Logo
Cookie Privacy

Wat kan ik doen als mijn ex-partner de alimentatie niet betaalt?

Soms betaalt uw ex-partner de alimentatie niet, of alleen een deel. Het LBIO of een deurwaarder kan u dan helpen. Meestal heeft u hiervoor een uitspraak van de rechter over de alimentatie nodig. Het LBIO kan ook helpen als uw ex-partner in het buitenland woont.

Stap 1

Controleer of uw ex-partner moet betalen

Uw ex-partner moet alimentatie betalen als:

  • u dat met elkaar heeft afgesproken. Deze afspraak hoeft niet op papier te staan. U moet de afspraak zo nodig kunnen bewijzen.

  • de rechter dit heeft bepaald in een uitspraak over alimentatie

Heeft u niets afgesproken over alimentatie? Controleer dan of u recht heeft op kinderalimentatie en/of partneralimentatie.

Jaarlijkse indexering

Op 1 januari van elk jaar gaat de kinderalimentatie omhoog met een percentage. Dat heet 'indexering'. Uw ex-partner moet de alimentatie met dit percentage verhogen. Ook als u daar niets over heeft afgesproken.

Heeft u afgesproken dat u geen jaarlijkse indexering krijgt? Of bepaalde de rechter dit? Dan hoeft uw ex-partner deze jaarlijkse verhoging niet te betalen.

Bent u geholpen met deze informatie?
Stap 2

Vraag uw ex-partner om betaling

Moet uw ex-partner alimentatie betalen, maar doet hij dit niet? Vraag dan om betaling met onze voorbeeldbrief alimentatie vragen aan ex-partner. Misschien kunt u hier via mediation afspraken over maken.

Bent u geholpen met deze informatie?
Stap 3

Vraag hulp aan het LBIO

Heeft u een uitspraak van de rechter over de alimentatie? Dan kunt u het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) om hulp vragen als:

  • uw ex-partner minimaal 1 maand (een deel van) de alimentatie niet betaalde

  • de achterstand minimaal € 10 is

  • de achterstand niet ouder is dan 6 maanden

  • uw ex-partner weet op welke bankrekening de alimentatie betaald moet worden

De hulp van het LBIO is gratis, of het nu wel of niet lukt om uw ex-partner alimentatie te laten betalen. Uw ex-partner moet wel een vergoeding betalen aan het LBIO.

De hulp van het LBIO stopt als uw ex-partner minimaal 6 maanden volgens afspraak betaalt. Er mag ook geen achterstand meer zijn.

Partner in buitenland

Het LBIO kan u ook helpen als uw ex-partner in het buitenland woont. Uw ex-partner moet dan wel wonen in een land waar het LBIO afspraken mee heeft.

Geen uitspraak rechter

Heeft u geen uitspraak van de rechter over de alimentatie? Dan heeft u die eerst nodig. Voor deze rechtszaak heeft u verplicht een advocaat nodig.

Heeft u een officieel document van een notaris waarin de alimentatie staat? Dan heeft u geen uitspraak van de rechter nodig. U kunt een deurwaarder om hulp vragen.

Bent u geholpen met deze informatie?
Stap 4

Vraag hulp aan een deurwaarder

Kan het LBIO u niet helpen? Bijvoorbeeld omdat de achterstand in alimentatie ouder is dan 6 maanden? Dan kunt u een deurwaarder om hulp vragen. Hiervoor heeft u een uitspraak van de rechter nodig. Of een officieel document van een notaris waarin de alimentatie staat.

Meestal betaalt uw ex-partner de kosten van de deurwaarder. Lukt het de deurwaarder niet om de alimentatie te innen? Bijvoorbeeld omdat onbekend is waar uw ex-partner is? Dan moet u de kosten van de deurwaarder zelf betalen.

Bent u geholpen met deze informatie?
Bent u geholpen met deze informatie?
Delen:

Ook interessant voor u

Heb ik recht op kinderalimentatie?
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven