Rechten als oproepkracht en werktijden | Het Juridisch Loket Overslaan en naar de inhoud gaan
Stap 1

Bereken het gemiddelde aantal uren

Is de urenomvang onduidelijk? Dan bestaat het vermoeden dat het contract is aangegaan voor het gemiddelde aantal uren van de afgelopen 3 maanden. Maak een berekening van het gemiddelde aantal uren dat u per week heeft gewerkt. Ga hierbij uit van het gemiddelde van de afgelopen 3 maanden.  

Wordt u minder ingepland dan dit gemiddelde? Ga dan naar stap 2.

Stap 2

Praat met uw werkgever

Uw werkgever roept u minder op. Ga daarom hierover eerst in gesprek met uw werkgever. Leg uit dat u net zo veel wilt blijven werken als u in de afgelopen maanden deed. Vraag ook of het contract kan worden aangepast naar het gemiddelde aantal uren van de afgelopen 3 maanden. 

Komt u er met de werkgever niet uit? Ga dan naar stap 3.

Heeft u een tijdelijk contract en loopt dit bijna af? Wacht dan even met dit gesprek. Voorkom dat de werkgever uw contract niet verlengt.

Stap 3

Stuur een brief naar uw werkgever

Past uw werkgever het contract niet aan? En geeft uw werkgever hier geen goede reden voor? Stuur dan een brief naar uw werkgever waarin u eist dat uw contract wordt aangepast. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief verzoek om vast aantal uren als oproepkracht.

In uw contract of in uw cao kan een uitzondering staan. Heeft u hier een vraag over? Neem contact op met een van onze juristen.

Stap 4

Mediation werkgever

Komt u er met uw werkgever niet uit? Bekijk dan of een mediator kan bemiddelen tussen u en uw werkgever. Een mediator is een onafhankelijke professionele bemiddelaar. Mediation kan misschien een concrete oplossing voor het probleem geven, zonder dat de situatie tussen u en uw werkgever verslechtert. Mediation is alleen mogelijk als u en uw werkgever hieraan vrijwillig willen meedoen.

Neem contact op met een van onze juristen. Wij kunnen u eventueel doorverwijzen naar een mediator.

Stap 5

Vraag de rechter om te beslissen

Past uw werkgever het contract niet aan? Vraag de recht om uw contract aan te passen. Uw werkgever mag reageren op uw vraag aan de rechter. De uitkomst van een rechterlijke procedure is altijd onzeker. 

Heeft u bijvoorbeeld een tijdelijk contract? Dan loopt u het risico dat uw contract door de werkgever niet wordt verlengd. Neem contact op met een van onze juristen. 

Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
Bel elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Meer informatie over dit onderwerp
 • Hoe bereken ik het gemiddelde aantal uren?

  Kijk naar wat u in de afgelopen 3 maanden heeft gewerkt.

  Voorbeeld

  In de maand juni werkte u 50 uur, in de maand juli 60 uur en in de maand augustus 80 uur. U vraagt per september om aanpassing van uw contracturen.

  Tel de gewerkte uren van de afgelopen 3 maanden bij elkaar op (50+60+80 = 190 uur). Deel dit door 3 (190 / 3 = 63,6 uur). U werkte gemiddeld 63,6 uren per maand. Vraag om aanpassing van uw contract naar 63,6 uren per maand.

  Ziekte of vakantie

  Heeft u door ziekte of vakantie in de afgelopen 3 maanden minder gewerkt? Dan geeft een gemiddelde van de afgelopen 3 maanden geen goed beeld. Neem in dat geval het gemiddelde van een langere periode. Denk hierbij aan een periode van 6 tot 12 maanden.

 • Is mijn werkgever verplicht om in te stemmen met mijn verzoek om mijn contract te wijzigen?

  Nee. Uw werkgever is niet verplicht om in te stemmen met uw verzoek tot aanpassing van het aantal contracturen. Uw werkgever moet hier wel een goede reden voor hebben. Bijvoorbeeld als het de afgelopen periode extreem druk was in vergelijking tot de rest van het jaar. Uw werkgever moet dit bewijzen.

Terug naar boven Shape