Overslaan en naar de inhoud gaan
Let op: Door het coronavirus werken wij anders. Heeft u een juridische vraag? Bel of mail. Onze jurist kan besluiten een afspraak met u te maken.
Ga meteen naar

Aangifte doen van een klachtdelict

Klachtdelicten zijn strafbare feiten waarvoor u een klacht moet indienen bij de politie. Voorbeelden van klachtdelicten zijn:

 • smaad als iemand met opzet in het openbaar slecht over u spreekt
 • laster als iemand met opzet in het openbaar een leugen vertelt
 • stalking als u regelmatig wordt achtervolgd of lastiggevallen
 • schending van beroepsgeheim

Wilt u aangifte doen van een klachtdelict? Dien dan een klacht in bij de politie. Net als bij een 'gewone' aangifte meldt u het strafbare feit bij de politie. Alleen vraagt u er nu bij of de officier van justitie de dader(s) wil vervolgen. De officier van justitie hoeft dat niet te doen. Hij kan ook beslissen de zaak te seponeren. In dat geval wordt niemand vervolgd.

Vervolging

Bij een 'gewone' aangifte is alleen de melding bij de politie genoeg voor de officier van justitie om te kunnen vervolgen. Bij een klachtdelict kan de officier van justitie alleen vervolgen bij een klacht met het verzoek tot strafrechtelijke vervolging.

Geen klacht, geen vervolging - zelfs niet als de officier van justitie bewijs heeft voor het klachtdelict. Bij een klachtdelict staat het belang van het slachtoffer voorop. Dat is belangrijker dan het maatschappelijk belang om de verdachte strafrechtelijk te vervolgen. Om die reden kunt u een klacht later nog intrekken en een aangifte niet.

Meer weten over het doen van aangifte van een klachtdelict? Neem dan contact op met een van onze juristen.

Aangifte intrekken

De aangifte van een klachtdelict kunt u vaak nog intrekken.

Bel ons 0900 - 8020 Kosten € 0,10 per minuut.*
Bel maandag tot en met vrijdag 09.00 - 17.00 uur.
U krijgt een van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Meer informatie over dit onderwerp
 • Hoeveel tijd heb ik om een klacht in te dienen?

  De regel is dat u een klacht kunt indienen tot 3 maanden nadat u het strafbare feit te weten bent gekomen. In sommige gevallen, met name in de familiesfeer, gaat deze termijn pas in als u weet wie de dader is.

 • Hoe wordt een klacht afgehandeld?

  De officier van justitie zal de eerste 8 dagen nog niets doen, omdat u binnen deze termijn nog uw klacht kunt intrekken. Daarna kan hij (net als bij een 'gewone' aangifte) het volgende beslissen:

  • vervolging van de dader
  • de zaak seponeren
Terug naar boven Shape