Welke straf krijg ik bij een snelheidsovertreding?

Als u een snelheidsovertreding begaat heeft dit gevolgen. De straffen variëren tussen een boete en het innemen van het rijbewijs of voertuig. Bekijk welke straf in uw situatie kan worden opgelegd.

Tot 30 km/u te snel

Bij een snelheidsovertreding tot 30 km per uur te hard wordt de zaak afgedaan met een boete. Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) stuurt u hierover een brief met een acceptgiro.

Op de website van het Openbaar Ministerie kunt u per snelheidsovertreding bekijken hoe hoog de boete is.

30 tot 50 km/u te snel

Bij een snelheidsovertreding tussen de 30 en 50 km per uur te hard wordt de overtreding geregistreerd in het Register Gedocumenteerde Snelheidsovertredingen. U krijgt een extra hoge boete.

Wanneer u tot 40 km per uur te hard rijdt op de autosnelweg krijgt u een alleen een boete. U krijgt dan een acceptgiro van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB).

Als u al eens eerder een hoge boete heeft gekregen, kan er ook worden besloten dat u bij de rechter moet voorkomen.

Als u 30 kilometer of meer te hard rijdt op de brommer, kan het (auto) rijbewijs worden ingenomen.

50 te snel of meer

Wanneer u 50 km per uur te hard heeft gereden of meer, kan de politie ter plekke uw rijbewijs innemen. De rechter bepaalt wanneer u uw rijbewijs weer terug krijgt.

De rechter kijkt hierbij of u eerder uw rijbewijs bent kwijt geweest of een hoge boete heeft gekregen. Ook zal de rechter een hoge boete of een andere straf opleggen, zoals een taakstraf.

Meer dan 100% te snel

Gaat u met meer dan 100% over de maximum snelheid heen (dus de dubbele snelheid)? Dan kan de politie uw auto of motor in beslag nemen. U bent uw voertuig dan in ieder geval een tijd kwijt. De rechter bepaalt uiteindelijk de straf en of u uw auto of motor terug krijgt. Vaak wordt het rijbewijs dan ook een tijd ingehouden.