Overslaan en naar de inhoud gaan
Ga meteen naar
Stap 1

Controleer of het smaad of laster is

Bij smaad of laster verspreidt iemand expres negatieve berichten over u, zodat anderen negatief over u gaan denken. Het verschil tussen smaad en laster is niet altijd duidelijk.

Smaad

Smaad is wanneer iemand met het negatieve bericht uw goede naam wil beschadigen door de waarheid over u te vertellen. Bijvoorbeeld als u vast zat in de gevangenis en iemand dit bericht verspreidt. Maar het is ook smaad als hij uw goede naam wil beschadigen door een bericht te verspreiden waarvan hij niet weet of dit waar is. Bijvoorbeeld als iemand zegt dat u namaakspullen verkoopt terwijl dat niet bewezen is.

Laster

We noemen iets laster als iemand een leugen verspreidt, terwijl die persoon weet dat het een leugen is.

Stap 2

Vraag of de persoon stopt

Laat de persoon weten dat u wilt dat hij stopt en vraag of hij de berichten verwijdert.

Staat het bericht in een krant of online? Vraag de beheerder om het bericht te verwijderen.

Laat ook weten dat u juridische stappen neemt als de persoon niet stopt of de berichten niet verwijdert.

Stap 3

Verzamel bewijs

Het is lastig te bewijzen dat iemand uw ‘goede naam’ expres wil beschadigen. Iemand kan ook negatief over u spreken om anderen te waarschuwen. Hij doet dat dan voor een goed doel, niet om u zwart te maken. Bijvoorbeeld een bericht dat u geen echte arts bent maar doet alsof.

Zowel smaad als laster is strafbaar en een 'klachtdelict'. Dat betekent dat de politie alleen iets kan doen als u zelf aangifte doet. Verzamel hier dus zoveel mogelijk bewijs voor. Bijvoorbeeld:

• kopieën van berichten, foto’s, brieven of andere stukken
• WhatsAppberichten, e-mails of andere berichten op het internet
• verslagen van anderen die wat hebben gezien of gehoord

Stap 4

Doe aangifte bij de politie

U moet aangifte doen bij de politie als u wilt dat er een strafzaak komt. De officier van justitie beslist zelf of hij genoeg bewijs heeft en een strafzaak begint.

Heeft u te weinig bewijs? Maak dan een melding bij de politie. Dit helpt u bij het verzamelen van bewijs. U kunt dan later bewijzen dat u al langer last heeft van smaad of laster.

Stap 5

Ga naar de rechter

Als er genoeg bewijs is, kan de officier van justitie een strafzaak beginnen. De rechter kan een straf geven, meestal is dit een geldboete. Ook kan de rechter besluiten dat de persoon het bericht moet verwijderen en geen nieuwe berichten meer mag verspreiden. Een strafzaak kan lang duren.

Civiele rechter

Komt er geen strafzaak? Of wilt u dat de berichten snel worden verwijderd? Dan kunt u bij de civiele rechter een rechtszaak beginnen. U kunt in deze zaak vragen om:

• Het bericht te laten verwijderen.
• Een verbod op het plaatsen van nieuwe berichten.
• Een ‘rectificatie’. Dit is een bericht waarin staat dat het eerdere bericht niet waar was.

Vraag de rechter of hij een ‘dwangsom’ geeft. Dan moet de dader een boete betalen als hij zich niet houdt aan de beslissing van de rechter.

Kort geding

Weet u van tevoren al dat iemand een negatief bericht over gaat plaatsen? En wilt u dit voorkomen? Dan kunt u in een kort geding aan de rechter vragen dit te verbieden. U heeft hierbij een advocaat nodig. Onze juristen kunnen u doorsturen naar een advocaat.

Meer informatie over dit onderwerp
  • Kan ik als slachtoffer van smaad of laster een schadevergoeding krijgen?

    Door smaad of laster kunt u schade hebben. Bijvoorbeeld als niemand meer iets van u koopt door een bericht dat u een oplichter bent. Of wanneer uw werkgever u ontslaat omdat hij een slecht bericht over u heeft gehoord.

    U moet eerst aangifte doen bij de politie. Als er genoeg bewijs is, komt er een strafzaak. Hierin kunt u vragen om een schadevergoeding. U kunt Slachtofferhulp vragen u hierbij te helpen.

    De rechter beoordeelt in uw zaak of het smaad of laster is en of u recht heeft op een schadevergoeding. U heeft geen recht op een schadevergoeding als het geen smaad of laster is. Bijvoorbeeld als iemand het bericht heeft verspreid om anderen te waarschuwen. U heeft ook geen recht op een schadevergoeding als de rechter vindt dat u geen schade heeft.

    Onrechtmatige daad

    Smaad of laster kan ook een onrechtmatige daad zijn. Dit betekent dat u ook zelf aan de rechter een schadevergoeding kunt vragen. Bijvoorbeeld als er geen strafzaak komt. Of als u niet al uw schade vergoed krijgt in de strafzaak.

  • Is het schrijven van een slechte review ook smaad of laster?

    Als u een slechte ervaring heeft met een persoon of bedrijf, mag u dit vertellen. Dit is vrijheid van meningsuiting. U mag geen leugens vertellen. Of expres een bericht verspreiden met als doel dat andere mensen negatief gaan denken over die persoon of dat bedrijf. Bijvoorbeeld dat de spullen in een winkel niet goed zijn en dat niemand daar meer iets moet kopen.

    Heeft u bijvoorbeeld iets online gekocht maar nooit ontvangen? Dan mag u dit schrijven in een review. Schrijft u dat de verkoper een oplichter is en dat niemand iets moet kopen bij het bedrijf? Dan kan dit smaad of laster zijn. U beschuldigt dan iemand van een strafbaar feit terwijl dat nog niet bewezen is. En u heeft het doel zijn ‘goede naam’ te beschadigen, niet om anderen te waarschuwen voor deze persoon.

  • Wat kan ik doen bij stalking?

    Bij stalken valt iemand u vaak lastig waardoor u zich onveilig kunt voelen. Die persoon kan u bijvoorbeeld vaak opwachten, bellen of bespioneren. Ook online kan iemand u stalken, bijvoorbeeld door steeds veel berichten te sturen.

    Stap 1 Stuur een stopbrief

    Laat de persoon weten dat u last van hem heeft en dat u wilt dat hij stopt. Dit kunt u doen met het sturen van een stopbrief.

    Stap 2 Verzamel bewijs

    Stopt de persoon niet? Verzamel dan zoveel mogelijk bewijs, zoals berichten, foto’s of opnames van telefoongesprekken. Houd ook een logboek bij. Hierin beschrijft u wat de persoon doet en ook wanneer, waar en hoe lang hij het doet. Vertel anderen dat iemand u stalkt, bijvoorbeeld uw buren of familie. Zij kunnen u helpen met het verzamelen van bewijs.

    Stap 3 Doe aangifte bij de politie

    Stalken is een ‘klachtdelict’. Dit betekent dat u aangifte moet doen als u wilt dat er een strafzaak komt. De officier van justitie begint een strafzaak als hij genoeg bewijs heeft.

    Heeft u te weinig bewijs? Maak dan een melding bij de politie. Dit helpt u bij het verzamelen van bewijs. Door verschillende keren meldingen te doen, kunt u later bewijzen dat de persoon u al langer stalkt. 

    De politie kan een ‘stopgesprek’ houden met de persoon die u stalkt. De politie vraagt dan of hij stopt met lastigvallen.

  • Wat kan ik doen als iemand mij chanteert?

    Bij chantage dwingt iemand u iets te doen of niet te doen door u te bedreigen. U moet bijvoorbeeld geld overmaken, anders verspreidt degene een negatief bericht over u. Of zet een naaktfoto van u online. Een ander woord voor chantage is ‘afpersing’.

    Bewijs verzamelen

    Als iemand u chanteert, verzamel dan zoveel mogelijk bewijs. Zoals apps, e-mails of opgenomen gesprekken. Dit bewijs heeft u nodig als u wilt dat er een strafzaak komt. In een strafzaak kan de rechter een boete of gevangenisstraf geven aan de dader. De dader krijgt dan een strafblad.

    Aangifte doen bij de politie

    Chantage is een ‘klachtdelict’. Dit betekent dat u aangifte moet doen bij de politie als u wilt dat er een strafzaak komt. Bij de aangifte moet u zeggen dat u wilt dat de dader vervolgd wordt. De officier van justitie begint alleen een strafzaak als hij genoeg bewijs heeft.

    Melding doen bij de politie

    Is er te weinig bewijs voor een strafzaak? Maak dan een melding bij de politie. Bij een melding brengt u de politie op de hoogte van de situatie. U kunt meerdere meldingen doen. Heeft u op een later moment wel voldoende bewijs? Dan helpen de meldingen om te laten zien dat u al langer werd gechanteerd.

    Bericht of foto verwijderen

    Zet de persoon die u chanteert een negatief bericht of vervelende foto van u online? Maak hier dan een screenshot van. Zorg dat de naam van de website duidelijk te zien is. Zo heeft u bewijs van de chantage.

    Vraag de beheerder van de website om het bericht of de foto te verwijderen. Dit kan meestal via de knop ‘help’ of ‘contact’. Leg uit dat u wordt gechanteerd. Deed u aangifte of een melding bij de politie? Stuur uw aangifte of melding dan mee.

    Haalt de beheerder het bericht of de foto niet weg? Of kunt u hem niet bereiken? Dan kunt u naar de rechter. Het is verstandig om hierbij een advocaat in te schakelen. Of vraag hulp aan uw rechtsbijstandverzekeraar.

  • Kan ik om een straat- of contactverbod vragen als iemand mij lastigvalt?

    Voelt u zich niet veilig? Bijvoorbeeld omdat iemand u stalkt of chanteert? Dan kunt u vragen om een ‘straat- of contactverbod’. De persoon mag dan geen contact meer met u opnemen of bij u in de buurt komen.

    Doe eerst aangifte bij de politie van het lastigvallen. Stuur daarna een brief aan de officier van justitie. In deze brief legt u uit dat u een straat- of contactverbod wilt en waarom u dit wilt. Slachtofferhulp kan u hierbij helpen.

    Regelt de officier van justitie geen straat- of contactverbod? Dan kunt u hier zelf om vragen bij de rechter. U moet bewijzen dat dit nodig is voor uw veiligheid. Onze juristen kunnen u doorsturen naar een advocaat.

Terug naar boven Shape