Wat mag ik doen tegen overhangende takken van mijn buren? | Het Juridisch Loket Overslaan en naar de inhoud gaan
Let op: Door het coronavirus zijn al onze vestigingen dicht. Heeft u een juridische vraag? Bel of mail. Excuses voor het ongemak.
Stap 1

Vraag aan uw buren of zij willen snoeien

Laat uw buren weten dat u last heeft van de overhangende takken. Vraag of zij de takken kunnen snoeien.

Kunnen uw buren de takken alleen snoeien als zij toegang hebben tot uw tuin? Dan hebben zij recht op toegang tot uw tuin zodat zij het probleem op kunnen lossen. 

Zijn de takken van een boom van uw gemeente? Dan moet u uw gemeente vragen de overhangende takken te verwijderen.

Stap 2

Vraag uw buren met een brief de takken te verwijderen

Heeft u uw buren gevraagd om de takken te verwijderen, maar gebeurt er niets? Stuur dan een aangetekende brief.

Geef in de brief (of email) een termijn aan waarbinnen de takken moeten worden verwijderd. 6 weken is een redelijke termijn. Geef ook aan dat u de takken zult verwijderen, als de buren niet binnen 6 weken de takken hebben gesnoeid.

Stap 3

Haal de takken zelf weg

Verwijderen uw buren de takken niet? Dan kunt u de takken zelf weghalen. U kunt de takken boven uw grond afknippen. Alles wat u afknipt boven uw grond, is uw eigendom. Gaat het om de takken van een heg die op de erfafscheiding staat? Dan mag u de heg aan uw kant snoeien. U mag de heg niet beschadigen.

Doorschietende wortels van een boom van uw buren mag u wel verwijderen zonder eerst te vragen of uw buren dit zelf willen doen.

Zijn de takken van een boom van uw gemeente? Dan geldt er mogelijk een verordening of beleid waarin het snoeien van takken is geregeld. Vraag dit na bij uw gemeente, voordat u de takken verwijdert.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Kunnen snoeikosten verhaald worden op de buren?

  In de wet staat niets over snoeikosten. Geeft u een tuinman opdracht om de overhangende takken te snoeien? Dan zult u de snoeikosten moeten betalen. 

  Vindt u dat uw buren deze kosten moeten vergoeden en komt u hier met uw buren niet uit? Dan kunt u proberen om via buurtbemiddeling of mediation tot een oplossing te komen. Lukt dit niet? Dan kunt u de rechter om een uitspraak vragen. U kunt hiervoor hulp vragen via uw rechtsbijstandsverzekering of een advocaat. Het is afhankelijk van uw situatie of u van de rechter gelijk krijgt.

 • Hoe zit het met vruchten die op mijn grond vallen?

  Vruchten van de boom van uw buren die op uw grond vallen, zijn uw eigendom. Zolang ze aan de boom hangen, zijn deze eigendom van de buren en mag u ze niet plukken.

 • Hoe zit het als ik een huurwoning heb?

  Als huurder heeft u dezelfde rechten om overhangende takken te verwijderen, als de eigenaar van een woning. U kunt uw buren eerst mondeling en daarna schriftelijk vragen om de takken te snoeien. Schrijf in de brief dat zij dit bijvoorbeeld binnen 6 weken moeten doen. Snoeien ze de takken niet? Dan kunt u de takken zelf weghalen.

  Dezelfde verhuurder

  Huren uw buren bij dezelfde verhuurder? Dan kunt u uw verhuurder vragen om te bemiddelen. Als huurder heeft u namelijk de verplichting om uw tuin bij te houden. Via uw verhuurder kunt u een beroep doen op het ‘woongenot’. Uw verhuurder kan vervolgens uw buren aanspreken op ‘niet goed huurderschap’.

Terug naar boven Shape