Alimentatie herzien en minder betalen? | Het Juridisch Loket Overslaan en naar de inhoud gaan
Let op: Door het coronavirus zijn al onze vestigingen dicht. Heeft u een juridische vraag? Bel of mail. Excuses voor het ongemak.
Stap 1

Maak samen nieuwe (tijdelijke) afspraken

Verwacht u dat uw inkomen blijvend of fors lager wordt? Bespreek dit met uw ex-partner. De beslissing om minder te betalen, moet altijd in overleg gebeuren met uw ex-partner.

Willen u en uw ex-partner allebei de alimentatie herzien? Dan kunt een herberekening laten maken via het LBIO.

Samen met uw ex-partner legt u de nieuwe afspraken vast. Bijvoorbeeld in een ouderschapsplan of een overeenkomst. U kunt dit onderling doen. U bent niet verplicht een advocaat of rechter in te schakelen.

Uitspraak rechter

Is de alimentatie uitgesproken door de rechter? Dan kunt u in onderling overleg toch andere afspraken maken. De beschikking van de rechter blijft officieel wel gelden tot er een nieuwe beschikking is.

Wil uw ex-partner niet dat u minder alimentatie betaalt? Dan kan het LBIO namens uw ex-partner beslag leggen op uw loon of uitkering als er een uitspraak van de rechter is.

Stap 2

Bereken alimentatie met mediator

Lukt het niet om onderling tot nieuwe (tijdelijke) afspraken te komen? Dan kunt u uw ex-partner vragen om dit te bespreken bij een mediator. U kunt dan uw alimentatieplicht herzien zonder rechter.

Heeft u een ouderschapsplan? Dan is er mogelijk afgesproken dat u eerst naar een mediator gaat, voordat u een juridische procedure start.

Via de mediator probeert u met uw ex-partner een oplossing te vinden, waar u het beiden mee eens bent.

Stap 3

Vraag hulp aan advocaat

Lukt het niet om samen of via de mediator afspraken te maken? Schakel dan een advocaat in. Uw advocaat maakt een herberekening van uw draagkracht. Voor de juiste gegevens neemt uw advocaat ook contact op met uw ex-partner.

Lukt het uw advocaat om met uw ex-partner nieuwe afspraken te maken? Dan kunt u uw alimentatiewijziging aanpassen zonder rechter.

Stap 4

Vraag rechter om herberekening

Lukt het ook uw advocaat niet om nieuwe afspraken te maken? Dan kunt u een herzieningsverzoek indienen bij de rechtbank. U kunt om een herziening van de kinderalimentatie en de partneralimentatie vragen. Wilt u naar de rechtbank? Dan verloopt dit altijd via een advocaat.

De rechter bekijkt uw draagkracht en de onderhoudsbehoefte van uw ex-partner (of uw kinderen). Daarnaast kijkt de rechter naar de individuele omstandigheden en verplichtingen.

Gewijzigde omstandigheden

Is er sprake van ‘gewijzigde omstandigheden’? En zijn de omstandigheden buiten uw schuld om ontstaan? Dan doet de rechter een nieuwe uitspraak.

Werkloosheid of een schuldenregeling zijn meestal geen blijvende situaties. De rechter kan in dit geval wel uw alimentatie tijdelijk verlagen of op nihil stellen, oftewel: u hoeft tijdelijk niets te betalen.

Kiest u ervoor om minder te werken of zelfs te stoppen met werken? Dan is dit een eigen beslissing. De rechter gaat dan niet akkoord met een herziening van uw alimentatie.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Hoe wordt mijn alimentatie bepaald?

  De hoogte van uw alimentatie is gebaseerd op wat u kunt missen. Dit wordt uw draagkracht genoemd.

  Daarnaast wordt er gekeken naar de onderhoudsbehoefte van degene die alimentatie ontvangt. Hierbij wordt gekeken naar uw inkomen en de toeslagen. De alimentatie wordt berekend op het moment dat u dit aanvraagt: het moment dat u uit elkaar gaat.

  Willen u en uw ex-partner allebei de alimentatie herzien? Dan kunt een herberekening laten maken via het LBIO.

  Draagkracht berekenen

  Wilt u uw draagkracht laten berekenen? Dan kunt u een advocaat inschakelen. Het Juridisch Loket helpt u niet bij het berekenen van uw draagkracht of uw alimentatie, maar kan wel advies geven over uw persoonlijke situatie.

Terug naar boven Shape