Logo Het Juridisch Loket
Cookie Privacy

Wat kan ik doen bij een miskoop via Marktplaats?

Als u iets koopt via Marktplaats heeft u minder rechten dan in een winkel of webshop. U kunt uw aankoop bijvoorbeeld niet altijd terugbrengen. Maar de verkoper moet zich wel aan de afspraken houden.

Wat kunt u doen bij een miskoop?

Op websites als Marktplaats verkopen gewone mensen hun tweedehands spullen. Zij zijn geen bedrijf of professionele verkoper. Daarom heeft u als koper minder rechten dan in een winkel of webshop.

Wilt u iets kopen op Marktplaats? Controleer dan van tevoren of de verkoper betrouwbaar is. Gaat er toch iets mis met uw aankoop op Marktplaats? Volg dan de stappen hieronder.

Let op

Op websites als Markplaats staan ook advertenties van bedrijven en professionele verkopers. Als u bij hen koopt, heeft u meer rechten. U kunt bijvoorbeeld een koop ongedaan maken.

Bent u geholpen met deze informatie?

Ga meteen naar

Veelgestelde vragen
Stap 1

Controleer de advertentie en uw afspraken met de verkoper

De verkoper moet zich aan zijn afspraken houden. En hij mag geen valse beloftes doen in de advertentie of in contact met u. Zegt hij bijvoorbeeld dat het product nieuw is? Dan mag het niet gebruikt zijn.

U moet uw afspraken met de verkoper wel kunnen bewijzen. Controleer daarom wat in de advertentie stond en wat de verkoper heeft beloofd via chat, e-mail of app.

Bent u geholpen met deze informatie?
Stap 2

Overleg met de verkoper

Laat de verkoper weten wat er mis is met uw aankoop, bijvoorbeeld:

  • Het product is kapot of beschadigd.

  • Het product is anders dan in de advertentie staat. Er mist bijvoorbeeld een onderdeel. Of de maten kloppen niet.

  • U heeft het product niet ontvangen.

Probeer samen een oplossing te vinden. Bijvoorbeeld dat u het product terugstuurt en uw geld terugkrijgt. Of dat u een deel van het geld terugkrijgt, en het product houdt.

Bent u geholpen met deze informatie?
Stap 3

Stuur de verkoper een brief

Is het product kapot? Vraag de verkoper dan het product te (laten) repareren of te vervangen. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief repareren of vervangen ondeugdelijk product.

Kan de verkoper het product niet repareren? En kan hij ook geen ander product leveren? Dan kunt u van de koop af en heeft u recht op uw geld terug. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief ontbinden overeenkomst.

Kreeg u verkeerde informatie?

Gaf de verkoper u te weinig of verkeerde informatie over het product? En had u het product niet gekocht als u vooraf de goede informatie had gehad? Dan heeft u misschien te maken met ‘dwaling’.

Bij dwaling kunt u de koop terugdraaien. U geeft het product dan terug aan de verkoper en vraagt uw geld terug. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief vernietigen overeenkomst.

Bent u geholpen met deze informatie?
Stap 4

Ga naar de rechter

Komt u er samen niet uit? Of reageert de verkoper niet op uw brief? Dan kunt u de rechter vragen om uitspraak te doen. De rechter beslist wie er gelijk heeft. En of u uw geld terugkrijgt. U kunt hiervoor hulp vragen aan een advocaat.

Let op

Een rechtszaak kost veel geld. Neem contact op met een van onze juristen om uw situatie te bespreken. Of vraag advies aan uw rechtsbijstandverzekering of advocaat.

Bent u geholpen met deze informatie?

Meer informatie over dit onderwerp

Bent u geholpen met deze informatie?
Delen:

Ook interessant voor u

Wat kan ik doen als ik een ondeugdelijk product heb gekocht?
Logo Het Juridisch Loket

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso
Logo Ministerie van Justitie en Veiligheid

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Responsible disclosure

Terug naar boven