Kan ik een aangifte bij de politie intrekken?

Bij de politie kunt u aangifte doen van een strafbaar feit. Soms hebben mensen spijt van een aangifte die ze daarna willen intrekken. Hieronder leest u of dit mag en wat uw mogelijkheden zijn.

Aangifte intrekken

U kunt uw aangifte niet intrekken. Na een aangifte kan de politie niet opeens doen of er geen strafbaar feit is gepleegd. Dat is in strijd met de onderzoeksplicht van de politie. De politie moet de aangifte dus in behandeling nemen.

De officier van justitie beslist of er ook iemand wordt vervolgd. Wel kunt u een brief schrijven aan de officier van justitie. Leg daarin uit waarom u uw aangifte ongedaan wilt maken. De officier van justitie kan uw verhaal meenemen bij zijn beslissing om wel of niet te vervolgen. 

Wilt u een aangifte intrekken omdat deze vals is? Dan loopt u het risico om zelf vervolgd te worden. Het doen van valse aangifte is namelijk strafbaar.

Heeft u aangifte gedaan van een klachtdelict? Dan kunt u deze wel intrekken. Lees meer informatie over het intrekken van een klacht op onze website.

Meer weten? Neem dan contact met ons op.