Overslaan en naar de inhoud gaan
Ga meteen naar

Niet-betaalde alimentatie eisen

Na de scheiding heeft u mogelijk recht op kinderalimentatie en/of partneralimentatie. U spreekt samen een bedrag af. Of de rechter bepaalt het bedrag.

Sprak u samen een bedrag aan alimentatie af, maar betaalt uw ex-partner niet? Dan moet u eerst de rechter deze afspraken laten goedkeuren. Voor deze rechtszaak heeft u verplicht een advocaat nodig.

Hulp van het LBIO

Bepaalde de rechter hoe hoog de alimentatie is? Dan kunt u het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) om hulp vragen als:

  • uw ex-partner minimaal 1 maand (een deel van) de alimentatie niet betaalde
  • de achterstand minimaal € 10 is
  • de achterstand niet ouder is dan 6 maanden
  • uw ex-partner weet op welke bankrekening de alimentatie gestort moet worden

De hulp van het LBIO is gratis, ook als het niet lukt om uw ex-partner de alimentatie te laten betalen. Uw ex-partner moet wel een vergoeding betalen aan het LBIO.

De hulp van het LBIO stopt als uw ex-partner minimaal 6 maanden volgens afspraak betaalt. Er mag ook geen achterstand meer zijn.

Deurwaarder inhuren

Is de achterstand in alimentatie ouder dan 6 maanden? Dan kan het LBIO u vaak niet helpen. U kunt dan wel een deurwaarder inhuren. Hiervoor heeft u een uitspraak van de rechter nodig of een akte van een notaris waarin de alimentatie staat.

Lukt het de deurwaarder niet om uw ex-partner de alimentatie en de deurwaarderskosten te laten betalen? Dan moet u de kosten van de deurwaarder zelf betalen.

Heeft u een bijstandsuitkering? Dan kan de gemeente de alimentatie aan uw ex-partner vragen.

Bel ons 0900 - 8020 Kosten € 0,10 per minuut.*
Bel maandag tot en met vrijdag 09.00 - 17.00 uur.
U krijgt een van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Meer informatie over dit onderwerp
  • Kan het LBIO alimentatie eisen als mijn ex-partner in het buitenland woont?

    Het LBIO kan u vaak ook helpen als uw ex-partner in het buitenland woont. Uw ex-partner moet dan wel wonen in een land waar het LBIO afspraken mee heeft.

Terug naar boven Shape