Overslaan en naar de inhoud gaan
Ga meteen naar
Stap 1

Vraag uw buren of zij willen snoeien

Laat uw buren weten dat u last heeft van de overhangende takken. Vraag of zij de takken kunnen snoeien.

Kunnen uw buren de takken alleen snoeien als zij toegang hebben tot uw tuin? Dan hebben zij recht op toegang tot uw tuin zodat zij het probleem op kunnen lossen.

Wortels

Doorschietende wortels van bomen of struiken van uw buren mag u wel zelf verwijderen. U hoeft hiervoor geen toestemming te vragen. De boom of struik mag hierdoor niet in gevaar komen. Anders betaalt u mogelijk een vergoeding voor de schade.

Stap 2

Vraag via een brief of e-mail om te snoeien

Vroeg u de buren om de takken te verwijderen, maar gebeurt er niets? Vraag dan in een aangetekende brief of e-mail om de takken te verwijderen.

Geef uw buren hiervoor een redelijke tijd. 6 weken is redelijk. Schrijf ook dat u de takken zelf verwijdert, als uw buren dit niet binnen 6 weken doen.

Stap 3

Haal de takken zelf weg

Verwijderen uw buren de takken niet? Dan kunt u de takken zelf weghalen. U mag alleen de takken boven uw grond afknippen. Alles wat u afknipt boven uw grond, is uw eigendom.

Gaat het om een heg op de erfgrens? Dan mag u de heg aan uw kant snoeien. U mag de heg niet beschadigen.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Moeten de buren de snoeikosten betalen?

  In de wet staat niets over snoeikosten. Geeft u een tuinman opdracht om de overhangende takken te snoeien? Dan zult u zelf de snoeikosten moeten betalen.

  Vindt u dat uw buren deze kosten moeten vergoeden en komt u hier met uw buren niet uit? Probeer het dan via buurtbemiddeling of mediation. Een buurtbemiddelaar of mediator helpt u en de buren om samen een oplossing te vinden.

  Lukt dit niet? Dan kunt u de rechter om een uitspraak vragen. U kunt hiervoor hulp vragen aan uw rechtsbijstandverzekeraar of een advocaat.

 • Hoe zit het met vruchten die op mijn grond vallen?

  Vruchten van de boom van uw buren die op uw grond vallen, zijn uw eigendom. Maar plukken mag niet. Zolang de vruchten aan de boom hangen, zijn deze eigendom van de buren.

 • Hoe zit het als ik een huurwoning heb?

  Als huurder heeft u dezelfde rechten om overhangende takken te verwijderen, als de eigenaar van een woning. U kunt uw buren eerst in een gesprek vragen om de takken te snoeien. Daarna via een brief of e-mail. Schrijf dat zij dit bijvoorbeeld binnen 6 weken moeten doen. Snoeien ze de takken niet? Dan kunt u de takken zelf weghalen.

  Zelfde verhuurder

  Huren uw buren bij dezelfde verhuurder? Dan kunt u uw verhuurder vragen om hulp.

  Huurders hebben namelijk de plicht om hun tuin bij te houden. Snoeien uw buren hun overhangende takken niet? Dan kunt tegen uw verhuurder zeggen dat u hierdoor minder ‘woongenot’ heeft.

  Uw verhuurder kan daarna uw buren verantwoordelijk stellen voor ‘niet goed huurderschap’.

 • Mag ik een boom van de gemeente snoeien?

  Heeft u last van overhangende takken van een boom van uw gemeente? Dan moet u de gemeente vragen de overhangende takken te verwijderen.

  Staat de boom in de tuin van uw buren? En zeggen uw buren dat de boom van de gemeente is? Dan gelden er misschien extra regels voor het snoeien. Vraag dit na bij uw gemeente, voordat u takken verwijdert.

Terug naar boven Shape