Overslaan en naar de inhoud gaan
Ga meteen naar

Recht op smartengeld

U kunt smartengeld eisen in 4 situaties:

 • U heeft lichamelijke schade door de schuld van een ander. U breekt bijvoorbeeld uw been omdat iemand u aanrijdt.
 • U heeft ernstige geestelijke schade door de schuld van een ander. U krijgt bijvoorbeeld een angststoornis omdat u slachtoffer was van een misdrijf.
 • Uw eer of goede naam raakt beschadigd door de schuld van een ander. Iemand verspreidt bijvoorbeeld naaktfoto’s van u.
 • Iemand doet expres iets ernstigs om u veel verdriet of pijn te doen. Iemand doodt bijvoorbeeld uw hond.

Smartengeld is alleen een schadevergoeding voor uw lijden. Voor andere schade kunt u schadevergoeding eisen na een onrechtmatige daad. Of vraag een vergoeding voor letselschade als u lichamelijke schade heeft. Smartengeld is dan een onderdeel van de totale schadevergoeding.

Hoogte smartengeld

Hoeveel smartengeld u krijgt, is vooraf lastig te bepalen. De rechter kijkt naar uw totale situatie zoals uw leeftijd, hoe erg uw schade is en de invloed hiervan op uw leven. Ook kijkt de rechter hoeveel smartengeld anderen kregen in situaties die ongeveer hetzelfde zijn.

Smartengeld vragen

Het vragen van smartengeld is vaak een lang en ingewikkeld proces. Onze juristen kunnen u advies geven over uw situatie, of u doorverwijzen naar een advocaat.

Bent u slachtoffer van een misdrijf, bijvoorbeeld mishandeling? Of heeft u als familie van een slachtoffer recht op smartengeld? Vraag dan smartengeld via de strafzaak van de dader. U kunt hierbij hulp vragen aan Slachtofferhulp.

Smartengeld voor familie

Partners en gezinsleden hebben soms ook recht op een vergoeding:

 • Uw partner of gezinslid raakt ernstig en voor altijd gewond of overlijdt, door de schuld van een ander (affectieschade). Hiervoor kunt u een vaste vergoeding krijgen van € 12.500 tot € 20.000.
 • Uw partner of gezinslid raakt door een ongeluk ernstig gewond of overlijdt, door de schuld van een ander (shockschade). U zag dit gebeuren of u zag de gevolgen ervan. En u heeft hierdoor geestelijke schade.
 • De eer of goede naam van uw overleden partner of gezinslid is beschadigd door de schuld van een ander.

Bij overlijden van uw partner of gezinslid kunt u vaak ook een vergoeding krijgen voor andere schade. Bijvoorbeeld voor de kosten van de begrafenis en voor het wegvallen van het inkomen van de overleden persoon.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Wat is het verschil tussen smartengeld en letselschade?

  Letselschade is álle schade die u heeft doordat u gewond raakte. Uw pijn en verdriet is een deel van uw schade. De vergoeding die u hiervoor krijgt heet smartengeld. Smartengeld is dus een onderdeel van uw letselschade.

  De rest van uw letselschade bestaat bijvoorbeeld uit verlies van inkomen of medische kosten.

Terug naar boven Shape