Overslaan en naar de inhoud gaan

Aangifte doen

U kunt op de volgende manier aangifte doen:

 • Telefonisch;
 • Online. U kunt alleen digitaal aangifte doen van een aantal feiten, waarbij de dader onbekend is en geen geweld is gebruikt. Bijvoorbeeld diefstal of vernieling;
 • Op het politiebureau. U mag zelf kiezen op welk politiebureau u aangifte doet. Bel van te voren om een afspraak te maken.

Kijk op de website van de politie op welke manier u in uw situatie het beste aangifte kunt doen.

Het is niet mogelijk om anoniem aangifte te doen. Wel kunt u een misdrijf of daders anoniem melden bij Meld Misdaad Anoniem of bel 0800-7000. De melding is in zijn geheel anoniem, er is geen nummerherkenning en het telefoongesprek wordt niet opgenomen.

Verplichtingen

U bent niet verplicht om aangifte te doen van een strafbaar feit. Van de volgende ernstige misdrijven moet wel u verplicht aangifte doen: 

 • Moord of doodslag.
 • Verkrachting.
 • Een dreiging voor de staat.

U doet aangifte als u weet dat deze misdrijven zijn gebeurd, er een poging toe is gedaan, of deze worden voorbereid. U hoeft geen aangifte te doen als dit kan leiden tot vervolging van uzelf, uw (ex)partner of familie.

Klachtdelicten

Sommige aangiften gaan over klachtdelicten, zoals:

 • Smaad;
 • Laster;
 • Stalking;
 • Schending van beroepsgeheim.

Wilt u aangifte doen van een klachtdelict? Dien dan een klacht in bij de politie. Lees op onze website wanneer en hoe u aangifte kunt doen van een klachtdelict.

Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
Elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Meer informatie over dit onderwerp
 • Hoe verloopt de procedure na een aangifte?

  Onderzoek

  De politie maakt van uw aangifte een proces-verbaal op en bekijkt daarna of er een onderzoek wordt gestart. Is het belang te klein, of het onderzoek onbegonnen werk? Dan start de politie geen onderzoek. Zo wordt een fietsendiefstal meestal niet onderzocht, tenzij de fietsendief op heterdaad is betrapt. 
  Bent u het er niet mee eens dat er door de politie om geen onderzoek wordt gestart? Vraag dan een gesprek aan bij de korpschef of stuur hem een brief.

  Soms besluit de politie na onderzoek de zaak niet door te sturen naar het Openbaar Ministerie. Dit heet ‘opleggen’. Bent u het hier niet mee eens? Stuur dan een brief naar de officier van justitie. Vraag hem het proces-verbaal bij de politie op te vragen.

  Openbaar Ministerie

  Na afronding van het onderzoek kan de zaak naar het Openbaar Ministerie worden gestuurd. Deze bepaalt of de dader wordt vervolgd. Seponeert het Openbaar Ministerie de zaak en wordt de dader dus niet vervolgd? Dan kunt u in een klacht indienen wegens het niet vervolgen van een strafbaar feit. Dit beklag dient u in bij het gerechtshof. Het gerechtshof bepaalt dan of het Openbaar Ministerie de zaak moet vervolgen. Neem voor meer informatie over deze procedure contact met ons op.

  Slachtofferzorg

  Bent u het slachtoffer van een misdrijf (bijvoorbeeld een inbraak of mishandeling)? Dan doet de politie het volgende:

  • De politie geeft u het telefoonnummer van Slachtofferhulp. Als u dit wilt, neemt deze organisatie binnen 48 uur contact met u op.
  • De politie vraagt u of u aanspraak wilt maken op schadevergoeding, als de dader wordt gevonden.
  • De politie vraagt u of u op de hoogte wilt blijven van de zaak. U kunt dan terecht bij een Slachtofferloket.
  Lees meer op Rechtspraak.nl Klacht niet-vervolgen strafbaar feit
  Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
  Elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
  U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
  Bekijk alle contactmogelijkheden
 • Wat kan ik doen als de politie weigert om mijn aangifte op te nemen?

  Meld de weigering bij de korpschef van het politiebureau of bij de officier van justitie waar het politiebureau onder valt. De officier van justitie neemt de aangifte dan zelf op of geeft het politiebureau opdracht om de aangifte op te nemen.

  Wil de korpschef en/of de officier van justitie de aangifte ook niet opnemen? Dan heeft u de volgende opties:

Terug naar boven Shape