Logo Het Juridisch Loket
Cookie Privacy

Welke regels zijn er over schuttingen, heggen en andere erfafscheidingen?

Als de schutting, heg of andere erfafscheiding op uw grond staat, mag u bepalen wat u ermee doet. U moet zich wel houden aan de regels voor erfafscheidingen, zoals de maximale hoogte. Staat de erfafscheiding precies op de erfgrens, dan moet u afspraken maken met uw buren.

Kies uw situatie:

Ik wil de erfafscheiding aanpassen
Ik wil een erfafscheiding plaatsen
Ik wil de erfafscheiding weghalen
De buren willen bouwen op de erfgrens

Ik wil de erfafscheiding aanpassen

Als u de erfafscheiding wilt veranderen, moet u eerst weten wie de eigenaar is. Staat de erfafscheiding precies op de erfgrens? Dan is de erfafscheiding van u en de buren samen. Staat hij op uw grond, of op de grond van uw buren? Dan is de erfafscheiding van de eigenaar van de grond. Het maakt niet uit wie de erfafscheiding betaalde.

Samen eigenaar

Bij een erfafscheiding van u en de buren samen mag u met uw kant doen wat u wilt. U mag bijvoorbeeld uw kant van de schutting schilderen. En u mag er beugels voor plantenbakken aan vastmaken. Als u maar geen schade veroorzaakt. Een heg mag u aan uw kant snoeien.

Buren zijn eigenaar

Staat de erfafscheiding op de grond van uw buren, dan mag u niet zomaar doen wat u wilt. U moet uw buren eerst om toestemming vragen. Wilt u de heg aan uw kant snoeien? Vraag uw buren dan eerst of zij dit zelf willen doen. Als zij niet reageren, stuur dan een brief of e-mail. Als u daarna nog niks hoort, mag u zonder toestemming zelf snoeien.

Uitzonderingen

Mogelijk gelden in uw gemeente andere of extra regels. Vraag dit na bij uw gemeente.

Bent u geholpen met deze informatie?

Ik wil een erfafscheiding plaatsen

U kunt een erfafscheiding plaatsen op uw eigen grond, of op de erfgrens met de buren.

Op eigen grond

Als u de erfafscheiding op uw eigen grond zet, moet u de kosten zelf betalen. U bent de eigenaar en u heeft geen toestemming nodig van uw buren. U moet zich wel houden aan de regels voor erfafscheidingen, zoals de maximale hoogte.

Op de erfgrens

Als u de erfafscheiding op de erfgrens plaatst, is deze van u en uw buren samen. U moet het daarom eens zijn over de erfafscheiding. U en uw buren moeten beiden de helft van de koop, de bouw en het onderhoud betalen. Het is belangrijk dat u daar samen afspraken over maakt. Dit kan met elkaar, met een buurtbemiddelaar of met een mediator.

Hoogte erfafscheiding

Zorg dat u de erfafscheiding niet te hoog maakt:

  • Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Wilt u een hogere erfafscheiding? Dan moet u een vergunning aanvragen.

  • Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte. Maar ze mogen niet te dicht bij de erfgrens staan.

Bent u geholpen met deze informatie?

Ik wil de erfafscheiding weghalen

U kunt een erfafscheiding verwijderen van uw eigen grond, of van de erfgrens met uw buren.

Op eigen grond

Staat de erfafscheiding op uw eigen grond? Dan mag u deze zonder overleg weghalen of vervangen. Het is wel verstandig om uw buren op tijd over uw plannen te vertellen. Mogelijk kunt u afspraken maken over een nieuwe erfafscheiding die van jullie samen is.  

Op de erfgrens

Staat de erfafscheiding op de erfgrens? Dan is deze van u en uw buren samen. U moet samen afspraken maken over veranderingen. Komt u er samen niet uit? Dan kunt u hulp vragen aan een buurtbemiddelaar of mediator.

Lost u het probleem niet met elkaar op? Dan kunnen u of uw buren het volgende doen:

  • Plaats een nieuwe, tweede erfafscheiding op eigen grond. Hiervoor is geen toestemming nodig van de ander. Deze erfafscheiding is dan alleen van de eigenaar van de grond. De kosten en het onderhoud moet de eigenaar zelf betalen. U en de buren blijven samen verantwoordelijk voor de oude erfafscheiding.

  • Start een procedure bij de rechter. Om de ander te dwingen om mee te werken of mee te betalen aan de erfafscheiding. Een rechtszaak kan de relatie tussen u en uw buren ernstig verstoren.

Bent u geholpen met deze informatie?

De buren willen bouwen op de erfgrens

Hebben uw buren een omgevingsvergunning om te bouwen op de erfgrens? En moeten ze daarvoor de heg, muur of schutting op de erfgrens verwijderen? Dan hebben de buren uw toestemming nodig.

Controleer zelf of de grond waarop de buren willen bouwen hun eigen grond is. De gemeente hoeft dit namelijk niet te controleren. Denkt u dat de buren op uw grond willen bouwen? Bespreek dit met uw buren.

Komt u er samen niet uit? Ook niet met hulp van een mediator? Dan kunt u naar de rechter. De rechter kan bepalen waar de erfgrens ligt. Ook kan de rechter beslissen dat uw buren niet mogen bouwen zonder uw toestemming.

Bent u geholpen met deze informatie?

Meer informatie over dit onderwerp

Bent u geholpen met deze informatie?
Delen:

Ook interessant voor u

Hoe kan ik mijn erfgrens bepalen?
Logo Het Juridisch Loket

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso
Logo Ministerie van Justitie en Veiligheid

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven