Boom of heg buren staat dicht op erfgrens | Het Juridisch Loket Overslaan en naar de inhoud gaan
Stap 1

Sluit uitzonderingen uit

Bomen mogen binnen 2 meter en heggen mogen binnen 0,5 meter geplant worden als:

 • de boom, heg of struik niet hoger is dan de schutting
 • uw gemeente dit toestaat. Informeer naar de regels bij uw gemeente.

Daarnaast verjaart na 20 jaar een verplichting om de boom te verplaatsen of te verwijderen. U kunt met luchtfoto's van het Kadaster controleren of de boom al meer dan 20 jaar op dezelfde plek staat.

Stap 2

Ga in gesprek met uw buren

Ga met uw buren in gesprek en vertel dat u last heeft van de boom of heg. Misschien willen uw buren de boom verplaatsen of verwijderen.

Staat de boom of heg naast een schutting? En heeft u alleen last van het uitzicht? Vraag dan aan uw buren of zij de boom of heg willen snoeien tot de hoogte van de schutting.

Drukt de boom of heg tegen de schutting? Vraag dan of zij de boom of heg willen verwijderen. De eigenaar van de boom of heg moet de kosten daarvoor betalen.

Stap 3

Vraag hulp van een buurtbemiddelaar of mediator

Komt u er samen niet uit? Zoek dan een buurtbemiddelaar in uw buurt. Een buurtbemiddelaar kan met u en uw buren in gesprek gaan. Een voorwaarde voor buurtbemiddeling is dat u hier allebei vrijwillig aan meewerkt.

Is er geen buurtbemiddelaar in uw gemeente? Kijk dan of u en uw buren samen in gesprek willen met een mediator. Net als een buurtbemiddelaar kan een mediator bemiddelen tussen u en uw buren. Een mediator is een onafhankelijke, professionele bemiddelaar.

Stap 4

Stuur uw buren een brief

Stuur onze voorbeeldbrief als ook mediation niet helpt. Met deze brief geeft u uw buren een laatste kans de boom te verwijderen.

Stap 5

Stap naar de rechter

Laten uw buren de boom of heg nog steeds staan? Dan kunt u de situatie bij de rechter voorleggen. Wilt u weten hoe u dit kunt doen? Neem contact op met een van onze juristen.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Wat kan ik doen als mijn boom of heg te dicht bij de erfgrens staat?

  Vraag toestemming

  Ga eerst met uw buren in gesprek. Geven uw buren toestemming om de boom, heg of struik te laten staan? Vraag dan of zij dit op papier willen zetten.

  Krijgt u toestemming van uw buren? Dan kunt u meestal de boom of heg laten staan. Laat een notaris de gemaakte afspraken vastleggen in een notariële akte. U kunt daarna de notariële akte registreren bij het Kadaster.

  Snoeien

  Geven uw buren geen toestemming? Kijk dan of u de boom of heg kunt snoeien. Heeft de boom of heg dezelfde hoogte als de schutting? Dan kunnen uw buren zich meestal niet verzetten tegen de aanwezigheid van de bomen of heggen.

  Bent u bereid om de boom of heg te snoeien, of deze te verwijderen? Kijk dan of u een omgevingsvergunning moet aanvragen. U mag de boom of heg niet verwijderen tot u de vergunning krijgt.

  Rechter

  Uw buren kunnen ook naar de rechter stappen. U krijgt dan een uitnodiging om naar de rechtbank te komen. Heeft u een brief van de rechtbank ontvangen? Neem dan contact op met een van onze juristen.

  Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
  Bel elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
  U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
  Bekijk alle contactmogelijkheden
 • Welke regels gelden er voor bomen op openbare grond?

  De regels voor verplichte afstanden tot de erfgrens gelden niet voor bomen en beplanting op openbare grond. Deze bomen, heggen of struiken zijn eigendom van de gemeente of Rijkswaterstaat en mogen dus wel tegen de erfgrens aan worden geplant.

 • Wat kan ik doen tegen overlast van bladeren en takken?

  Als een boom meer dan 2 meter van de erfgrens staat, kunt u weinig doen tegen afgevallen bladeren en afgewaaide takken van de boom van uw buren. Uw buren doen dan niets fout. Dat bomen hun bladeren verliezen en dat de wind deze in uw tuin blaast, is wettelijk gezien 'overmacht'.

  Heeft u last van overhangende takken? Dan kunt u uw buren hierop aanspreken.

Terug naar boven Shape