Logo
Cookie Privacy

Heb ik een vergunning nodig om een boom in mijn tuin te kappen?

In sommige gemeenten is er een verbod om bomen te kappen of te verplaatsen. U moet in dat geval een vergunning aanvragen. Soms is een vergunning niet nodig, maar moet u de kap wel melden.

Ga meteen naar

Veelgestelde vragen

Controleer of u een vergunning nodig heeft

Elke gemeente heeft eigen regels voor het kappen van bomen. Via het Omgevingsloket kunt u een online vergunningcheck doen. U ziet dan direct of u:

  • een kapvergunning nodig heeft

  • de kap moet melden

U kunt de regels ook navragen bij uw gemeente.

Vraag een omgevingsvergunning aan

Mag u de boom alleen kappen met een vergunning? Dan moet u een omgevingsvergunning aanvragen bij uw gemeente. Dit is een vergunning die u soms nodig heeft als u iets wil bouwen of slopen.

Vaak heeft uw gemeente hiervoor een online of papieren aanvraagformulier. U kunt de aanvraag ook doen via het Omgevingsloket. Hiervoor heeft u uw DigiD nodig. In uw aanvraag legt u uit:

  • om welke boom het gaat

  • hoe u de boom wilt kappen

  • waarom u de boom wilt kappen

Heeft u bewijs om uw aanvraag te helpen? Is de boom bijvoorbeeld ziek? Stuur dan een rapport van een boomdeskundige mee. Veroorzaakt de boom schade? Stuur dan foto's van de schade mee.

U kunt alleen een omgevingsvergunning aanvragen als u eigenaar bent van de grond waarop de boom staat. En u moet betalen voor uw aanvraag. De prijs is verschillend in elke gemeente.

U krijgt meestal binnen 8 weken een beslissing

Uw gemeente neemt meestal binnen 8 weken een beslissing over uw aanvraag. Is het een ingewikkelde aanvraag? Dan beslist de gemeente binnen 6 maanden. De gemeente mag de beslisperiode verlengen met maximaal 6 weken. U krijgt hier een bericht over.

Om andere mensen de kans te geven om in bezwaar te gaan tegen het kappen, maakt uw gemeente uw aanvraag bekend. Zij zet uw aanvraag op haar website of in de plaatselijke krant. Krijgt u de vergunning? Dan maakt uw gemeente dit meestal ook bekend.

Beslist uw gemeente te laat?

Neemt uw gemeente te laat een beslissing? Dan kunt u soms vragen om een dwangsom. U vraagt uw gemeente dan om u een vergoeding te betalen.

Bent u geholpen met deze informatie?
Bent u geholpen met deze informatie?
Delen:

Ook interessant voor u

Wat doe ik als de boom of heg van mijn buren te dicht bij mijn erfgrens staat?
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven