Wat kan ik doen bij een arbeidsconflict? | Het Juridisch Loket Overslaan en naar de inhoud gaan
Stap 1

Overleg met uw leidinggevende of werkgever

Probeer eerst met uw leidinggevende of werkgever tot een oplossing te komen. Onderhandel over de mogelijkheden. Wil uw werkgever u bijvoorbeeld overplaatsen en wilt u dat niet? Misschien kan een andere collega in uw plaats gaan.

Schriftelijke afspraken

Laat nieuwe afspraken op papier zetten of vraag om een verslag van het gesprek. Zo voorkomt u onduidelijkheid over de afspraken.

Ongewenst gedrag

Gaat het conflict over ongewenst gedrag zoals pesten, agressie, seksueel geweld of discriminatie? Dan kunt u het probleem ook bespreken met een vertrouwenspersoon op uw werk.

Stap 2

Schakel een mediator in

Komt u er met uw werkgever of leidinggevende niet uit? Schakel dan een mediator in. Een mediator is een onafhankelijke partij die u begeleidt bij het vinden van een oplossing. De afspraken die u maakt, legt de mediator voor u vast.

Zorg dat u tijdens het arbeidsconflict uw werk goed uitvoert. Meldt u bijvoorbeeld niet ziek als u niet echt ziek bent. Mocht het tot een rechtszaak komen, dan staat u sterker als u zich als een goed werknemer heeft gedragen.

Soms biedt uw werkgever u een beëindigingsovereenkomst aan. Teken dit contract niet meteen, maar laat de inhoud eerst door een jurist controleren. U kunt dit vragen aan het Juridisch Loket, uw rechtsbijstandverzekering of vakbond.

Stap 3

Stap naar de kantonrechter

Als u er ook met een mediator niet uitkomt, dan kunt u het conflict voorleggen aan de kantonrechter. Bedenk daarbij dat als u naar de rechter stapt, dit gevolgen heeft voor de sfeer op het werk.

Het kan verstandig zijn om een advocaat in te schakelen. Heeft u een rechtsbijstandverzekering of bent u lid van een vakbond? Neem dan contact met hen op. 

Meer informatie over dit onderwerp
 • Kan mijn werkgever mij ontslaan bij een arbeidsconflict?

  De werkgever zou u kunnen ontslaan als er een verstoorde arbeidsverhouding is. De werkgever moet daarvoor toestemming vragen bij de kantonrechter. De werkgever moet dan kunnen bewijzen dat de verhouding tussen u en de werkgever zo erg is verstoord, dat het ontslag nodig is.

  Heeft u een tijdelijk contract? Dan heeft de werkgever de mogelijkheid om uw contract niet te verlengen. Om het contract tussentijds te beëindigen, heeft de werkgever vaak ook toestemming van de kantonrechter nodig.

  Geeft de werkgever u ontslag op staande voet? Neem contact op met een van onze juristen.

  De werkgever kan u ook een beëindigingsvoorstel doen. Teken dit voorstel niet meteen, maar laat u eerst adviseren. U kunt dit vragen aan uw rechtsbijstandverzekering of uw vakbond. Heeft u die niet? Neem dan contact op met een van onze juristen.

  Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
  Bel elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
  U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
  Bekijk alle contactmogelijkheden
 • Wat moet ik doen als ik ziek word door een arbeidsconflict?

  De situatie op de werkvloer kan zo uit de hand lopen dat u ziek wordt. Als u door ziekte niet meer kunt werken, schakelt de werkgever een bedrijfsarts in. U kunt uw situatie dan met uw bedrijfsarts bespreken.

  De bedrijfsarts kan oordelen dat u ziek bent als gevolg van een conflict op het werk. Uw bedrijfsarts kan u dan een time-out geven of oordelen dat u in gesprek moet gaan met uw werkgever of leidinggevende.

  Zorg in elk geval dat u zich houdt aan de regels van ziek melden op uw werk. Bent u lange tijd ziek? Dan krijgt u misschien een re-integratietraject op maat.

  Uw werkgever kan u een beëindigingsovereenkomst aanbieden. Teken deze overeenkomst niet zomaar. Als u tijdens ziekte akkoord gaat met ontslag, krijgt u meestal geen uitkering van UWV. Neem contact op met een van onze juristen.

 • Wat kan ik doen tegen een officiële waarschuwing?

  Uw werkgever kan u een officiële waarschuwing geven als u iets verkeerd doet tijdens het werk. U kunt bijvoorbeeld een officiële waarschuwing krijgen als u:

  • vaak te laat komt, te lang pauzeert of te vroeg weggaat
  • uw werk niet goed uitvoert
  • bedrijfseigendommen onzorgvuldig gebruikt

  U krijgt een officiële waarschuwing schriftelijk. Bent u het niet eens met de officiële waarschuwing? Stuur uw werkgever dan onze voorbeeldbrief protesteren tegen officiële waarschuwing. Leg de situatie uit en vraag de officiële waarschuwing in te trekken.

  Krijgt u een officiële waarschuwing, nadat u een of meerdere officiële waarschuwingen heeft gehad? Dan kan dit een reden zijn om u op staande voet te ontslaan.

Terug naar boven Shape