van € 4.500,-;
  • Rijontzegging van maximaal 5 jaar. Als u eerder een rijontzegging heeft gehad, kunt u een rijontzegging voor maximaal 10 jaar.

  Kijk voor meer informatie over drugs en medicijnen in het verkeer op de website van het Openbaar Ministerie.

  Naast een straf van de rechter, kunt u ook een maatregel van het CBR krijgen. Zo krijgt u soms verplicht een onderzoek of een cursus van het CBR.

Terug naar boven Shape