Overslaan en naar de inhoud gaan
Ga meteen naar
Stap 1

Neem contact op met de verkoper

Neem contact op met het bedrijf waar u de auto kocht. Vertel dat de auto problemen heeft. Misschien wist de verkoper niet van de problemen en wil hij ze samen met u oplossen. Wat uw rechten zijn, hangt af van de garantie die u heeft.

Auto met garantie

Kocht u de auto met een garantiebewijs? Kijk dan in dit garantiebewijs welke garantie de verkoper u gaf. Laat dit aan de verkoper zien.

Auto zonder garantie

Kocht u de auto zonder garantiebewijs? Dan heeft u mogelijk recht op reparatie of vervanging. Als de auto te snel kapot gaat, moet de verkoper meestal het probleem oplossen. Hij moet de auto repareren of voor een andere auto zorgen. Kan dit niet? Of zijn de gebreken heel erg? Dan kunt u de koop terugdraaien.

Heeft uw auto problemen binnen 1 jaar na de koop? Dan moet de verkoper bewijzen dat de problemen er nog niet waren toen u de auto kocht. Als u de auto kocht vóór 27 april 2022, is deze periode 6 maanden.

Merkt u de problemen ná 1 jaar? Dan moet u bewijzen dat de problemen er al waren toen u de auto kocht. Als u de auto kocht vóór 27 april 2022, moet dat na 6 maanden.

U heeft een onderzoeksplicht bij de koop van een tweedehands auto. U mag niet zomaar verwachten dat alles goed is. Controleer de auto daarom voordat u hem koopt. Maak bijvoorbeeld een proefrit. Stel vragen aan de verkoper of doe een aankoopkeuring.

Koop bij privé-verkoper

Kocht u de auto niet bij een bedrijf maar bij een privé-verkoper, bijvoorbeeld via Marktplaats? Dan gelden andere regels

Stap 2

Stuur de verkoper een brief

Komt u er met de verkoper niet uit? Stuur dan onze voorbeeldbrief repareren of vervangen ondeugdelijk product. Hiermee vraagt u de verkoper om de auto te repareren, of u een andere auto te geven.

Krijgt u een andere auto van de verkoper? Dan kan hij u vragen om een bedrag bij te betalen als u de auto kocht:

 • zonder garantie, en hij gaat hij na 1 jaar kapot. Kocht u de auto vóór 27 april 2022? Dan geldt een periode van 6 maanden.
 • met garantie, en hij gaat na de garantieperiode kapot
Stap 3

Ga naar de Geschillencommissie of rechter

Reageert de verkoper niet, of lost hij het probleem niet op? Vraag de Bovag of de geschillencommissie om uw klacht te behandelen.

Ingebrekestelling sturen

Is het bedrijf niet aangesloten bij Bovag of bij De Geschillencommissie? Stuur dan onze voorbeeldbrief Ingebrekestelling ondeugdelijk product naar de verkoper. In deze brief geeft u de verkoper een laatste kans om het probleem op te lossen.

Naar de rechter

Lost de verkoper het probleem nog steeds niet op? Dan kunt u de rechter vragen om:

 • de koop te ontbinden (ongedaan maken)
 • de koop te vernietigen (terugdraaien, alsof u de auto nooit kocht)
 • de koopprijs te verlagen
Meer informatie over dit onderwerp
 • Wat als de verkoper zegt dat hij niet wist van een teruggedraaide kilometerstand?

  Elke autoverkoper weet dat de prijs van een tweedehands auto ook afhangt van de kilometerstand. Een professionele verkoper moet daarom onderzoeken of de kilometerstand klopt. Als een verkoper niets weet van fraude met de kilometerstand, is dat zijn eigen schuld. 

  Misleiding door verkoper

  Als koper mag u vertrouwen op wat de verkoper zegt. De verkoper mag niet beloven dat alles goed is als hij zelf twijfelt. Dit is misleiding. Als de verkoper u misleidt, heeft u het recht om de koop te vernietigen (terug te draaien). U moet de misleiding dan wel kunnen bewijzen. Bijvoorbeeld met een rapport van een expert van een ander bedrijf.

  Bedrog door verkoper

  Zegt de verkoper dat de kilometerstand klopt, terwijl hij weet dat de stand op de teller niet klopt? Dan is dit bedrog. Als de verkoper u bedriegt, heeft u het recht om de koop te vernietigen (terug te draaien). U moet het bedrog wel kunnen bewijzen. Bijvoorbeeld met een rapport van een expert buiten het bedrijf.

Terug naar boven Shape