Overslaan en naar de inhoud gaan
Ga meteen naar
Stap 1

Praat met uw leidinggevende of werkgever

Praat met uw leidinggevende of werkgever over de werksfeer. Soms is dat genoeg om samen tot een oplossing te komen.

Laat u niet onder druk zetten door uw werkgever om akkoord te gaan met bepaalde afspraken. Bijvoorbeeld over aanpassingen van uw contract of uw werk.

Bent u bang voor ontslag? Neem contact op met een van onze juristen. Of vraag advies aan uw rechtsbijstandsverzekeraar of vakbond.

Vertrouwenspersoon

Gaat de ruzie over vervelend gedrag zoals pesten, agressie, seksueel geweld of discriminatie? Dan kunt u het probleem ook bespreken met een ‘vertrouwenspersoon’ op uw werk. Dit is iemand die er speciaal is om werknemers te helpen bij zulke problemen.

Controleer het verslag

Maakte uw werkgever een verslag van het gesprek? Controleer dit dan. Als u het niet eens bent met het verslag, reageer hier dan schriftelijk op. Geef aan waar u het niet mee eens bent. Vraag uw werkgever om deze reactie aan uw dossier toe te voegen. Bewaar een kopie voor uzelf.

Goed werknemerschap

Zorg dat u ondanks de slechte relatie of sfeer uw werk goed blijft doen. Meld u bijvoorbeeld niet ziek als u dat niet echt bent. En blijf redelijke opdrachten van uw werkgever uitvoeren. Mocht het tot een rechtszaak komen, dan staat u sterker: u bent een goede werknemer geweest. 

Stap 2

Vraag om mediation

Komt u er met uw werkgever of leidinggevende niet uit? Vraag dan hulp van een mediator. De mediator is onpartijdig en helpt u samen het probleem op te lossen.

Stap 3

Maak samen afspraken

Soms is het nodig om nieuwe afspraken te maken of uw contract aan te passen. Ga niet zomaar akkoord met een voorstel van uw werkgever. Onderhandel over de mogelijkheden. Wil uw werkgever bijvoorbeeld dat u op een andere plek gaat werken, maar wilt u dat niet? Kijk dan of er andere opties zijn. Misschien wil een collega in uw plaats gaan.

Vraag advies

Twijfelt u over een voorstel of weet u niet wat de afspraken betekenen voor uw situatie? Overleg dan eerst met een adviseur. Neem contact op met een van onze juristen. Of vraag advies aan uw rechtsbijstandsverzekeraar of vakbond.

Schrijf afspraken op

Vraag uw werkgever om de nieuwe afspraken op papier of in een e-mail te zetten. Zo voorkomt u onduidelijkheid over de afspraken.

Krijgt u hulp van een mediator? Vraag dan aan de mediator of hij de afspraken op papier zet.

Soms geeft uw werkgever u een beëindigingsovereenkomst. Teken dit contract niet meteen, maar laat de inhoud eerst door een jurist controleren. U kunt dit vragen aan het Juridisch Loket, uw rechtsbijstandverzekering of vakbond.

Stap 4

Ga naar de kantonrechter

Als u er ook met hulp van een mediator samen niet uitkomt, dan kunt u naar de kantonrechter. U vraagt de rechter te bepalen wat u en uw werkgever moeten doen om het probleem op te lossen. Bedenk wel dat de sfeer op het werk hierdoor slechter kan worden.

Het is verstandig om hulp te vragen van een advocaat. Heeft u een rechtsbijstandverzekering of bent u lid van een vakbond? Neem daar dan contact mee op.

Meer informatie over dit onderwerp
  • Kan mijn werkgever mij ontslaan bij een arbeidsconflict?

    Uw werkgever kan u ontslaan als er een ‘verstoorde arbeidsverhouding’ is. Dit betekent dat de relatie tussen u en uw werkgever of collega’s erg slecht is. En niet meer goed komt.

    Uw werkgever moet voor dit ontslag toestemming vragen aan de rechter. De rechter geeft dit niet zomaar. Uw werkgever moet bewijzen dat de relatie zo slecht is, dat het ontslag nodig is. Is de slechte relatie de schuld van uw werkgever? Dan kan de rechter bepalen dat u een ‘billijke vergoeding’ krijgt van uw werkgever. Dit is een schadevergoeding die u krijgt bovenop de transitievergoeding

    Tijdelijk contract

    Heeft u een tijdelijk contract? Dan kan de verstoorde arbeidsrelatie een reden zijn voor uw werkgever om uw contract niet te verlengen. Hiervoor heeft hij geen toestemming nodig van de rechter. Hij moet dit wel op tijd laten weten.

    Wil uw werkgever uw tijdelijke contract stoppen vóór de einddatum? Dan heeft uw werkgever vaak wel toestemming van de kantonrechter nodig.

    Beëindigingsovereenkomst

    Uw werkgever kan u ook een beëindigingsovereenkomst geven. Teken dit voorstel niet meteen, maar vraag eerst advies. Neem contact op met een van onze juristen. Of vraag advies aan uw rechtsbijstandsverzekeraar of vakbond

    Ontslag op staande voet

    Gaf uw werkgever u ontslag op staande voet? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een van onze juristen.

    Bel gratis 0800 - 8020 Gratis persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.
    Bekijk alle contactmogelijkheden
  • Wat moet ik doen als ik ziek word door een arbeidsconflict?

    De situatie op uw werk kan zo erg worden, dat u ziek wordt. Kunt u daardoor niet meer werken, dan moet uw werkgever u naar een bedrijfsarts sturen. Vertel deze wat er aan de hand is.

    De bedrijfsarts kan beoordelen of u ziek bent door ruzie of de vervelende sfeer op uw werk. Hij kan een ‘time-out’ geven. Dit is een korte periode waarin u niet hoeft te werken. Hij kan ook adviseren om in gesprek te gaan met uw werkgever of leidinggevende. Bijvoorbeeld met hulp van een mediator.

    Regels tijdens ziekte

    Zorg in elk geval dat u zich houdt aan de regels van ziekmelden op uw werk. Bent u lange tijd ziek? Dan moet u re-integreren. Uw werkgever maakt met u een plan om terug te keren naar uw werk. Of hij helpt u om een andere werkplek te vinden bij dit of een ander bedrijf. Ook als u tijdelijk niet kunt werken, maakt u hierover afspraken in het plan.

    Uw werkgever kan u een beëindigingsovereenkomst geven. Teken deze overeenkomst niet, maar neem contact op met een jurist van het Juridisch Loket, uw vakbond of rechtsbijstandsverzekeraar. Als u tijdens ziekte akkoord gaat met ontslag, krijgt u namelijk meestal geen uitkering van het UWV.

Terug naar boven Shape