Logo
Cookie Privacy

Wat kan ik doen bij een arbeidsconflict?

Een slechte relatie met uw werkgever of collega kan de werksfeer verpesten. Het is belangrijk om hier met elkaar over te praten. Soms helpt het om nieuwe afspraken te maken over uw werk. Blijf u in ieder geval goed gedragen. Komt u er samen niet uit? Dan kunt u naar de rechter.

Ga meteen naar

Veelgestelde vragen
Stap 1

Praat met uw leidinggevende of werkgever

Praat met uw leidinggevende of werkgever over de werksfeer. Soms is dat genoeg om samen tot een oplossing te komen.

Laat u niet onder druk zetten door uw werkgever om akkoord te gaan met bepaalde afspraken. Bijvoorbeeld over aanpassingen van uw contract of uw werk.

Bent u bang voor ontslag? Neem dan contact op met een van onze juristen. Of vraag advies aan uw rechtsbijstandverzekeraar of vakbond.

Vertrouwenspersoon

Gaat de ruzie over grensoverschrijdend gedrag zoals pesten, seksuele intimidatie of discriminatie? Dan kunt u het probleem ook bespreken met een ‘vertrouwenspersoon’ op uw werk. Dit is iemand die er speciaal is om werknemers te helpen bij zulke problemen.

Controleer het verslag

Maakte uw werkgever een verslag van het gesprek? Controleer dit dan. Als u het niet eens bent met het verslag, reageer hier dan schriftelijk op. Geef aan waar u het niet mee eens bent. Vraag uw werkgever om deze reactie aan uw dossier toe te voegen. Bewaar een kopie voor uzelf.

Goed werknemerschap

Zorg dat u ondanks de slechte relatie of sfeer uw werk goed blijft doen. Meld u bijvoorbeeld niet ziek als u dat niet echt bent. En blijf redelijke opdrachten van uw werkgever uitvoeren. Mocht het tot een rechtszaak komen, dan staat u sterker: u bent een goede werknemer geweest. 

Bent u geholpen met deze informatie?
Stap 2

Vraag om mediation

Komt u er met uw werkgever of leidinggevende niet uit? Vraag dan hulp van een mediator. De mediator is onpartijdig en helpt u samen het probleem op te lossen.

Bent u geholpen met deze informatie?
Stap 3

Maak samen afspraken

Soms is het nodig om nieuwe afspraken te maken of uw contract aan te passen. Ga niet zomaar akkoord met een voorstel van uw werkgever. Onderhandel over de mogelijkheden. Wil uw werkgever bijvoorbeeld dat u op een andere plek gaat werken, maar wilt u dat niet? Kijk dan of er andere opties zijn. Misschien wil een collega in uw plaats gaan.

Vraag advies

Twijfelt u over een voorstel of weet u niet wat de afspraken betekenen voor uw situatie? Overleg dan eerst met een adviseur. Neem contact op met een van onze juristen. Of vraag advies aan uw rechtsbijstandverzekeraar of vakbond.

Schrijf afspraken op

Vraag uw werkgever om de nieuwe afspraken op papier of in een e-mail te zetten. Zo voorkomt u onduidelijkheid over de afspraken. Krijgt u hulp van een mediator? Vraag dan aan de mediator of hij de afspraken op papier zet.

Let op

Soms geeft uw werkgever u een beëindigingsovereenkomst. Teken dit contract niet meteen, maar laat de inhoud eerst door een jurist controleren. U kunt dit vragen aan het Juridisch Loket, uw rechtsbijstandverzekering of vakbond.

Bent u geholpen met deze informatie?
Stap 4

Ga naar de kantonrechter

Als u er ook met hulp van een mediator samen niet uitkomt, dan kunt u naar de kantonrechter. U vraagt de rechter te bepalen wat u en uw werkgever moeten doen om het probleem op te lossen. Bedenk wel dat de sfeer op het werk hierdoor slechter kan worden.

Het is verstandig om hulp te vragen van een advocaat. Heeft u een rechtsbijstandverzekering of bent u lid van een vakbond? Neem daar dan contact mee op.

Bent u geholpen met deze informatie?

Meer informatie over dit onderwerp

Bent u geholpen met deze informatie?
Delen:

Ook interessant voor u

Wat kan ik doen als mijn werkgever mijn salaris niet of te laat betaalt?
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven